Magányos nőkre vadásznak a magukat katonának kiadó csalók

Magyar nőt is átvertek a magukat katonának kiadó csalók. Az USA budapesti nagykövetsége is elismerte az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodását.

Végh Attila
2021. 01. 20. 12:38
AZ USA magyarországi nagykövetségének figyelmeztető plakátja
Forrás: US Embassy Budapest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Keszthelyi Járásbíróság ma kezdte el annak a csalónak és társának a büntetőperét, akik egy zalai elvált nőt hálóztak be az internetről ellesett amerikai katonás mesével. Magyarországon eddig egyetlen ilyen csalás lepleződött le, de nem biztos, hogy csak ez az egy eset történt meg, csak a sértettek szégyenükben, magukat hibáztatva, nem tettek feljelentést.

Romantikus csalások

Az FBI, az USA Szövetségi Nyomozóirodája és a CID, az Amerikai Hadsereg Bűnügyi Nyomozó Különítménye két éve adott ki figyelmeztetést először egy újfajta csalássorozatról. Havonta százával jelentkeztek az áldozatok, akik változatos összegeket fizettek amerikai veterán katonaként kialakított hamis profillal, közösségi oldalon bejelentkező csalóknak. A szélhámosok nem véletlenül láttatják magukat amerikai katonának, így megbízhatóbbnak tűnnek, mint a már régen ismert, lejáratott „afrikai herceg” vagy „angol gróf örököse” trükköt alkalmazók, akik szintén ezreket csaptak be azzal, hogy mesés összegek felvételéhez kértek kölcsönt az illeték kifizetésére, tízszeres hasznot ígérve az áldozatoknak.

Fotó: Facebook

Az új csalási módszer szerint a bűnözők magukat veterán, pályafutását most befejező amerikai katonának adták ki, azt a látszatot keltve, hogy az összegyűjtött zsoldjukat a kiszemelt áldozat lakóhelye közelében szeretnék befektetni, ráadásul szerelmet, vonzalmat is színleltek a lépre csalt nőknek. A Facebookon átvert nők már külön gyűjtőoldalt hoztak létre az eddig lebuktatott katonai álprofilok bemutatására Military Romance Scams címmel. A már leleplezett szélhámosok oldalain látszik, hogy a csalók profin építették fel az álprofilokat, mellékelték például a hamis katonai azonosítójuk fotóját is.

Az amerikai hadsereg vonatkozásában a helyzet már annyira vészes, hogy a CID az úgynevezett „romantikus csalásokat” bemutatva arra figyelmeztette a közösségi oldalakon a nőket, soha ne küldjenek pénzt olyanoknak, akik azt állítják magukról, hogy amerikai katonák.

figyelmeztet a követség

Molnár Gábor biztonságtechnikai és adatvédelmi szakértő szerint a „romantikus csalás” az egyik leggyakrabban megvalósított internetes átverés. Népszerűsége egy ideig alábbhagyott, az „örökös mese” helyett később újítottak a csalók. A bűncselekmények, illetve kísérletek száma olyan magas volt, hogy az Egyesült Államok Nagykövetsége is figyelmeztetést adott ki minden olyan országban, amely partnerkapcsolatban áll az USA hadseregével. A NATO-tagságunk miatt ez érvényes Magyarországra is. A figyelmeztető dokumentumban leírják, mik azok a gyanús jelek, amelyek alapján fel lehet ismerni a csalókat, ennek ellenére azonban Magyarországon is volt, aki bedőlt a szélhámosoknak.

Fotó: US Embassy Budapest

Magyar veterán

A büntetlen előéletű 24 éves székesfehérvári R.R.M. az interneten talált rá az amerikai veterán csalásokra még három éve, és úgy gondolta, ez neki is beválhat. Egy közösségi oldalon hamis fényképek felhasználásával Mark Diamond álnéven adta ki magát Afganisztánban szolgáló veterán amerikai katonának, és így sikerült is megismerkednie egy Zalaapátiban élő, elvált nővel. Mivel angolul nem tudott, fordítóprogram felhasználásával folytatott internetes levelezéseket afrikai és távol-keleti IP-címekre bejelentkezve. Elhitette kiszemelt áldozatával, hogy katonai szolgálata után Magyarországra költözik, új életet akar kezdeni a nő mellett. Hogy szándékai komolyságát jelezze, megígérte, hogy 1,2 millió dollárt küld neki készpénzben megőrzésre egy amerikai diplomáciai futár közreműködésével, ebből alapozzák majd meg közös életüket.

A nyomozás során felderített információk szerint, amikor a nő már lépre ment, a csaló szintén beazonosíthatatlan szerverhez köthető IP-címet használva Braun Harley néven jelentkezett a sértettnél, de már úgy, mint a futár. A fiktív személy nevében különféle készpénzfelvételi, illeték és szállítási költségek címén pénz átutalására vette rá a nőt, aki a közös élet, a közös vállalkozás reményében ki is fizette az összegeket. A tranzakciók előtt a csaló megkérte egy harmincéves, budapesti ismerősét, az ügy másodrendű vádlottját, hogy bocsássa rendelkezésre a bankszámlaszámát, a közreműködésért az összeg tíz százalékát ajánlotta fel.

A bankszámlára először 2018. szeptember 17-én érkezett futárdíj címén közel 640 ezer forint, Braun Harleynek címezve. A nő nem fogott gyanút még akkor sem, amikor aznap újabb levelet kapott a futártól, további összeg átutalására kérve őt, hogy lefizethessék a „reptéri tisztviselőket”. A szélhámosok meséje szerint erre azért volt szükség, hogy ne világítsák át az engedély nélküli, készpénzzel teli csomagot. Erre a célra már 1,2 millió forintot fizetett ki a becsapott asszony. Két nappal később a “futár” arról értesítette a zalaapáti nőt, hogy újabb problémák merültek fel, és ezek elhárításához további egymillió forintra van szükség. A nő ezt a pénzt is átutalta, de amikor az egyre „éhesebb” csaló újabb összeget kért, azt már elutasította az áldozat, és feljelentést tett a Keszthelyi Rendőrkapitányságon. A nyomozók a pénzösszegeket felvevő bűntársat azonosították be először, majd elfogták a magát amerikai katonának kiadó csalót is. Az eljárás során arra nem sikerült adatot találni, hogy mással szemben is elkövetett-e hasonló bűncselekményt a szélhámos. A bíróság a per január 20-i, első tárgyalási napján a vád ismertetésével, a tanúk meghallgatásával kezdte meg az eljárást, ítélet májusra várható az ügyben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.