Különös kettős mérce a balliberális oldalon

Sem a nyugati megmondóembereket, sem a hazai balliberális oldalt nem aggasztotta, hogy Gyurcsányék idején orosz ügynökökkel világíttatták át a Nemzetbiztonsági Hivatalt, sem az, hogy Gyurcsány Ferenc jó viszonyt ápolt Vlagyimir Putyinnal. Most azonban meg-megújuló támadásokat intéznek az Orbán-kormány ellen. Legutóbb a hét végén az Index.hu szólaltatott meg egy amerikai elemzőt, akit a Nemzetközi Beruházási Bank költözése rettentett meg.

Magyar Nemzet
2019. 04. 29. 9:58
Gyurcsány Ferenc; Putyin, Vlagyimir
Együtt ütik a vasat. 2010 előtt Putyin még partner volt Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb támadás érte a Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) Budapestre költözését, ezúttal az Index.hu készített interjút egy amerikai agytröszt alelnökével, aki aggodalmát fejezte ki a pénzintézet állítólagos orosz hírszerzői tevékenysége miatt. A balliberális sajtó amúgy is előszeretettel állítja be az IIB-t az orosz elnök, Vlagyimir Putyin trójai falovaként. Az Orbán-kormányt is célkeresztbe állító kampány meglehetősen érdekes, tekintettel arra, hogy sem a nyugati balliberális agytrösztöket, sem Washingtont, sem a hazai balliberális sajtót nem zavarta bő tíz évvel ezelőtt, hogy Gyurcsány Ferenc és Vlagyimir Putyin találkozott vagy „üzletelt” egymással. A kettős mérce azonban az elhíresült kémügy kapcsán válik a legszembetűnőbbé.

Ismeretes, hogy a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetői, Szilvásy György akkori titokminiszter, Galambos Lajos és Laborc Sándor, az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egymást váltó főigazgatói, valamint az ügyben felbukkant orosz hátterű biztonsági cég, a Zömök Kft. tulajdonosa, Püski László közreműködött abban, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megbízottjai információszerző tevékenységet végezzenek hazánkban.

Együtt ütik a vasat. 2010 előtt Putyin még partner volt
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Legfőbb Ügyészség április elején hozta nyilvánosságra az ügy iratainak kivonatát, amiből egyebek között kiderült, hogy Szilvásyék bolgár pszichológusnak álcázott orosz ügynököket engedtek be bármiféle regisztráció nélkül az NBH épületébe, ahol egy kijelölt irodában rejtett hang- és képfelvevő berendezést helyeztek el, majd a szervezet több munkatársát meghallgatásoknak vetették alá. A történtek miatt a kormányváltás után nyomozás, majd bírósági eljárás indult, ami viszont 2018 májusában a vádlottak felmentésével zárult.

A lapunk által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő szerint egyébként teljesen alaptalan orosz befolyásról beszélni az orosz beruházási bank magyarországi jelenlétével kapcsolatban. Horváth József úgy vélte, legfeljebb arról lehet szó, hogy az IIB Magyarországon dolgozó vezetői diplomáciai mentelmi jogot kapnak, ám ez bármilyen másik ország hazánkban működő pénzintézeténél is bevett szokás. Hozzátette: mindez pedig a legkevésbé sem említhető egy napon azzal, hogy Gyurcsány Ferenc egykori MSZP-s miniszterelnök hivatali ideje alatt orosz titkosszolgákat engedtek be az NBH-ba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.