Karácsony azt mondja, hibát követett el

Hétfőn a Mazsihisz, majd ugyanaznap Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke emelte fel a hangját Karácsony kijelentése, valamint a Jobbikkal alakuló baloldali összefogás ellen.

2019. 02. 13. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egyetértek a Mazsihisszel, súlyos hibát követtem el – közölte Facebook-oldalán Karácsony Gergely, akit egy hét elteltével a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közleménye győzhetett meg arról, hogy a zsidók listázása nácizmus. A hazai zsidó szervezet – mint arról beszámoltunk – hétfőn azt írta: elfogadhatatlan számukra bármilyen politikai célú listázás.

„2012-ben mindenfajta nyomásgyakorlás nélkül, erélyesen szólaltunk fel, amikor a parlament falai között egy olyan országgyűlési képviselő tett javaslatot a zsidók listázására, aki mind a mai napig a Jobbik parlamenti frakciójának tagja. A Jobbik a mai napig nem tudott kellően eltávolodni vállalhatatlan múltjától, ezért a Mazsihisz továbbra sem tart kapcsolatot ezzel a parlamenti párttal” – közölték.

A Mazsihisz ezzel Karácsony Gergelynek üzent. Ismert, a Párbeszéd társelnöke múlt héten még egy tévéműsorban bizonygatta: az, hogy a jobbikos Gyöngyösi Márton pár éve parlamenti felszólalásában javasolta a zsidó származású képviselők listázását, „önmagában nem nácizmus”. Míg a Jobbik antiszemita múltját szépítő Karácsonyt Puzsér Róbert, az LMP főpolgármester-jelöltje szolidaritásáról biztosította, Köves Slomó főrabbi csalódottságának adott hangot, Csóka János Pál, az MSZP nemzetiségi tagozatának alelnöke pedig Karácsonytól és a Jobbiktól való elhatárolódásra szólította fel pártját.

A felháborodások mindaddig hiábavalónak bizonyultak, amíg hétfőn a Mazsihisz, majd ugyanaznap Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke fel nem emelte hangját Karácsony kijelentése, valamint a Jobbikkal alakuló baloldali összefogás ellen.

– Alig pár éve a Jobbik azzal tűnt ki, hogy nyíltan antiszemita, rasszista, idegengyűlölő hangot ütött meg, és ilyen ideológiát követett. A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkoza­taik és tetteik mocsarában. Egy ideje a Jobbik ugyan megpróbálja átcímkézni magát, ám gyakorlatilag alig tett valamit azért, hogy elhatárolja magát antiszemita gyökereitől, vagy hogy gátat vessen a párt helyi szervezeteiben folyó antiszemitizmusnak és rasszizmusnak – írta Ronald S. Lauder a WJC honlapján.

A két zsidó szervezet közleménye után Karácsony Gergely már azt írta, „természetesen én is elfogadhatatlannak tartom az állampolgárok politikai célzatú listázását”. A Párbeszéd társelnöke azt is közölte, „ismételten” bocsánatot kér mindenkitől, akit megbántott, noha korábban nem kért elnézést szavaiért.

A Magyar Nemzet kereste az MSZP-t és a Párbeszédet is, hogy miként vélekednek Karácsony újabb álláspontjáról, de lapzártánkig egyik párt sem reagált.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.