Kásler Miklós: Rövidebbek lettek a műtéti várólisták

Jelentős előrelépést tett Magyarország azzal, hogy nyilvánossá tette műtéti várólistáit, hiszen az OECD-országok közül tizenöt teszi ezt meg — hívta fel tegnap a figyelmet Horváth Ildikó. Az egészségügyért felelős államtitkár példaként a csípő- és a térdprotézis-műtéteket említette, mint ahol sikerült érdemben rövidíteni a várakozási időt.

Magyar Nemzet
2019. 02. 26. 10:54
null
Hat év alatt 26 milliárddal növelték a beavatkozások keretét Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csökkentek a tervezhető műtétek várólistái – jelentette be tegnap az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta, az elmúlt öt évben az egykori hetvenezres betegszámhoz képest mára a tervezhető beavatkozásokra várók száma 28 ezerre csökkent, ezzel Magyarország az európai középmezőnybe került. 2012-től tavaly év végéig várólista-csökkentésre 26 mil­liárd forintot fordított a kormány, jövőre erre a célra további hatmilliárd forint áll rendelkezésre – jelezte a miniszter, aki felidézte, 2012-ben született döntés arról, hogy a tervezhető műtétekre várók listáját intézményi szinten nyilvánossá teszik, amit a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap koordinál.

Az intézkedés célja az volt, hogy a betegeknek nagyobb műtétekre se kelljen 180 napnál, a kisebbeknél pedig 90 napnál többet várniuk. Kásler Miklós hangsúlyozta, hogy például a szürkehályog-műtétek esetében Magyarországon a második legrövidebb a várakozási idő az ilyen listát vezető tizenöt európai ország közül.

Hat év alatt 26 milliárddal növelték a beavatkozások keretét
Fotó: Bach Máté

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón elmondta, a tizenhárom várólistacsoport felénél egy hónapon belül sorra kerül a páciens. A legkevesebbet – átlagosan nyolc napot – a gerincsérvműtétekre és bizonyos nőgyógyászati beavatkozásokra kell várni. A folyamat pozitív, de külön figyelmet kell fordítani azokra a beavatkozásokra, amelyeknél hatvan napnál hosszabb a várakozási idő – mondta.

Kiemelte ugyanakkor, hogy 2014 és 2018 között átlagosan 46 százalékkal rövidültek ezek a várólisták is. Ma a leghosszabb, 126 napos a térdprotézisműtétnél a várakozási idő, ezt követi 88 nappal a csípőprotézis-műtét – közölte. Horváth Ildikó hangsúlyozta: jelentős előrelépést tett Magyarország azzal, hogy nyilvánossá tette műtéti várólistáit, hiszen az OECD-országok közül tizenöt teszi ezt meg.

Ebben a sorban például a csípőprotézis-műtétek esetében a 88 napos várakozással a 6. legjobb helyen áll Magyarország. Ugyanezen műtétre Lengyelországban 444 napot kell várni, Hollandiában a legjobb a helyzet, ott 50,5 nap a várakozási idő. A térdprotézisműtétek 126 napos várakozási idejével a tizenöt ország közül Magyarország a 8. helyen van. Lengyelországban 566 nap alatt jut el valaki ilyen műtétre, a legkedvezőbb helyzet pedig Dániában van, ahol 53 napot kell egy betegnek várnia.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.