Magyarország kimaradhat az új gazdasági válságból

Az aggodalomra okot adó európai gazdasági adatok ellenére a magyar gazdaság alapjai stabilak, a növekedés tartalékai biztosítottak.

2019. 04. 05. 8:24
A specialist works on the floor of the New York Stock Exchange in New York
A specialist works on the floor of the New York Stock Exchange in New York January 2, 2009. U.S. stocks edged up in Wall Street's first trading session of 2009 as investors focused on the incoming administration's stimulus plan to jolt the world's biggest economy. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES) - GM1E51300GF01 Fotó: Lucas Jackson Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 1-jétől indul a falusi csok, a kormány legutóbbi ülésén döntött a támogatás részletszabályairól – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint összesen 2486 ötezer lélekszám alatti, csökkenő lakosságszámú települést érint a program, amely a tanyákra teljes egészében, országosan kiterjed.

A tárcavezető beszámolójából kiderült: a támogatás legmagasabb értéke egy gyermeknél 600 ezer, két gyermeknél 2,6 millió, három gyermeknél pedig tízmillió forint, ami lakásfelújításra, használt és új lakás vásárlására egyaránt igénybe vehető. Vásárlásra – új lakás kivételével – legfeljebb a támogatási összeg fele fordítható. A kormány a visszaélések kiszűrésére feltételül szabta a legalább egyéves folyamatos – a legmagasabb támogatási összegnél kétéves – biztosítási jogviszonyt, az erkölcsi bizonyítványt, valamint azt, hogy közeli hozzátartozótól, saját tulajdonban álló gazdasági társaságoktól nem lehet ingatlant vásárolni. A kormány döntése értelmében a falusi csok igénybevételéhez a bankok más szolgáltatás igénybevételét nem írhatják elő.

Hazánkban biztosítottak a növekedés tartalékai Fotó: Reuters

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szólt továbbá arról, hogy az aggodalomra okot adó európai gazdasági adatok ellenére a magyar gazdaság alapjai stabilak, a növekedés tartalékai biztosítottak, így a gazdasági válság elkerülhető, illetve Magyarország ebből kimaradhat.

– A magyar gazdaság egyelőre dinamikusan nő – tette hozzá. Gulyás Gergely elmondta: készül a gazdasági akcióterv, amelynek kapcsán konkrét bejelentések, programok lesznek, amelyek a magyaroknak is megtakarításaik szempontjából kedvező lehetőségeket tartogatnak.

Hozzátette: a gazdaságpolitikai intézkedéseket illetően meg kell fontolni, hogy az építőiparban igényel-e állami beavatkozást az a helyzet, hogy a kapacitás elmarad a megrendelésektől, késések vannak, telített a piac.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.