Karácsonyék az elérhető forrásokat sem használták fel a térfelújításhoz

A számonkérésre megint vádaskodással válaszolt Karácsony Gergely. A főpolgármester most azt szeretné a kormányra kenni, hogy a Blaha Lujza tér felújítását nem egyeztette lakossági fórumon.

2021. 01. 28. 15:48
null
Fotó: Teknos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét a kormányra mutogat Karácsony a Blaha Lujza tér kapcsán. Ennek a köztérnek az ügyében sem képes a főváros nyilvánosságra hozni az igazság minden részletét.

„A főpolgármester választási ígérete ellenére sem folytatott társadalmi egyeztetést a kérdésben, az ennek hiányát felvető kritikára pedig ismét csak a kormányra tud mutogatni. Szemenszedett hazugság ugyanis, hogy a kormány által adott szűk határidő miatt nem lehetett a tervekről az érintett lakossággal egyeztetni!” – írta Facebook-posztjában a Budapesti Fidesz.

 

Hozzátették: ezzel szemben a kormány ebben az ügyben is segíti a fővárost, és az év végéig felhasználható egymilliárd forintot ad a felújításra.

Azzal kapcsolatban, amit Karácsonyék elhallgatnak, a kormánypárti frakció kifejtette: a Blaha Lujza tér átépítésének a tervezési közbeszerzését Tarlós István főpolgármestersége idején, 2018 nyarán írta ki a BKK. „Karácsony Gergely úgy vette át a várost, hogy a projektre kész kiviteli tervek, engedélyek, fővárosi forrás és az állam egymilliárd forintos támogatása is rendelkezésre állt. A tervek szerint 2021. december végére be is fejeződött volna a felújítás, és a budapestiek egy új, zöld, régi pompájához méltó teret kaptak volna” – emlékeztettek.

Szintén felidézték: 2020 februárjában, tehát a tervek leszállítását követő négy hónap elteltével a főváros új vezetése a tervek felülvizsgálatát kérte, forráshiányra hivatkozva. „A kormány által biztosított egymilliárd forint végső felhasználási ideje eredetileg 2021 év vége volt, ezt a főváros kérésére a kormány egy évvel meghosszabbította!” – írták.

„A BKK igazgatósága – folytatták – a főváros vezetése által preferált új szempontok szerint 2021. november 30-i ülésén, azaz az eredeti tervek rendelkezésre állását követő 14, az áttervezés kérése után kilenc hónap múlva döntött az új tervezési és kivitelezési közbeszerzés kiírásáról.

Ráadásul a csökkentett műszaki tartalom következtében:

– elmarad a pavilonépület: nem hagyományos pavilon lett volna, hanem egy kávézó és kiállítótérrel egybekötött közösségi tér a város kultúrájának szolgálatában,

– a térépítészeti, közlekedési, közműkiváltási építési tételeket csökkentik,

– a buszváró (nagy méretű vasbeton utasváró) megépítése elmarad,

– elhagyják az új ügyfélközpontot az aluljáróban – amelynek megépítése pedig a Blaha Lujza téren kifejezetten indokolt lenne, mivel naponta 200–300 ember halad át,

– elmarad a bővítményként tervezett lift az aluljáróban,

– a szintén bővítményként tervezett nyilvános illemhelyet sem építik meg az aluljáróban, s

– nem valósítják meg az aluljáró éjjeli lezárhatóságát szolgáló rácsredőnyrendszert sem.

Karácsonyék elvesztegettek több mint egy évet a projekt műszaki megvalósítása során, de ez az idő sem volt elegendő nekik, hogy az ígért társadalmi egyeztetést lefolytassák. Inkább csak a szokásos siránkozás és másra mutogatás! Azon túl, hogy szánalmas, kezd nagyon unalmas is lenni!” – mutattak rá a kormánypárt fővárosi képviselői.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.