Karácsony Gergely nyerte az ellenzéki előválasztást

Karácsony Gergely, az MSZP—Párbeszéd főpolgármesterjelölt-aspiránsa nyerte meg tegnap az ellenzék fővárosi előválasztását. Bár a Gyurcsány-párt szerint valakik manipulálni próbálták a DK szimpatizánsait, az eredményt — egyelőre úgy tűnik — elfogadták. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó politológusok szerint az eredménnyel nem előre-, hanem hátralépett az ellenzék.

Kárpáti András-Baranyai Gábor-Csekő Imre
2019. 06. 27. 6:24
null
Győzelmi mosoly az MSZP–Párbeszéd jelöltjének arcán. Vajon kitart-e az őszi szavazásig? Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd jelöltje győzött az ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztásán – jelentette be Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke szerda este Budapesten. Karácsony 33 355 szavazatot kapott, míg a második helyezett Kálmán Olgára 25 093 voksot adtak le. Kerpel-Fronius Gábort, a Momentum jelöltjét csupán 9792-en támogatták.

Karácsony Gergely győzelmi beszédében kijelentette, hogy az őszi kampányában a két vesztes jelölt – Kálmán Olga és Kerpel-Fronius Gábor – segíteni fogja. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke pedig az eseményen úgy fogalmazott, hogy a fővárosi önkormányzati választásokhoz kapcsolódó ellenzéki együttműködés részletei a jövő héten derülnek majd ki. Kálmán Olga, a DK jelöltje meg sem jelent az eredményhirdetésen. Gréczy Zsolt, a DK frakció szóvivője szerint azért, mert jelöltjük csak az eredményhirdetés előtt nem sokkal értesült annak helyszínéről és időpontjáról, és nem az alkalomhoz illő ruhában volt.

Érdemes megjegyezni, hogy amíg Karácsony Gergely arról beszélt, hogy megszűnt a rivalizálás az ellenzéki pártok között, addig Gréczy Zsolt szóvá tette, hogy értesüléseik szerint az MSZP–Párbeszéd stábjából felhívtak szavazókat, azt állítva, hogy Karácsonyt a DK támogatja. Gréczy elmondta, hogy noha panaszukat továbbra is fenntartják, nem óvják meg az eredményt. Lapunk kérdésére válaszolva a DK szóvivője kizárta, hogy saját főpolgármester-jelöltet indítanának ősszel.

– Hogy ne mondhassák, csak utólag mondom, ha nekem kellene ellenfelet választanom, valószínűleg Karácsonyt választanám a három közül – közölte lapunkkal Tarlós István főpolgármester tegnap, még azt megelőzően, hogy lezárult volna a voksolás. Utóbb pedig azt nyilatkozta: gratulál a győztesnek, mert a selejtező is mérkőzés.

– Helyén kell kezelni az előválasztás kérdését, hiszen a 68 ezer fő, aki részt vett a voksoláson a szavazásra jogosult 1,2 millió budapesti választópolgár elenyésző része – mondta a Magyar Nemzetnek Farkas Örs politológus. Az elemző szerint míg az előválasztás első fordulója után arról volt szó, hogy Puzsér Róbert és Karácsony Gergely közül kerül ki Tarlós István ellenfele, addig most úgy áll a helyzet, Puzsér Róbert elindul majd Karácsony ellen. – Az egész múlt hónap visszalépés volt a baloldalnak – fogalmazott Farkas Örs.

– Nem Karácsony nyert, hanem Gyurcsány Ferenc veszített az ellenzék hatalmi harcában. Az, hogy az ellenzéki választók tört része alkalmatlannak tartotta Kálmán Olgát főpolgármesternek, nem tette a zuglói polgármestert alkalmas vezetővé – elemezte az előválasztást lapunknak Mráz Ágoston Sámuel.

A Nézőpont-csoport vezetője szerint a volt miniszterelnök azt hitte, hogy az EP-választás után ő diktálhat a teljes ellenzéknek, de kiderült, elbízta magát és rossz jelöltet választott. Kálmán Olga ígéretét megszegve lett politikus, előbb ambíciója volt, víziója csak később, sebtében lett, s fellépése a vitákon inkább agresszív, mint elbűvölő volt.

A DK kudarca Karácsony szerencséje, de a budapestiek kevesebb mint három százalékának támogatása bizonyosan nem lesz elég a főpolgármesteri küzdelemben. Az ellenzék például nem lett egységes Budapesten az előválasztás révén, s az sem biztos, hogy a jelöltállító játékban részt vevő pártok októberig kitartanak Karácsony mellett. A Nézőpont Intézet júniusban 14 százalékpontos előnyt mért Tarlós Istvánnak vele szemben, s ha a zuglói parkolási botrány vagy a Pillangó park fakivágásai miatt tovább csökken alacsony esélye, az ellenzéki oldalon újra fellángolhatnak a küzdelmek.

Győzelmi mosoly az MSZP–Párbeszéd jelöltjének arcán. Vajon kitart-e az őszi szavazásig?
Fotó: Kurucz Árpád

Az egy hétig tartó voksoláson a tegnap déli urnazárásig 68 359-en adták le szavazatukat, így a több mint 1,2 millió szavazásra jogosult polgár mindössze öt százaléka adta le voksát. A szavazatok számlálása után, valamivel este hét óra előtt jelentette be a végeredményt Magyar György ügyvéd, a Civil Választási Bizottság elnöke.

Az előválasztás év elején tartott első fordulóján az MSZP fővárosi képviselője, Horváth Csaba és a Párbeszéd társelnöke, Karácsony Gergely közül választhatták ki a budapestiek, hogy ki legyen a szocialisták, a DK, a Párbeszéd és a Szolidaritás közös jelöltje a főpolgármesteri posztra. Bár Karácsony fölényesen nyerte az első fordulót, az EP-választást követően a két strasbourgi mandátumban megtestesülő sikerén felbátorodó Momentum saját jelölttel, Kerpel-Fronius Gáborral rukkolt elő, a DK pedig kihátrált Karácsony Gergely mögül, aki ellen a korábbi műsorvezetőt, Kálmán Olgát indították.

Érdemes megjegyezni: a három jelölt közül Kálmán Olga Facebook-oldalának népszerűsítésére költötték a legtöbbet – több mint öt és fél millió forintot – a március és június 23-a közti időszakban, ami valamivel több annál, mint amennyit Dobrev Klára, a DK listavezetője fiókjának promóciójára szántak az európai parlamenti választást megelőző kampányban. Karácsony fiókjára ennél jóval kevesebbet, 2,17 millió forintot költöttek, Kerpel-Fronius Face­book-oldalának promóció­jára pedig mindössze 160 ezer forintot fordítottak..

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.