Közel hatezer kollégiumi férőhelyet kaptak vissza az egyetemek

A kormány hét felsőoktatási intézmény esetében váltott ki PPP-konstrukcióban fenntartott férőhelyeket.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 01. 11. 10:34
null
Budapest, 2019. február 18. A Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának modern épülete a főváros IX. kerületében a Thaly Kálmán utcában. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsőoktatás szabadságához nélkülözhetetlen, hogy az intézmények minél önállóbban tudjanak gazdálkodni. Ehhez vagyonra, tulajdonra van szükségük, és a kormány támogatja is őket ezek megszerzésében – közölte hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára. Schanda Tamás ismertette:

a kormány 2020 végén döntött arról, hogy több mint ötezer-nyolcszáz kollégiumi férőhelyet visszajuttat az egyetemek tulajdonába, illetve vagyonkezelésébe.

„A baloldali kormányok előszeretettel alkalmazták a PPP-konstrukciót, amely csak a részt vevő cégek számára volt kedvező. Mi leszámoltunk ezzel a kétes gyakorlattal, és azon dolgozunk, hogy az akkor okozott károkat helyreállítsuk” – írta a tranzakcióról. Az államtitkár hozzátette: a kormány múlt év végi döntésével

hét felsőoktatási intézmény tíz kollégiumi épületét váltotta ki a rendkívül előnytelen PPP-konstrukciókból. Az intézkedés pénzügyi, jogi és gazdaságossági szempontból is kedvező az egyetemeknek.

Az intézmények a szerződések lezárásával jelentős megtakarításhoz jutnak, és mentesülnek az általuk viselt árfolyam- és kamatkockázatok következményei alól.

Schanda Tamás kitért arra is: 2004-ben a baloldali kormány a Magyar universitas program részeként több mint ötven felsőoktatási projektet indított el a köz- és magánszféra együttműködésében, húszéves futamidővel. A Public Private Partnership (PPP) konstrukcióban oktatás-kutatási infrastruktúrafejlesztések, új diákotthonok építése, kollégiumok rekonstrukciója kezdődött meg 18 felsőoktatási intézmény bevonásával. Az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal felülvizsgálatai megállapították, hogy a finanszírozási és üzemeltetési kockázat nagy része az állami szereplőre, az intézményekre hárult. A 2004–2010 között megkötött projektek rendkívül előnytelenek és gazdaságtalanok, tartósan eladósították az egyetemeket. Tavaly megtörtént a felsőoktatási intézményrendszerben még hatályban lévő PPP-szerződések teljes körű jogi, pénzügyi szakértői felülvizsgálata, elemzése – fejtette ki Schanda Tamás.

Ennek alapján

a kormány hét felsőoktatási intézmény esetében váltott ki PPP-konstrukciós formában fenntartott kollégiumi férőhelyeket. A kormány a kiváltáshoz 27 milliárd forintos forrást biztosított az intézményeknek. Az összesen százötvenezer négyzetméter alapterületű létesítmények együttesen 5854 kollégiumi férőhelyet biztosítanak a hallgatóknak.

A döntésben érintett intézmények a Budapesti Corvinus Egyetem és Szent István Egyetem (Földes és Somogyi kollégium), a Debreceni Egyetem (Campus hotel, Kossuth Lajos I., II., III. kollégiumok), a Dunaújvárosi Egyetem (Kerpely kollégium), az egri Eszterházy Károly Egyetem (Leányka úti kollégium), a Miskolci Egyetem (UNI hotel), a veszprémi Pannon Egyetem (Hotel Magister, központi kollégium), a Semmelweis Egyetem (Elméleti Oktatási Központ) és a Szent István Egyetem (Diákhotel D, E, F épület).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.