Közel százezren igényelték a családvédelmi akcióterv elemeit

A családvédelmi akcióterv iránti komoly érdeklődés jelzi, milyen nagy igény volt a széles körű támogatási rendszerre – mondta lapunknak a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke annak kapcsán, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tudatta: fél év alatt már csaknem százezren igényelték az akcióterv valamelyik támogatási formáját.

Csekő Imre
2019. 12. 28. 7:14
null
A NOE elnöke szerint az anyákat támogató egyes intézkedések talán Európában is példa nélküliek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már közel százezer család igényelte a júliusban indult családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását – derül ki az Emmi közleményéből, amelyben kiemelték: az intézkedések közül a babaváró kölcsön és a nagycsaládosok autóvásárlási programja a legnépszerűbb, de sokan élnek az otthonteremtést segítő kedvezményekkel is. A kommüniké arra is kitér, hogy a kormány a családtámogatások további bővítését tervezi.

– A komoly érdeklődés jelzi, milyen nagy igény volt erre a széles körű támogatási rendszerre a családok körében, és hogy mekkora segítséget jelent – nyilatkozta tegnap lapunknak Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke, aki kifejtette, nem véletlenül szorgalmazták maguk is a kormánynál az akcióterv néhány elemét. – Nagyon örülünk, hogy az elmúlt kilenc évben végre valódi cselekvésre került sor, aminek köszönhetően a gyermekeket nevelő családok a figyelem és a gyakorlati cselekvés középpontjába kerülhettek – fogalmazott. – Gyakran hangsúlyozzuk, hogy a családok számára fontos a kiszámíthatóság, a biztonság. A családvédelmi akcióterv pedig pont a biztonságot segíti elő – tette hozzá.

A tárca közleménye kifejti: a babaváró támogatásért mintegy hatvanezer házaspár folyamodott, 46 ezren már szerződést is kötöttek. A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását pedig mintegy 23 ezer nagycsaládos kérte. Ennek egyik kezdeményezője a NOE volt. Kardosné Gyurkó Katalin elmondta: folyamatos az érdeklődés az autóvásárlási kedvezmény iránt. Ezt tapasztalják a hozzájuk érkező e-mailek, telefonok alapján, s a közel kilencezer fős, az autóvásárlási kedvezményre jelentkezők vagy aziránt érdeklődők alkotta Facebook-csoportukban. – Akik korábbi felméréseink csak egy fiatalabb használt autót tudtak elérni, most az állam támogatásának köszönhetően új, környezetkímélőbb, biztonságosabb gépkocsit tudnak vásárolni – ismertette Kardosné Gyurkó Katalin, aki úgy gondolja: még tovább fog növekedni az igénylők száma.

A NOE elnöke szerint az anyákat támogató egyes intézkedések talán Európában is példa nélküliek
Fotó: Havran Zoltán

Az akcióterv otthonteremtést segítő intézkedései is népszerűek. A csok mellé már használt lakások után is felvehető kedvezményes kölcsönt, a lakások jelzáloghiteléhez nyújtott támogatást, s a falusi csokot közel 15 ezer család igényelte július 1-je óta – derül ki az Emmi közleményéből, amelyben arra is felhívták a figyelmet, hogy január 1-jétől két újabb támogatás segíti a családokat.

A négy- vagy több gyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességének köszönhetően minden olyan anya, aki legalább négy gyermeket nevel vagy korábban saját háztartásában felnevelt, élete végéig mentesül az szja-fizetési kötelezettség alól. – Ez az egyik legfontosabb pontja a támogatási rendszernek, hisz az anyaság elismerését is jelenti – értékelt a NOE elnöke az intézkedés kapcsán, hozzátéve: ez példa nélküli a hazai családpolitika történetében, és talán Európában is. – Ahogy a gyermekek növekednek, egyre több édesanya tér vissza a munka világába, számukra ez sok esetben jövedelemnövekedéssel fog járni, amivel tervezhetnek, hozzájárulva a családjuk anyagi biztonságához – fejtette ki.

Január 1-jén lép életbe a nagyszülői gyed is: a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra, ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Az Emmi ismertetése szerint egyszerre csak az egyik nagyszülő veheti fel a juttatást, de akár több unoka után is. A nagyszülői gyed összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének hetven százaléka, tehát 2020-ban 225 288 forint lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.