Már több mint egymillióan kaphattak segítséget

Magyarországon a vizsgált fürdőhelyek kilencven százaléka kiváló vagy jó minősítésű.

Szilágyi Anna
2020. 05. 27. 10:55
null
Napok óta magasabb a gyógyultak száma a fertőzötteknél Fotó: Teknős Miklós Forrás: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkat nem döntötte le a lábáról a koronavírus-járvány, a gazdaságvédelmi akcióterv részeként már több mint egymillió embernek nyújtott segítséget a kormány – mondta el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára az operatív törzs tegnapi tájékoztatóján. Schanda Tamás arról is beszélt, hogy a bértámogatást már 125 853-an igényelték munkáltatójukkal közösen. Ezzel a támogatási formával azok élhetnek, akiknek a munkaidejét a munkáltatója a veszélyhelyzet kihirdetése óta kénytelen volt csökkenteni. Ennek értelmében nemcsak a részmunkaidőre kapnak támogatást, hanem azon túl is, akár havonta több mint százezer forintot – jelezte az államtitkár. – A magyar tulajdonú cégeket meg kell védenünk, nem engedhetjük, hogy külföldi vállalkozások szerezzenek jelentős tulajdont stratégiailag fontos cégekben – jelentette ki Schanda.

Napok óta magasabb a gyógyultak száma a fertőzötteknél
Fotó: Teknős Miklós

Müller Cecília országos tiszti főorvos hangsúlyozta: már több napja magasabb a gyógyultak száma, mint az aktív fertőzötteké. Hozzátette, országosan százezer főre jelenleg 38 megbetegedés jut, Budapesten ez az arány 102. Az országos tiszti főorvos tájékoztatása szerint a koronavírus által érintett intézmények száma nem nőtt. Ebben a 33 intézményben összesen 5991 embert ápolnak 2301 gondozóval, az ápoltak közül 886, a dolgozók közül 141 az igazolt fertőzött, 115-en haltak meg, és már 371-re nőtt a gyógyultak száma. Müller Cecília beszélt arról is, hogy a baltimore-i John Hopkins Egyetem adatai szerint világszerte 5,5 millió pozitív koronavírusos esetet regisztráltak, és 346 ezren hunytak el a betegségben.

Az országos tiszti főorvos kitért arra is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent a hazai szabadvízi fürdőhelyek értékelése. Az európai uniós szabályok alapján négyévente értékelik a vizek minőségét, Magyarországon a vizsgált fürdőhelyek 90 százaléka kiváló vagy jó minősítést kapott – emelte ki. Elmondta: 2019-ben országszerte 257 természetes fürdőhely üzemelt engedéllyel, ezek közül 237-ről készült 77 százalékban kiváló, tizenhárom százalékban jó, öt százalékban tűrhető kategóriájú minősítés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.