Kedden érkezik az első Moderna-vakcinaszállítmány Magyarországra

Kiderült, eddig mennyien kapták meg a védőoltás első adagját.

Veres László István
Forrás: M12021. 01. 11. 12:38
null
(FILES) In this file photo taken on December 24, 2020 RN Courtney Senechal unpacks a special refrigerated box of Moderna Covid-19 vaccines as she prepared to ready more supply for use at the East Boston Neighborhood Health Center (EBNHC) in Boston, Massachusetts. - Brussels authorized, on January 6, 2021 the Covid-19 vaccine from the US laboratory Moderna, the second to be approved in the EU, announced the President of the European Commission Ursula von der Leyen on Twitter. The vaccine had shortly before received the green light from the European Medicines Agency (EMA). (Photo by Joseph Prezioso / AFP) Fotó: Joseph Prezioso / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az előző 24 órában újabb 1419 magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, ezzel 343 656 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, így 10725-re emelkedett a járvány áldozatainak száma – számolt be az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője. Galgóczi Ágnes hozzátette, az aktív fertőzöttek száma 128 959 fő, a gyógyultak száma pedig 203 972-re emelkedett. Jelenleg 5065 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 367-en szorulnak gépi lélegeztetésre. A szakember jelezte, hogy

zajlik az egészségügyi dolgozók, valamint az idősotthonok lakóinak védőoltása, eddig 71 ezer ember kapta meg a vakcina első adagját, különösebb mellékhatások nélkül. Közölte, hogy kedden újabb 39 ezer adag Pfizer-szérum és háromezer-hatszáz ember beoltására elegendő Moderna-vakcina is érkezik Magyarországra.

– Már megkezdődött a felkészülés a rendvédelmi dolgozók beoltására is – tette hozzá Galgóczi Ágnes, aki újságírói kérdésekre válaszolva elmondta: a beérkező vakcinamennyiségtől függ, hogy mikor kezdődhet meg a lakosság tömeges beoltása. Közölte azt is, hogy

a Pfizer-vakcinából hetente, míg a Modernából kéthetente várható újabb szállítmány érkezése.

– Az operatív törzs javaslatára a kormány február 1-jéig meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, így a maszkviselési kötelezettséget, az este 8 és reggel öt óra közti kijárási tilalmat, a rendezvénytilalmat és az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályt is – emlékeztetett Kiss Róbert alezredes. Közölte, hogy a rendőrök a hétvégén hatszáztíz emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt, így összesen 18964-re emelkedett a szabálytalan maszkviselés miatt ez idáig elrendelt intézkedések száma. Tájékoztatása szerint

a kijárási tilalommal, illetve a csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt a hétvégén 1365, november óta összesen pedig több mint 23 ezer emberrel szemben intézkedtek.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, hogy a boltokra, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 699 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 196 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztása volt megállapítható, 503 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására, valamint a benntartózkodásra vonatkozó szabályokat nem tartották be.

Kiss Róbert közlése szerint a hétvégén két üzlethelyiség ideiglenes bezárásáról döntöttek. Tudatta, hogy hétvégén 8145 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 21979 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 2748-an vállalták, hogy a rendőrség elektronikusan ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.