Közös imanapot hirdettek a világjárvány elmúlásáért

Imanapot hirdettek mára a koronavírus által okozott világjárvány megszűnéséért, a közös fohászkodásra minden vallás híveit és minden jóakaratú embert meghívtak.

Magyar Nemzet
2020. 05. 14. 10:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa május 3-án elhangzott kérésének, illetve az Emberi Testvériség Bizottsága kezdeményezésének megfelelően a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa mára imanapot hirdetett a koronavírus által okozott világjárvány megszűnéséért – erről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa számolt be, miután utóbbi szervezet is csatlakozott a kezdeményezéshez.

A szervezők az imanapra minden vallás híveit és minden jóakaratú embert meghívtak, hogy lelkileg egyesüljünk az imádságban, böjtben és a szeretet cselekedeteiben. – Imáinkkal forduljunk a mindenható Istenhez, hogy segítsen átvészelni a járványt, és világunkban mihamarabb visszaálljon a biztonság, a stabilitás és az egészség – hangsúlyozták a szervezők. Emlékeztettek arra, hogy világunk nagy veszéllyel néz most szembe, a koronavírus által okozott világjárvány terjedése milliók életét és megélhetését fenyegeti. Hozzátették: nem szabad elfelejtenünk, hogy ebben a helyzetben is Istennél kereshetünk, kérhetünk oltalmat és menedéket.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkársága, a Magyar Kurír és az Új Ember szerkesztősége, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint Böjte Csaba, Csókay András és Szikora Róbert a világesemény hírnökeinek közös imafelhívását adták közre már március közepén. Ebben arra kértek mindenkit, fejezze ki együttérzését és közelségét a koronavírus-fertőzésben szenvedőkkel hazánkban és határainkon túl. Arra hívtak: szólítsuk meg együtt Istent, aki életünknek és hitünknek forrása. – Aki mindig többet ad nekünk, mint amit megérdemlünk és kívánhatunk. Árassza ránk irgalmát, bocsássa meg nekünk, amivel lelkiismeretünk vádol, és amit szinte már kérni sem merünk, adja meg nekünk atyai jóságából – hangsúlyozták. A veszélyhelyzet elvonulásáig arra hívtak mindenkit, hogy a déli imádságot követően naponta fohászkodjon együtt Istenhez Erdő Péter bíboros, prímás imádságával, és kérje a Szűzanya oltalmát Ferenc pápa felajánló imája segítségével.

A hivatalos felhívás mellett nagyon sok kisebb-nagyobb imacsoport és -lánc alakult, a hívek tíz- és százezrei imádkoznak azóta is a járvány elmúlásáért. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia korábban közölte: a nyilvános miséket és liturgikus alkalmakat ugyan szünetelteti, azonban a templomok, mint a lelki feltöltődés és imádság fontos helyei, nyitva állnak, ahol sok hívő imádkozott az utóbbi hetekben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.