Kormányinfó: A kabinet a jövő heti kormányülésen felülvizsgálja a korlátozásokat

Amíg nincs lehetőség a lakosság átoltására, és radikálisan nem csökken a fertőzések száma, nem érdemes jelentős enyhítésekre számítani.

Bákonyi Ádám-Csekő Imre
2021. 01. 21. 11:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szomszédos országokban, és Európa jelentős részén megkezdődött a járvány harmadik hulláma, de Magyarországon csökken a fertőzések és a halálozások száma – mondta a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte: hazánkban betartották a korlátozó intézkedéseket, amelyeket a nemzeti konzultáció alapján hoztak, ennek köszönhetőek a pozitív változások.

A jövő heti kormányülésen felülvizsgálják a jelenlegi korlátozásokat, de érdemi változtatásra – amíg nincs lehetőség a lakosság átoltására, és radikálisan nem csökken a fertőzések száma – nem érdemes számítani. A miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, az uniós beszerzés révén érkező vakcinák mennyisége kevés a tömeges oltáshoz. Más országokban ez már megkezdődhetett, az Európai Unióban azonban még nem. Gulyás Gergely elmondta, a kormány értékeli az Európai Bizottság erőfeszítését, de kevesli az eredményeket. – Nem véletlen, hogy szinte minden tagállam kritizálja az uniós beszerzést – mondta a miniszter, és hozzátette: tárgyalnak Kínával és Oroszországgal is vakcinabeszerzésről. Megerősítette: csak a magyar hatóságok által biztonságosnak és hatékonynak minősített vakcinával lehet oltani, az oltás pedig ingyenes és önkéntes lesz. Ha valaki az egyik vakcinát elutasítja, várhat más oltóanyag érkezésére. – Az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálati folyamatai is lassúak – mondta Gulyás Gergely, kiemelve, hogy az unióban nem engedélyezték még az AstraZeneca vakcináját, amit az Egyesült Királyságban már használnak. Hozzátette: a héten az orosz vakcina is ideiglenes engedélyt kapott Magyarországon. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Szijjártó Péter Moszkvába utazik, hogy az oltóanyagról tárgyaljon. Gulyás Gergely arról is beszélt, az uniós beszerzésekből 8,8 millió embert lehetne beoltani, ha hazánk megkapná az általa rendelt vakcinákat.

A 2021. január 21-i kormányinfón Szentkirályi Alexandra olvassa fel az újságírói kérdéseket Fotó: MTVA M1 (képkivágás)

A gazdasági helyzet kapcsán jó hírekről számolt be a miniszter, kiemelve: hat százalék közeli recesszió volt az elmúlt évben, így nagy eredmény, hogy tavaly decemberben négyezer emberrel többen dolgoztak, mint 2019 utolsó hónapjában. A tárcavezető emlékeztetett a kabinet ígéretére, amely szerint ahány munkahely megszűnik, annyit hoznak létre. Hozzátette: a baloldali és jobboldali válságkezelés közti különbséget az is jól mutatja, hogy a kormány megkezdi a 13. havi nyugdíj visszaépítésének az első összegét utalni.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy mivel a háziorvosok is nagy szerepet vállaltak a vírus elleni küzdelemben, ők is béremelésben részesülnek. Tájékoztatása szerint a praxisközösség vállalásától függően három kategóriában emelik a háziorvosok bérét, és ugyanez vonatkozik a fogorvosokra is. – Az intézkedésre összesen százmilliárd forintot fordít a kormány – közölte.

A Lánchíddal kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, úgy tűnik, mintha a fővárosnak a pénz nem számítana. Ha a városvezetés a korábbi ajánlatot fogadta volna el, akkor öt és fél milliárd forinttal olcsóbban lehetett volna megoldani a munkálatokat, amelyek ráadásul korábban fejeződtek volna be – mutatott rá. Gulyás hangsúlyozta, hogy a kormány korábbi ígéretének megfelelően támogatni fogja a Lánchíd felújítását.

A miniszter arról is beszélt, a kormány nem gyakorol nyomást a hatóságokra, hogy „ne tartsanak be minden szakmai protokollt a vakcina engedélyeztetése terén”, ugyanakkor rendkívüli helyzet van, rengetegen halnak meg a járványban, így a vakcinák engedélyezését meg kell gyorsítani.

Kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy az egyetemek a korábbiaknak megfelelően távoktatásban, várhatóan digitális tanrendben kezdik meg az új félévet.

Gulyás Gergely megismételte: Věra Jourovát alkalmatlannak tartja a kormány, mert gyűlöli Lengyelországot és Magyarországot, nem képes objektív nyilatkozatokra, pedig a lisszaboni szerződés pártatlanságot ír elő a biztosoknak. A miniszter kérte a bizottság elnökét, váltsa le az alkalmatlan biztost, és hozzátette: némi szerénységet várnának attól, aki előzetes letartóztatásban ült korrupció gyanúja miatt.

Gulyás Gergely elmondta, az unióból, ha a jelenlegi ütemben érkeznek vakcinák, a lakosság átoltása időben csak alternatív forrásból beszerzett oltóanyaggal lehetséges, majd hozzátette: egyértelműen nő az oltási kedv. Kifejtette, ha a veszélyeztetett csoportokat be tudnák oltani, ami mintegy három és fél millió ember, távolról sem lenne olyan fenyegető a járvány, mint most.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter újságírói kérdésekre válaszol a kormányinfón 2021. január 21-én Fotó: MTVA M1 (képkivágás)

Eddig 331 ezer vakcinát kapott Magyarország az unión keresztül, amivel már 140 ezer embert sikerült beoltani. Ahogy érkeznek a vakcinák, azokat egyből felhasználják, de nem tudni, a jövőbeli ütemezés hogyan alakul majd.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy még nem tudni, az orosz vakcinából mennyit rendel a kormány, hiszen a tárgyalások előtt vagyunk. Arról is beszélt, a kínai vakcina esetében a hatóság engedélyére várnak. Azonnali segítségként egymillió vakcina érkezhetne Kínából.

– A hivatalos regisztrációs lehetőség mellett nem tervezi a kormány azt engedélyezni, hogy a háziorvosoknál is lehessen regisztrálni – válaszolt egy kérdésre a miniszter, aki szerint központi nyilvántartása van szükség ahhoz, hogy igazságos rendszerben lehessen az oltás sorrendjét meghatározni, és beosztani a vakcinát.

Gulyás Gergely szerint egyelőre nem érkezett olyan javaslat, hogy az idősek vásárlási idősávját visszaállítsák, így az nincs napirenden. Közölte azt is: egészen 2019 végéig pontosak voltak a kormány gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzései, ám a járványhelyzet miatt jelenleg nagyon sok a bizonytalanság, semmilyen prognózis nem lehet biztos. Ha előbb van oltóanyag, ha előbb lehet a boltokat, fesztiválokat megnyitni, azok mind GDP-növelő tényezők, a kormány azon dolgozik, hogy ez így legyen.

A miniszter szerint az orvosok döntő többsége be fogja tartani, hogy tilos hálapénzt elfogadni. A Nemzeti Védelmi Szolgálatnak ugyanakkor vannak eszközei arra, hogy adott esetben az ilyen típusú bűncselekményeket felderítse. Gulyás az elmúlt harminc év egyik legfontosabb egészségügyi intézkedésének nevezte a hálapénz tilalmát.

Gulyás Gergely február közepére tette a vakcinaigazolványok elkészítését, azok alkalmazásának részletei ugyanakkor még nem tisztázottak.

A kormánytagok beoltására vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely elmondta, hogy az oltási rend alapján közülük senkit sem oltottak még be. Szerinte a politikusok beoltása csak akkor lenne indokolt, ha a társadalom bizalma alacsony lenne a vakcinák iránt, de ez nem így van. – Ehhez ráadásul jogszabályt kellene módosítani – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a jövő héten dönt a kormány a korlátozásokról, valamint az ingyenes parkolás esetében is ekkor dönthetnek. Hozzátette: az ingyenes parkolás csökkenti a zsúfoltságot a tömegközlekedési járatokon. – A biztonságot és az emberi életek védelmét kell előnyben részesíteni gazdasági szempontokkal szemben – tette hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a kormány nem tervez dugódíjat és ellenzi azt. Gulyás Gergely kiemelte, Budapest vezetésének hozzáállása autósüldözésnek nevezhető, fölösleges átalakításokkal nehezítik az autós forgalmat.

Ukrajna többszörösen átlépte a kisebbségi jogok terén a vörös vonalat, de a kormány reméli, képesek belátni, hogy a kárpátaljai magyarok is az ukrán állam polgárai. – A kormány addig nem járul hozzá Ukrajna NATO-csatlakozásához, amíg a magyarok jogait nem biztosítják – válaszolta egy felvetésre Gulyás.

– Akinek van pénze, hogy ötmilliárd forinttal többért építse meg a Lánchidat, annak arra is kell legyen pénze, hogy a szemetet elszállítsa – mondta egy újságírói kérdésre felelve a főváros kapcsán a miniszter.

– A kormány komoly lépést tesz a 25 év alattiak szja-mentességének bevezetésével – értékelt Gulyás Gergely, aki szerint ez a szakképzettséggel rendelkezőknek, de a diplomásoknak is komoly segítséget jelenthet 2022. január 1-jétől.

– Nem újságíróknak és politikusoknak kell a vakcináról dönteni, hanem a szakhatóságoknak – mondta Gulyás Gergely, és kiemelte, alapos vizsgálatok után engedélyezik csak a vakcinákat, ezért felelőtlenség az orosz oltóanyag ellen kampányolni. Gulyás Gergely kiemelte, hogy hivatali visszaélés, ha egy orvos a sorrendet figyelmen kívül hagyja az oltáskor. A miniszter szerint egyértelmű az oltási rend, és eddig nem tudni arról, hogy valaki ezzel ellentétesen oltotta volna az állampolgárokat.

– A magyar állam hatóságainál kiváló szakemberek dolgoznak, az uniós engedélyek nem jobbak a magyarnál – mondta Gulyás Gergely, és emlékeztetett, hogy az uniós hatóság késlekedik az oxfordi vakcina kapcsán, pedig azzal már oltanak az Egyesült Királyságban.

Kérdésre válaszolva a miniszter kifejtette, örül a kormány annak, hogy az egyetemek érdeklődnek az alapítványi struktúra iránt, de akkor kerül csak sor átalakításra, ha egy egyetem azt támogatja. Gulyás Gergely szerint fent kell tartani azt a rendszert, hogy a klinikák részt vesznek a kórházi ellátásban, de az egyetemek részei is.

Az örökségvédelem és a józan ész parancsát követte a miniszter a Wichmann-kocsma és a Márványmenyasszony védetté nyilvánítása kapcsán. A Radetzky-laktanyát pedig nem bontják le, hanem a homlokzatát megőrizve negyvenmilliárdos beruházás keretében építik át, és szállodává alakítják. – Az építkezés műemlékvédelmi szempontból kifogásolhatatlan – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, a Debreceni Egyetemen vakcinalabor és gyár épülhet, ahol oltóanyag fejlesztésre is sor kerülhet, amire a kormány kétmilliárd forintot elkülönített. A kabinet támogatja az egyetemközi kutatásokat, de a jelenlegi járvány során nem jelenthet már segítséget a debreceni fejlesztés.

Belföldi osztálykirándulást és sítábort szervezhetnek az iskolák, ugyanakkor az általános szabályokat be kell tartaniuk. – A kijárási korlátozás és a szállodák zárva tartása miatt csak napközbeni kirándulásról lehet szó – fejtette ki a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.