Kétmilliárd forintért kaptak szimulációs eszközöket a kórházak

Az Egészséges Budapest program részeként tizenegy intézmény szerezhetett be demonstrációs készülékeket.

Veres László István
2021. 02. 23. 13:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2017-ben indult Egészséges Budapest program (EBP) a főváros és a központi régió legjelentősebb egészségügyi fejlesztése, melynek részeként hazai forrásból 2026-ig 700 milliárd forint jut az intézményrendszer megújítására és az infrastruktúra fejlesztésére – közölte kedden, online sajtótájékoztatón Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere hozzátette: az EBP fejlesztései három fő területre: orvostechnológiai eszközök beszerzésére, illetve informatikai és infrastrukturális fejlesztésekre összpontosulnak. – A járvány elleni védekezés közepette megtett intézkedések nem állították le az Egészséges Budapest programot. Továbbra is folyamatosan zajlanak a fejlesztések, aminek köszönhetően

kétmilliárd forint értékben, tizenegy fővárosi és Pest megyei kórházban olyan szimulációs eszközöket szerezhetnek be, amelyek az egészségügyi dolgozók tapasztalati tudásának fejlesztését szolgálják gyakorlatorientált módszerekkel

– tudatta a tárcavezető. Elmondta: az EBP az eszközbeszerzések során kiemelt hangsúlyt helyez a modern technológiai innovációk mellett az egészségügyi dolgozók gyakorlati továbbképzési lehetőségeinek és feltételeinek megteremtésére is.

Kásler Miklós kitért rá:

már szinte minden, a betegellátáshoz szükséges beavatkozás modellezhető és elsajátítható demonstrációs és szimulációs környezetben is. Ezt a cél szolgálják azok a modern technikai eszközökkel felszerelt oktatótermek, úgynevezett skill laborok, amelyeket az egészségügyi intézmények területén alakítottak ki.

Az oktatótermekben zajló képzés során a rezidensek, orvostanhallgatók, valamint az egészségügyi szakdolgozók a már megszerezett elméleti tudás mellett magas színvonalon alkalmazható gyakorlati készségeket sajátítják el.

Mindezt élethű helyzeteket szimulálva gyakorolják. Különösen nagy az igény az életmentő beavatkozások gyakorlására, hiszen ezekre kockázatmentesen egyéb körülmények között nincs lehetőség. – Az oktatólaborokba most beszerzett demonstrációs eszközök között szerepelnek lélegeztetőgépek, EKG, ultrahang és defibrillátor készülékek, véna kanülálást gyakorló modelleszközök, élethű felnőtt-, illetve gyermekápolási babák, az injekciós, intubációs katéterezést, valamint mellkas csövezés gyakorlását szolgáló eszközök. A beszerzés részét képezték még további kórházi berendezések és bútorzatok, amelyből több országos intézet is részesült – sorolta a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.