Lazul a fegyelem, egyre többen nem viselnek maszkot

A hazánkban is domináns vírusmutánsok súlyosabb megbetegedést okoznak, sokszor egész családokat kell kórházba szállítani, a betegek pedig gyakran órák alatt lélegeztetőgépre kerülnek – mondta az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Müller Cecília. Kiss Róbert pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy annak ellenére, hogy már minden közterületen kötelező a maszkviselés, egyre többen szegik meg ezt a szabályt.

Veres László István
2021. 03. 10. 13:22
Covid-19: Scottish Government Extend Current Guidelines
Members of the public in Glasgow city centre on October 24, 2020 in Glasgow, Scotland. Following a cabinet meeting on Wednesday morning, First Minister Nicola Sturgeon confirmed the Scottish Government has decided to extend the restrictions until 6am on November 2, these restrictions include a ban on visiting other people's homes and imposing a ban on all pubs and restaurants in Scotlands Central Belt including Edinburgh and Glasgow. (Photo by Ewan Bootman/NurPhoto via Getty Images) Fotó: NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik hullám meredeken felszálló szakaszában vagyunk, minden járványadat növekszik. Az előző 24 órában 5653 volt az új fertőzöttek száma, ezzel 480 860-ra nőtt a járvány kezdete óta beazonosított fertőzöttek száma – ismertette a friss járványadatokat az országos tiszti főorvos. Hozzátette: a hazánkban is domináns vírusmutánsok súlyosabb megbetegedést okoznak, sokszor egész családokat kell kórházba szállítani, a betegek pedig gyakran órák alatt lélegeztetőgépre kerülnek.

– Tegnap 179 koronavírusos beteget elvesztettünk, köztük két, harmincas éveiben járó embert, akiknek jelen tudásunk szerint nem volt alapbetegségük – mondta el Müller Cecília.

Úgy fogalmazott: szükséges a higiénés szabályok következetes betartása, és rendkívül fontos a maszkviselés, illetve a távolságtartás is, hogy ne adjuk át a fertőzést egymásnak. Ezeket a szabályokat, ha kell, ki is kényszerítik, mert az egész közösséget veszélyezteti az, aki nem tartja be őket.

– Jelenleg 8348 kórházban ápolt van, ez a szám sosem volt még ilyen magas, a betegeknek pedig közel tíz százalékát géppel kell lélegeztetni – hangsúlyozta a szakember, kiemelve, hogy a vírusfertőzés valamennyi szervünket érintheti, nem csak légzőszervi megbetegedést okoz.

– Minden erőnkkel a megelőzésre kell koncentrálni, ennek jó része rajtunk múlik azzal, hogy önmérsékletet tanúsítunk. Minden halasztható társadalmi érintkezést el kell halasztani, hogy ne fertőzzünk meg másokat. Ez közügy, mindenkinek dolga van benne – közölte, majd a fiatalokat is türelemre kérte. Beszélt arról is, hogy nem vagyunk védtelenek, mert rendelkezésünkre áll a védőoltás, amiből több mint 1,1 milliót már beadtak. A tiszti főorvos megemlítette, hogy

ezen a héten arra kérik a háziorvosokat, hogy elsősorban a magas kockázatú időseket oltsák. Hozzátette: szeretnének végezni a regisztrált 80 év felettiek immunizációjával, majd a 80 év alattiak következnek.

Ismét kérte, hogy mindenki regisztráljon a védőoltásra, aki pedig egészségi állapota miatt nem tud elmenni a rendelőbe, az szóljon erről a doktornak, aki a páciens lakásán fogja beadni a szérumot. Müller Cecília szólt róla, hogy

jelen helyzetben a kórházaknak is változtatásokat kell eszközölniük: új kórtermeket, esetleg komplett szárnyakat kell megnyitniuk, hogy mindenkinek biztosított legyen a megfelelő ellátása.

– Az idősek ne spekuláljanak, mert valamennyi vakcina hatásos és megakadályozza a súlyos lefolyású betegséget. Már egy oltás is jelentős előrelépés a védettség kialakulásához, ezért azt kérem, hogy akit értesítenek, az vegye fel az oltást – húzta alá a tiszti főorvos. Jelezte: a háziorvosok ma kapják meg az idősek oltásához szükséges AstraZeneca-vakcinákat, és pácienseket küldhetnek a kórházi oltópontokra is, akik ott Pfizer- és Szputnyik vakcinát kapnak. Emlékeztetett, hogy a Favipiravir nevű vírusellenes készítmény már ambulánsan, a járóbeteg-ellátásban is igényelhető a háziorvoson keresztül. Elmondása szerint

egyre nagyobb az igény a vérplazma iránt is, ezért azt kérte, hogy a 18–60 év közötti gyógyultak jelentkezzenek vérplazmadonornak a vérellátó szolgálatnál. Hozzáfűzte: egyéni elbírálás alapján a 60–70 év közöttiek is kaphatnak engedélyt a vérplazmaadásra.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy az eredeti, úgynevezett vadvírus esetében egy beteg két másiknak tudta átadni a fertőzést, a brit mutáns azonban három-négynek is. – A szigorításokkal ezt a reprodukciós rátát tudtuk visszaszorítani 1,3-ra, ami jól hangzik, de még mindig nem elég, egy alá kell szorítani – jelentette ki. Elmondta azt is, hogy az újrafertőződöttek esetében általában enyhébben zajlik a betegség.

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt az előző 24 órában összesen 575 esetben intézkedtek a rendőrök. Ez nagyon magas szám és folyamatosan emelkedik – mondta Kiss Róbert alezredes, aki felhívta a figyelmet a védelmi intézkedések betartásának fontosságára.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese hozzátette: a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó szabályok megszegése miatt eddig 845 rendőri intézkedésre volt szükség. Ebből 215 esetben az üzemeltető vagy a tulajdonos mulasztását állapították meg, 630 esetben pedig az üzletek korlátozott nyitvatartására vonatkozó szabályokat nem tartották be, vagy az ott-tartózkodás tilalmát szegték meg.

Az alezredes tájékoztatása szerint a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok, illetve a közterületi csoportosulások tilalmának megsértése miatt tegnap 339 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök.

Tudatta azt is, hogy kedden a Magyarország területén személyforgalomban átutazók 53 alkalommal sértették meg a tranzitszabályokat. Elmondta továbbá, hogy az előző napon 8033 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 42 362 személlyel szemben van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 4199-en vállalták, hogy a rendőrség mobiltelefonos applikáció segítségével ellenőrizze, betartják-e a karanténszabályokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.