A Közbeszerzési Hatóságnak nem tetszik a zuglói parkolási mutyi

Karácsony Gergely, a baloldal egyik főpolgármester-jelöltje az egyre terebélyesedő zuglói parkolási botrány ügyében igyekszik úgy tenni, mintha neki semmi köze nem lett volna ehhez a dologhoz, mintha nem is ő lenne Budapest XIV. kerületének polgármestere, és teljesen a képviselő-testületre tolná a mutyigyanús ügyletet.

Forrás: origo.hu2019. 04. 09. 11:44
null
Fotó: MTI/MÓNUS MÁRTON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdekes döntést közölt a Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: KDB) idén február végén a zuglói parkolást illetően. A KDB ugyanis végzéssel szüntetett meg egy jogorvoslati eljárást, amely eljárást Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatával szemben indított nem sokkal korábban.

Kiderült ugyanis, hogy a magát tisztakezűnek hazudó, Karácsony Gergely által vezetett önkormányzat a botrányos és az egész sajtót bejárt előzmények után igyekezett most egy újabb 412 milliós közbeszerzést megnyeretni a C-Ware Kft.-vel, amely ugyanúgy parkolóautomaták beszerzésére, üzembe helyezésére, üzemeltetésére irányult, mint a korábbi alkalommal.

Viszont Karácsonyék biztosra mentek, és természetesen a versenyt is igyekeztek kizárni a közbeszerzés során, kamu indokkal, csak hogy a kedvencüket hozzák ki győztesnek. Ezért csúnyán fennakadtak a KDB „radarján.„

Ugyanis az egyre hízó zuglói parkolási botrány nem törte meg Karácsonyék ügyeskedési kedvét, és olyan jogcímre hivatkozva kívánták ”elnyeretni„ a 400 milliós projektet a már jól bevált céggel, a C-Ware-rel, amely szerint azért lett volna szükség a verseny kizárásával kizárólag a fenti cégtől ajánlatot kérnie az önkormányzatnak, mivel a szerződés műszaki-technikai sajátosságai azt indokolttá tették, és ahogy fogalmaznak, „nem létezik reális alternatíva beszerzési igényének kielégítésére” csak az adott céggel.

Azaz azt próbálták meg elhitetni a KDB-vel és a közvéleménnyel Karácsonyék, hogy a fenti botránycégen kívül nincs másik olyan cég széles e vidéken, amelyik a parkolóautomaták üzemelését el tudná látni. Méghozzá ennek műszaki okai lennének, a zuglói mese szerint.

Karácsonyék célja egyértelműen a már jól bejáratott mutyigyanús együttműködés folytatása lehetett ugyanazzal a céggel, amelyik már a korábbi gyanús konzorcium tagja is volt, akár annak is az árán – ahogy azt már korábban láttuk – hogy több százmilliós veszteséget okoznak Zuglónak.

De a Közbeszerzési Hatóság észrevette a trükközést, és kezdeményezte a KDB-nél Zuglóval szemben a jogsértés megtörténtének megállapítását és a bírság kiszabását. Mivel az önkormányzat nem tudta – hiszen honnan is tudta volna – bizonyítani, hogy joga lett volna a verseny kizárására, így inkább visszavonta az eljárást. Vélhetően azért, hogy elkerüljék a nagyobb botrányt, és az újabb kínos bírság fizetését.

Az első projekt is botrányba fulladt

Sokáig úgy nézett ki, nem valósul meg Karácsony Gergely nagy álma, a fizetős parkolási rendszer az irányítása alatt álló kerületben. A sikertelen próbálkozások után végül

2017. szeptembertől mégiscsak zöld utat kapott a projekt, amelyről később kiderült, a legdrágább egész Budapesten.

Később kiderült az is, hogy hiába kéri meg rendesen a szolgáltatás árát a XIV. kerületi önkormányzat, így is csúnyán veszteséges lett. Több meglehetősen erős kérdés felmerül a hírrel kapcsolatban.

Több mint 700 millió forintos veszteség lett a vége

A Budapest irányításáról álmodozó, a valóságban egy kerület vezetésére is alkalmatlan Karácsony Gergely jelen állás szerint még a fizetős parkolási rendszert is gyalázatosan működteti. A projekt kudarcáról Várnai László, a Civilzugló Egyesület zuglói képviselője számolt be blogján.

Összesítéséből az derült ki, hogy Karácsony parkolási megoldása 2017-ben (ami nem is teljes év volt) 489.789.820, egy évvel később 249.439.981 forint veszteséget termelt az általa vezetett önkormányzatnak.

A politikus emlékeztetett arra, hogy a parkolás bevezetésekor a zuglói polgármester még milliárdos nyereséget vizionált, a fejlesztések leendő forrásaként mutatta be a fizető parkolást. „A mutyigyanúsan áterőltetett fizető parkolás meghökkentően nagy veszteséget hozott” – összegezte Karácsony álmának végkimenetelét.

A projekttel kapcsolatban kifogásolta az elszabadult árakat, erre példaként hozta fel, hogy a helyi vállalkozóknak 189 000 forintjába kerül a „kedvezményes„ bérlet.

Karácsony Gergely közismert alkalmatlansága miatt egyébként Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy a sikertelen polgármestert voltaképpen gyámság alá kellene helyezni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.