Kósa Lajos: Ne lehessen bűnözőket kimenteni mentelmi joggal!

A lex Czeglédy törvényjavaslat célja, hogy ne lehessen bűnözőket kimenteni mentelmi joggal az eljárásokból – magyarázta Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2019. 06. 13. 10:49
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsorban arról beszéltek, hogy az Országgyűlés szerdán megkezdte a jogszabály-módosítás Czeglédy tárgyalását. Ez alapján nem illetné meg a mentelmi jog a képviselőjelöltet abban az esetben, ha büntetőeljárás folyik ellene, és a vádemelés még az előtt megtörténik, hogy jelöltként nyilvántartásba vették.

Kósa Lajos, az indítvány egyik beterjesztője elmondta, a Nemzeti Választási Bizottság minden ellenzéki delegáltja arra szavazott, hogy tartsák fenn Czeglédy Csaba mentelmi jogát, így felfüggesztették az ellene folyó büntetőügyet.

Czeglédy Csaba a Demokratikus Koalíció (DK) EP-listájának 36. helyét kapta, ahonnan akkor sem lehet bejutni, ha minden képviselőt a DK küldhetne, hiszen Magyarországnak 21 hely van fenntartva – mutatott rá a kormánypárti politikus.

Hozzátette, Czeglédy Csaba visszaeső bűnöző, hiszen 2003-ban már elítélték ugyanolyan vádak alapján, mint amiket most megfogalmaztak ellene.

Czeglédy Csabát bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolják, a vád szerint 6 milliárd forintnyi kárt okozott.

Kósa Lajos szerint az ellenzék számára azért fontos Czeglédy, mert ő az MSZP és Gyurcsány Ferenc, a DK elnökének ügyvédje és Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc feleségének és a DK EP-képviselőjének üzlettársa. Az utóbbi kapcsán megjegyezte, Dobrev Klára cége finanszírozta Czeglédy ügyeit.

Hangsúlyozta, a törvénymódosítás után azt a visszaélést, amit most az ellenzék Czeglédy „kimentése” kapcsán elkövetett, többet nem lehet megcsinálni.

Kósa Lajos a Kossuth rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában kiemelte, képviselőjelöltek esetében még sosem fordult elő, hogy a mentelmi jog miatt kellett felfüggeszteni egy büntetőeljárást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.