Július végéig tart az érettségi szezon

Több mint 111 ezer tanuló izgulhat a következő hetekben, hogy a lehető legjobban tudjon teljesíteni az érettségi vizsgákon. Ma magyar nyelv és irodalomból bizonyíthatnak a diákok. Idén még nem minden továbbtanulónak kötelező emelt szinten is vizsgázni, jövőre viszont szigorodnak a szabályok.

Csókás Adrienn
2019. 05. 06. 6:48
null
Holnap írják a diákok a matematikateszteket, legtöbbjüknek ez okozza a legnagyobb fejtörést Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány száz diák már múlt pénteken letette első vizsgáit a nemzetiségi nyelvekből, ám a végzős középiskolások nagy többségének a mai magyar nyelv és irodalom írásbelivel veszi kezdetét az érettségi időszak. Több mint 111 ezren adnak számot tudásukról, összesen 1158 helyszínen. A maturálók közül 71 400-an végzős középiskolások, de rajtuk kívül még csaknem 40 ezren tesznek legalább egy tárgyból vizsgát, ők alsóbb évfolyamosok, illetve felnőttoktatásban részt vevők.

Az Oktatási Hivatal (OH) tájékoztatása szerint a jelentkezők összességé­ben csaknem 395 ezer vizsgát tesznek le, melyeknek döntő többsége (89 százaléka) középszintű. Az érettségizőknek öt fő tantárgyból – magyarból, matematikából, történelemből, idegen nyelvből és egy választott tárgyból – kell megírniuk a tesztet, illetve szóban felelniük. A mai magyarvizsgán mindkét szinten négy óra áll a tanulók rendelkezésére, hogy megoldják a szövegértési és szövegalkotási feladatokat.

Az OH közölte: ebben a vizsgaidőszakban rendes, előre hozott, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló és javító vizsgára is jelentkezhettek az érettségizők. A számonkérések 87 százalékát a rendes vizsgák teszik ki, hét százalékát az alsóbb évesek előre hozott vizsgái. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők közel 12 ezer ismétlő vagy kiegészítő érettségi vizsgára jelentkeztek (ez a vizsgák három százaléka).

A szintemelő vizsgák aránya két százalék: ezt a típust azok választották, akiknek az adott tárgyból már van középszintű eredményük, és most magasabb szinten is tesznek egy próbát. Fontos tudnivaló, hogy aki nem teljesítette az ötven óra közösségi szolgálatot, az nem kezdheti meg az érettségit. Ez a kikötés az évismétlőkre és a magántanulókra is vonatkozik, kivételt csak a felnőtt tanulók jelentenek.

Az emelt szinten való érettségizés az idén még nem kötelező minden egyetemre és főiskolára készülő végzős számára, ám 2020-tól szigorítják a szabályokat: aki a felsőoktatásban szeretne továbbtanulni érettségi után, annak nemcsak középfokú nyelvvizsgát kell tennie, de legalább egy tárgyból emelt szinten kell érettségiznie. Ám nem mindegy, hogy miből, a szabályok szerint ugyanis csak olyan tárgyakból lehet emelt szinten vizsgázni, ami az adott képzési területen figyelembe vehető. Ezeket a követelményeket központilag írják elő. Jó tudni azt is, hogy az idegen nyelvi tárgyakból letett emelt szintű vizsga kiváltja a B2 szintű, vagyis középfokú nyelvvizsgát, amennyiben a tanuló teljesítménye eléri a 60 százalékot.

Holnap írják a diákok a matematikateszteket, legtöbbjüknek ez okozza a legnagyobb fejtörést
Fotó: Teknős Miklós

Az érettségizők létszáma egyébként 2011 óta folyamatosan csökken: akkor 142 ezren próbálkoztak, ami az elmúlt húsz év csúcslétszáma volt. A mostani 111 ezer fő azonban még mindig sokkal több, mint a kilencvenes években, 2000 előtt ugyanis nem érte el a százezret a maturálók létszáma.

Ami az eredményeket illeti, az utóbbi években 57 és 63 százalék között volt a középszintű érettségi átlaga. A tapasztalatok szerint leginkább a matematikatesztekkel gyűlik meg a gyerekek baja, ebből a tárgyból az ötven százalékot sem éri el az ötéves átlagteljesítmény.

A mai magyar írásbelik után a diákok holnap matematikából, a hét további napjain pedig történelemből, angolból és németből adnak számot tudásukról. Az írásbelik kidolgozott megoldásai a vizsgák napján a délutáni órákban már megtekinthetők az Oktatási Hivatal honlapján.

Az írásbelik időszaka május 24-én zárul, ezután az emelt szintű szóbelik következnek június 5. és 13. között, a középszintű szóbeliket pedig június 17. és 28. között tartják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.