Jogszerűtlenül rúgták ki a jegyzőnőt

Bűncselekmény hiánya miatt megszüntette a rendőrség a hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, amelyet Csorbai Ferenc, Mohács korábbi baloldali polgármestere feljelentése nyomán rendeltek el.

2021. 07. 27. 13:30
null
Csorbai Ferenc egyébként Puch László veje
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csorbai Ferenc, az MSZP korábbi mohácsi polgármestere elvesztette minden általa indított perét – írta meg a Mohácsi Újság. Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (akkor még az MSZP jelöltjeként) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért ismét induló Szekó József (Fidesz–KDNP) 2019 szeptember végén elhunyt, az őt indító szervezet pedig az idő rövidsége miatt mást már nem jelölhetett. Bár az MSZP polgármesterjelöltjét akkor a DK, a Jobbik, a Momentum, a Fidesz is visszalépésre szólította fel, s utóbbi szervezet aláírásgyűjtésbe is kezdett ennek érdekében, Csorbai Ferenc egyetlen indulóként szerepelt a választáson; 1867 szavazatot kapott, míg több mint négyezren érvénytelenül szavaztak a megjelent csaknem hatezer választópolgárból.

Miután polgármester lett, Csorbai Ferenc előbb azonnali hatállyal, méltatlanságra hivatkozva kirúgta Mohács városszerte tisztelt jegyzőjét, Kovács Mirellát, majd állítólagos visszaélések ­miatt hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. A Pécsi Törvényszék tavaly október ­30-án megállapította, hogy Csorbai jogellenesen szüntette meg a jegyző jogviszonyát, a menesztés a joggal való visszaélés tilalmába ütközött. Annak érdekében, hogy a jegyzői jogviszony – és ezzel együtt a Mohácsi Polgármesteri Hivatal működésének rendje – haladéktalanul helyreálljon, a hivatal és a jegyző között egyezség született, amelyet a törvényszék a tárgyalás alkalmával jogerős döntésével jóváhagyott. Az egyezség értelmében Kovács Mirella lemondott 24 havi illetménynek megfelelő összegű átalány-kártérítésről, valamint egyösszegű sérelemdíjról, amely az elsődleges kereseti követelése volt.

Csorbai Ferenc egyébként Puch László veje Fotó:: Mohácsi Újság

Csorbai másik peres ügye ahhoz kapcsolódott, hogy az őt is indító ernyőszervezet neve rosszul volt feltüntetve az aláírásgyűjtő íveken (Változást Akarók Nemzedéke helyett Választást Akarók Nemzedéke szerepelt a dokumentumokon). Csorbai, mint az egyesület elnöke a nyomtatványok átvételekor még nem vette észre az elírást, később viszont már arról beszélt a mohácsi baloldal, hogy szándékos hiba történhetett, s attól tartottak, hogy elveszhetnek az addig összegyűjtött aláírások. Ezt a megyei főjegyző, Partos János ugyan cáfolta, de Csorbaiék nem érték be ennyivel, minden lehetséges fórumon kifogással, panasszal éltek, azt bizonygatva, hogy az egyszerű elírás milyen hátrányt okozott nekik a választási kampányban.

A Változást Akarók Nemzedéke egyesület azt is kezdeményezte, hogy a Csorbai által akkor nemrég menesztett Kovács Mirellát – akit a megye főjegyzője a mohácsi helyi választási iroda vezetőjévé nevezett ki – távolítsák el a választási iroda éléről, mondván: a posztja összeférhetetlen. Beadványaikat azonban a helyi, majd a területi választási bizottság, végül a Kúria elutasította, immár jogerősen.

A hűtlen kezelés gyanújával indított nyomozást is lezárta a rendőrség. A feljelentő szerint egyes projektek kapcsán jogtalanul fizettek ki jutalmakat a jegyzőnek és a fejlesztési csoport munkatársainak. A rendőrség szerint azonban nem történt bűncselekmény, az ügyben kirendelt revizori megállapítások egyértelműen kizárták azt a gyanút, hogy a feljelentésben szereplő projektekben nem történt érdemi munkavégzés.

Csorbai egyébként az MSZP volt pénztárnokának, Puch Lászlónak a veje, és Szekó József tragikus halála után annak ellenére nem lépett vissza a polgármesteri jelöltségtől, hogy még saját párttársainak egy része is ezt szorgalmazta volna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.