Kunhalmi Ágnes élő adásban hazudott az ATV-ben

„Soha többet nem lehet a globalizáció miatti válságokra megszorítással reagálni Európában.” Meglepő, hogy ez az idézet nem valamely fideszes politikus vagy kormánytag szájából hangzott el, hanem Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke mondta el az ATV Egyenes beszéd című műsorában még június végén. Kunhalmi úgy adta elő az idézetet, hogy ezek az ő szavai voltak az Európai Szocialisták Pártjának konferenciáján. Csakhogy a konferencián ilyesmi nem hangzott el a társelnöktől.

Magyar Nemzet
2021. 07. 12. 16:56
null
Forrás: YouTube/ATV Magyarország
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy remek vicc kezdete is lehetne, hogy Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes elmegy egy nemzetközi konferenciára… Csakhogy ez nem vicc, az MSZP és a Párbeszéd tényleg azokat a társelnökeit küldte az Európai Szocialisták Pártja (PES) 2021. június 25–26-án megrendezett – With courage for Europe címet viselő – összejövetelére, akik alig beszélnek idegen nyelveket. A kétnapos eseménysorozat első napján, június 25-én szólalt fel Karácsony Gergely főpolgármester egy gyermekvédelmi panel keretében.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke június 26-án szólalt fel a konferencián. Az eset érdekessége, hogy Kunhalmi később saját maga igyekezett felhívni a figyelmet a szereplésére a hazai sajtóban. A konferencia után pár nappal az ATV Egyenes beszéd című műsorában járt, ahol így vázolta fel a történteket:

„Ami konklúzió és kihangsúlyoztam a beszédemben, nyomatékosítottam, de szerencsére pozitív visszhangra talált, hogy soha többet nem lehet a globalizáció miatti válságokra megszorítással reagálni Európában. Majdnem beledöglött a hazai baloldal és az MSZP, hogy a legutóbbi válságban, 2008 és 2009-ben megszorító intézkedéseket kellett véghezvinni. Szinte szétverte az MSZP-nek azt a szavazóbázisát, aztán az MSZP-t még ketté is szakították és kettészakadt, ami most egy mérhetetlen versenyképtelenség az egységes jobboldallal szemben.”

 

A videóban 9:26-tól hangzik el az emlegetett rész:

A Kunhalmi által felvázolt szituáció felkeltette az érdeklődésünket: az MSZP társelnöke tehát olyan, magas pozícióban levő szocialista politikusokat oktatott ki gazdaságpolitikából, mint a német kancellárhelyettes, Olaf Scholz, vagy mondjuk a svéd miniszterelnök, Stefan Löfven. Kunhalmi, elmondása szerint, ezeket a politikusokat győzte meg lehengerlő és karizmatikus beszédével arról, hogy nem szabad többé alkalmazni a megszorítások politikáját.

Egy rövid visszatekintés: amikor Kunhalmi megszorító politikát emleget, akkor arra gondol, amikor 2008–2009-ben Wall Street-i bankárok egy csoportjának kapzsisága bedöntötte a világgazdaságot, amelyre válaszul az akkor kormányzó MSZP a lakossággal fizettette meg a válság árát adó- és rezsiemelések formájában.

Kunhalmi Ágnes nemcsak az ATV-ben állította, hogy beszédében szembeszállt a megszorítás politikájával. Az MSZP által kézivezérelt Hírklikk.hu hasábjain július 1-jén jelent meg vele interjú Millei Ilona tollából. Itt az újságíró kérdéseként hangzott el a konferenciával kapcsolatban: „Ön a beszédében megemlítette azt is, hogy a nagy válság idején a megszorító politika verte szét a hazai baloldal, az MSZP szavazótáborát…”. A felvetésre Kunhalmi igennel válaszolt, majd kifejtette, hogy szerinte mi is hangzott el. Emlékezetes: a Hírklikk.hu úgy tudósított egy Korózs Lajos-sajtótájékoztatóról, hogy a szövegbe becsúszott egy zárójelben levő kommunikációs utasítás Korózsnak („itt Lajostól néhány személyes mondat is belefér, miket tett képviselőként az elmúlt években”). Vagyis a Korózs által felolvasott közlemény olyan változata csúszott ki az oldalra, ami az MSZP-től érkezett belsős munkaanyag volt.

Fotó: YouTube/ATV Magyarország

Nézzük a tényeket! Kunhalmi Ágnes valóban felszólalhatott a PES június 26-i konferenciáján, ám ott nem mondott beszédet. Egy panelbeszélgetésben vett részt, ahol a műsorvezető kérdéseket intézett az MSZP társelnökéhez. Az egész beszélgetés nem tartott tovább négy percnél, két kérdés után lekeverték Kunhalmit, aki az MSZP korábbi megszorító politikájáról egy szót sem szólt, nemhogy kioktatta volna az európai szocialistákat.

A Kunhalmival történt beszélgetés 1:55:55-től látható:

Az ügyben kerestük Kunhalmi Ágnest, arra kérve az MSZP társelnökét, hogy mutassa meg, hol található az a beszéd, amelyre több interjúban is hivatkozott. Az eset kapcsán kérdéssel fordultunk Millei Ilonához, a Hírklikk.hu újságírójához is, kérve, hogy mutassa meg, hol lelhető fel az általa citált Kunhalmi-idézet. Választ egyik esetben sem kaptunk.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.