Magyar foglyok adatai kerülnek haza

Csekő Imre
2019. 10. 15. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A most lehetővé váló tudományos munka a magyar társadalom információs kárpótlását segíti majd – mondta Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke tegnap abból az alkalomból, hogy az orosz–magyar levéltári vegyes bizottság megállapodása értelmében hazánk megkapja hatszázezer, a második világháborúban és azt követően szovjet táborokba került magyar fogoly azonosító kartonjait.

Ez lesz az eddigi legnagyobb mennyiségű adatátadás az oroszországi magyar vonatkozású levéltári iratfeltárás során – emlékeztetett a politikus, majd bejelentette: a teljes orosz nyilvántartás elérhetővé válik előbb a magyar kutatóknak, majd a feldolgozás után minden érdeklődőnek.

Az átadáson Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) főigazgatója ismertette: 2019. december 1-jéig összesen 682 131 nyilvántartó karton másolata kerül az MNL megőrzésébe, amelyek átadását követően kezdődhet meg az aktákban többnyire magyarul nem tudó személyek által cirill betűkkel, fonetikusan rögzített nevek és egyéb adatok feldolgozása, valamint a kartonokon szereplő személyek azonosítása.

– Tizenhat év közös munkájának az eredménye a mostani adatátadás – jelentette ki az eseményen Juraszov Andrej Viktorovics, az Orosz Levéltári Ügynökség helyettes vezetője, aki a levéltári vegyes bizottság társelnökeként hangsúlyozta: objektíven, a levéltári adatok alapján kell tanulmányozni a múltat, és a fájdalmas kérdések feltárásától sem szabad félni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.