Leszállíthatják a BKK járatairól azt, akin nincs maszk

A környező országokból ismét növekvő betegségszámokról érkeznek hírek, ezért hatalmas jelentősége van annak, hogy továbbra is betartsuk a szabályt – írta közleményében a Budapesti Közlekedési Központ. Hozzátették: a közösségi közlekedési járatokon még mindig kötelező maszkkal, kendővel eltakarni az arcunkat. A Budapesten utazók nagy többségben továbbra is szabálykövetők, ugyanakkor lazul a maszkviselési fegyelem.

2020. 08. 14. 7:54
null
Budapest, 2020. július 4. A vágányokon átkelõ gyalogosok a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) modern Combino villamosai elõtt a fõvárosi Margit körút egyik megállójánál. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is kötelező maszkkal – vagy annak hiányában kendővel, esetleg sállal – eltakarni a fővárosi közösségi közlekedési járatokon és a megállókban is – emelte ki péntek reggeli közleményében a BKK. A társaság emlékeztetett arra is: a maszk kizárólag akkor nyújt védelmet, ha helyesen hordjuk, vagyis nem az állunkon, a nyakunkon vagy a fülünkön lógva, hanem úgy, hogy a lehető legjobban eltakarja a szájunkat és az orrunkat is, hiszen így akadályozza meg, hogy belélegezzük a vírust. A társaság fontosnak tartotta hangsúlyozni a tényt, hogy az előírás betartásával nemcsak magunkat védjük meg, de ugyanúgy az utastársainkat egészségét is óvjuk.

„Mivel a vírus akár két hétig is lappanghat, illetve a fertőzöttek jelentős része tünetmentesen esik át a fertőzésen, így valóban nagy jelentősége van annak, hogy a maszk felfogja a viselője által kilélegzett, esetleg kiköhögött, kiprüszkölt levegőt” – olvasható a közleményben.

Fotó: Havran Zoltán
Magyar Nemzet

A kötelező maszkviselésről szóló kormányzati és fővárosi rendelet továbbra is érvényben van, betartására a BKK minden rendelkezésre álló felületen felhívja a figyelmet: a közösségi közlekedési járművek külső és belső felületein, a járatok és a metróállomások hangos tájékoztatórendszerén keresztül, a közterületi Futár-kijelzőkön futó üzenettel, valamint a közösségi médiában. Ennek ellenére a tapasztalatok szerint Budapesten az elmúlt hónapokban lazult a maszkviselési fegyelem. Míg a szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint jelenleg ez a szám 85 százalék vagy kicsivel afölötti. A visszaesés egyik oka minden bizonnyal a nyári kánikula, ugyanakkor a melegben ugyanolyan hatalmas jelentősége van a maszkviselésnek, mint a kellemesebb időjárásban.

A BKK kiemeli, hogy a maszk használatát elsősorban az ellenőrök, illetve a metróbejáratoknál ellenőrzést végző utaskoordinátorok ellenőrzik, és ha szükséges, felhívják az utasok figyelmét a szabály betartására. „Aki a kötelezettséget ezek után is figyelmen kívül hagyja, ezzel utastársai egészségét veszélyezteti, az utazási feltételek szerint akár ki is zárható a közösségi közlekedési szolgáltatásból” – írták.

A társaság arra is kitért, hogy az ellenőröknek is kötelező a maszk használata, aki pedig közülük nem tartja be az egészségvédelmi előírásokat, ellene a BKK munkajogi következményeket léptet életbe. Az utasoktól elkülönített járművezetőknek nem kötelező a maszkviselet, ám hozzáteszik, „ha az utasok közé mennek, például egy buszvezető kinyitja a jármű kerekesszékes rámpáját, már neki is maszkot kell viselnie”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.