Külhoni mentorokat képez a nemzetpolitikai államtitkárság

Minden idén megszervezett programot jövőre is folytat a nemzetpolitikai államtitkárság. Új elemként jelenik meg, hogy a Vajdaságban elkezdett mentorprogramot más külhoni régiókra is kiterjesztik. Tervezik továbbá, hogy a Határtalanul! programba még intenzívebben bevonják a középiskolás korosztályt, a tematikus évek sorát folytatva pedig az erős magyar közösségek évét hirdetik meg.

2019. 12. 23. 6:18
null
A nemzetpolitikai államtitkár megdöbbent az EB döntésén Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Külgazdasági és Külügyminisztérium által koordinált és sikeresen zajló Kárpát-medencei gazdaságfejlesztési program mellett a nemzetpolitikai államtitkárság mentorprogramot indított idén, amelyet 2020-ban minden külhoni régióra kiterjeszt – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Potápi Árpád János kiemelte: ez a program a Vajdaságban indult, ahol harminc sikeres nagyvállalkozót képeznek ki mentorrá, ők a helyi magyar kisvállalkozókat patronálni, támogatni tudják. A délvidéki tapasztalatokat felhasználva terjesztenék ki a programot valamennyi külhoni régióra.

A politikus kitért arra is, hogy a jövő év az Országgyűlés döntése értelmében a nemzeti összetartozás éve lesz, ezzel párhuzamosan a nemzetpolitikai államtitkárság meghirdeti az erős magyar közösségek évét.

Potápi Árpád János elmondta: száztíz bölcsődét, óvodát építenek a Kárpát-medencében
Fotó: Teknős Miklós

– Mi úgy szeretnénk csatlakozni a nemzeti összetartozás évéhez, hogy erős magyar közösségeket mutatunk be, olyanokat, amelyek például szolgálhatnak mindazok számára, akik csüggedtebbek vagy ahol nagyobb az asszimiláció – emelte ki az államtitkár, aki hangsúlyozta: minden más, idén is megszervezett program folytatódik jövőre is.

Potápi Árpád János az elmúlt években elvégzett munkát értékelve rámutatott arra: a környező országokban több helyen is azon a véleményen vannak, hogy Európában Magyarországon a legátgondoltabb a nemzetpolitika, a programjaink megalapozottak, a problémákra reagálnak és egymásra épülnek.

– Sajnálattal látjuk, hogy az ellenzéki pártok még most sem a magyar nemzeti érdekeket képviselik sem itthon, sem a határon túl, sem Brüsszelben. Még mindig a külhoni magyarok ellen hangolnak, sőt a Momentum odáig megy, hogy a külhoni magyar jelöltek ellen kampányol – emelte ki a politikus.

A 2019-es évvel kapcsolatban a nemzetpolitikai államtitkár kifejtette: mind a támogatások nagyságrendje, mind a programok szempontjából az előző esztendőkhöz hasonló évet tudhatnak maguk mögött.

– A kézzelfogható eredményekről folyamatosan beszámolt a sajtó, szinte nem volt olyan nap, hogy ne lett volna valamilyen nemzetpolitikai esemény – egy újonnan épült vagy felújított intézmény átadása – valahol a Kárpát-medencében. Nemcsak minőségben léptünk előre, hanem mennyiségben is – hangsúlyozta Potápi Árpád János, aki munkája során sofőrre nem tart igényt, így évente körülbelül 120 ezer kilométert vezet. Ezzel a közúton megtett kilométerek számában abszolút rekorder az államtitkárok és miniszterek között.

A politikus a folyamatban levő programokról elmondta: összesen 110 bölcsődét, óvodát építenek és körülbelül hétszázat újítanak fel a Kárpát-medence magyarlakta területein. A Határtalanul! programban, amely 2018-ban került vissza a nemzetpolitikai államtitkársághoz, csak ebben a tanévben 101 ezer diák vesz részt. A programra körülbelül hatmilliárd forintot fordít a kormány.

– Alapvetően a hetedikes korosztályra fókuszáltunk a Határtalanul! programban, de már nyitottunk a középiskolások felé. A következő években azt szeretnénk elérni, hogy a középiskolás korosztályt a 11. osztályban még egyszer el tudjuk vinni kirándulni külhoni területre.

Mindezt azért tartjuk fontosnak, mert egyes felmérések szerint azok a gyermekek, akik a programban határon túli területen jártak, a társadalom többségénél nagyobb tudással rendelkeznek a témában, egy újabb felmérésünkből pedig az is látszik, hogy a magyarországi egyetemisták 77 százaléka már járt külhoni magyar területen, 61 százalékuknak pedig van egy vagy több határon túli barátja – fogalmazott a nemzetpolitikai államtitkár.

Elmondta azt is, hogy az államtitkárság testvértelepülési kapcsolatokat erősítő programja 2015-ben indult ötvenmillió forint keretösszeggel, ennek a nagysága mára megötszöröződött, és jövőre is 250 millió forintot szánnak rá.

A kezdeményezéssel az elmúlt években körülbelül 1200 magyarországi és külhoni település közötti testvérkapcsolat kialakításához vagy megerősítéséhez járultak hozzá, a jövő évi pályázatot pedig már ki is írták. A program lényege, hogy egy-egy anyaországi település egy vagy több határon túli településsel valósít meg valamilyen közös programot Magyarországon vagy külhonban, erősítve a magyar–magyar kapcsolatokat.

Potápi Árpád János kiemelte: számtalan megható élménnyel gazdagodott a külhoni programokon. Nagy hatással volt rá az az odaadás, amivel a kárpátaljai Ráti Szent Mihály Gyermekotthont működtetik az intézmény vezetői.

Ők eltökélték, hogy építenek egy római katolikus kápolnát, amelyhez adományokból gyűjtöttek forrást. A kápolna felszentelése mellett kedves emlékként maradt meg az államtitkár számára a másodszor megrendezett székelyföldi pünkösdi lovas zarándoklat is, amin a múlt évhez hasonlóan idén is részt vett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.