A busztolvajnak ki kell fizetnie a rongálás árát

Rendőrök elől menekült, majd karambolozott egy lopott autóbusszal egy szegedi fiatal.

Végh Attila
Forrás: ugyeszseg.hu2020. 09. 05. 16:30
Elfogták a rendőrök a busztolvajt
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős kárt okozó rongálás bűntette, jármű önkényes elvételének bűntette és egyedi azonosító jellel visszaélés bűntettének megállapításával szeptember 3-án vádat emelt a Szegedi Járási Ügyészség egy 19 éves helyi fiú ellen, aki tavaly májusban ellopott egy autóbuszt, majd azt össze is törte. A járműtulajdonos, a Szegedi Közlekedési Kft. biztosítási partnere a büntető ügy nyomozati szakaszának lezárásával párhuzamosan kijelentette: szeptember közepén polgári peres eljárás keretében fogja kezdeményezni a buszban bekövetkezett több mint kilencmillió forintos kár megtérítését.

Gyalog indult haza hajnalban Szeged belvárosából egy baráti összejövetelről 2019. május 2-án egy 19 éves helyi fiú. Alkoholt nem ivott, így valószínűleg a tavaszi levegő tette bátorrá, úgy gondolta, mindenképpen kell csinálnia valamilyen balhét. Megközelített a sötétben egy üres rendőrségi kisbuszt, letépte a hátsó rendszámát mint a hősiesség bizonyítékát. Ez azonban nem volt neki elég, ezért a lakásához közeli külvárosi busz-végállomáshoz érve elhatározta, elköt egy autóbuszt. Több járművet is sikerült feltörnie, a harmadikban megtalálta annak indítókulcsát is. Az alig két hete forgalomba helyezett új járművel elvileg csak a pályaudvaron akart tenni egy kört, hogy közben telefonja kamerájával megörökítse a csínytevést.

Friss jogosítványával nem bírt bevenni egy kanyart, ezért bekanyarodott egy mellékútra, majd tovább haladva egy olyan kereszteződést keresett, ahol úgy érezte, biztonságosan meg tud fordulni. Három kis környékbeli falun is áthajtott, mire talált egy körforgalmat, ami után visszaindult Szeged felé. Közben a szegedi rendőrök tudomást szereztek a busz eltűnéséről és nemsokára meg is látták a több közlekedési szabálysértést is elkövető járművet. Jelezték a sofőrnek ellenőrzési szándékukat, de az megállás nélkül elhajtott mellettük. Szemből is elindult egy rendőrautó, a 19 éves busztolvaj a járőrkocsit meglátva megijedt, befordult egy mellékútra, de már csak a manőver végén jött rá, hogy nem tud fordulni. A busszal belehajtott az árokba, egyenesen egy villanyoszlopnak. Azonnal kiugrott a buszból, beszaladt egy erdős rész felé, de a rendőrök félórás üldözést követően megtalálták és elfogták.

Fotó: Police.hu

Az autóbuszban a vádlott cselekménye miatt 9,1 millió forint kár keletkezett, az ütközés következtében a busz több üvege, szélvédője kitört, karosszériája több helyen megrongálódott. Az ügyészség az eljárás nyomozati szakaszának befejezésével vádat emelt a fiatal elkövetővel szemben, felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírság büntetésre tett javaslatot. A károkozónak ugyanakkor lehetősége van arra, hogy a kár megtérítésével, mediátor közreműködésével mentesüljön az elkövetett jogsértés büntetőjogi hatályai alól, ám ilyen nagy mértékű kér esetén erre nincs sok esély.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.