Mától kijárási korlátozást léptet életbe a kormány

Mától kijárási korlátozást rendelt el a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök szerint a járvány csúcspontján a jelenlegihez képest tízszeres terhelés fog az ellátórendszerre hárulni. A felkészülés része, hogy hétfőtől megérkeznek az egészségügyi intézményekbe a kórházparancsnokok. A kormány április első, második hetében mutatja majd be a gazdaság újraindításáról szóló akciótervet.

Baranyai Gábor - Szilágyi Anna
2020. 03. 28. 7:05
null
Fertőtlenítik a metrólépcsőt az Astoriánál. Mindenki felkészült a védekezésre Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kijárási korlátozást vezetünk be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. A lakóhely csak alapos okokból hagyható el – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában tegnap. A miniszterelnök elmondta: ez nem kijárási tilalom, az intézkedés észszerű és arányos, a boltba, gyógyszertárba, orvoshoz, munkába továbbra is lehet járni. – Nemzetközi példák alapján hoztuk meg a döntést, alapvetően a bajor eljárásból indultunk ki, de ez egy kicsit szigorúbb – tette hozzá. Elmondta: napközben 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek látogathatják az élelmiszerboltokat, piacokat, gyógyszertárakat, drogériákat. A cél, hogy az időseket szétválasszák a fiatalabb, lehetséges vírushordozóktól.

Csak alapos indokkal

Az otthon elhagyásának alapos indokaként a kormányfő megemlítette, hogy aki nem tudja ellátni napközben gyermekét, továbbra is elviheti iskolai napközibe. Szabadba is lehet menni, de nagyobb távolságot kell tartani. A rendőrségtől azt kérte a miniszterelnök, hogy ne kikényszerítéssel érjék el a szabályok követését, hanem elsősorban azok betartására biztassák, figyelmeztessék az embereket. – Szabálysértésnek fog minősülni, aki felszólításra sem tartja be a tilalmat, ilyen esetben helyszíni bírság lesz kiszabható – jegyezte meg a kormányfő.

– Határozottan nem politikára van szükség, hanem összefogásra – folytatta Orbán Viktor, aki reményét fejezte ki, hogy az ellenzék is felveszi ezt a lelkületet. A miniszterelnök utalt rá, hogy az ellenzék nem járult hozzá a koronavírus elleni intézkedések meghosszabbítása kapcsán a gyorsított parlamenti eljáráshoz, ezért a rektorok, intézményfenntartók és a belügyminiszter intézkedett. – Kedden egyértelmű jogi helyzet lesz – tette hozzá.

A magyar kormány intézkedéseit érő uniós kritikák kapcsán azt mondta: „Ez most nem az okoskodás ideje, itt most járvány van, életeket kell menteni.”

– Ne akadályozzák a magyarokat, ha segíteni nem tudnak – tette hozzá. Orbán Viktor hangsúlyozta: mi erős Európát akarunk, de ennek a szövetségnek vannak gyengeségei, és ez a mostani járványhelyzetben megmutatkozott.

Fertőtlenítik a metrólépcsőt az Astoriánál. Mindenki felkészült a védekezésre
Fotó: Kurucz Árpád

V4-es együttműködés

Elmondta, hogy a járvány megfékezése kapcsán az ország nem nagyon kap segítséget az EU-tól, a V4-ekkel tudunk együttműködni, fizikai támogatást pedig eddig Kínától és a Türk Tanács tagjaitól kaptunk. – A válság után érdemes lesz megkérdezni, hogy hol voltak az EU járványügyi szakértői, azok mit mondtak – jegyezte meg.

Úgy folytatta: most elsősorban azoknak jár köszönet, elismerés, akik a frontvonalban, az egészségügyben, rendvédelemben dolgoznak. A miniszterelnök ugyanígy az üzemekben, kereskedelemben, közigazgatásban dolgozókat is kiemelte. – Nagyra tartom azokat, akik az ország mindennapi működését lehetővé teszik – mondta a kormányfő, aki hozzátette: a háborúban nemcsak a frontvonal, hanem a hátország is sokat számít. Így Orbán Viktor minden magyar embernek köszönetet mondott, aki segít a védekezésben.

A járvány ellen alkalmazott jelenlegi stratégiáról elmondta: a kormány azon dolgozik, hogy a vírus terjedését lelassítsa. – Amikor eljutunk a járvány csúcspontjára, akkor a mostanihoz képest tízszeres terheléssel kell szembesülnie az egészségügyi ellátórendszernek, erre kell felkészülnünk – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Ehhez katonai terv kell, ez alapján működik majd az ország is. – Hősies orvosokra, ápolókra, fegyelmezett betegekre és hozzátartozókra van szükség – tette hozzá.

Az interjúban elhangzott: hétfőtől megjelennek a kórházparancsnokok, ők egyenruhások, akik a járványügyi intézkedések betartását, a készletezést, a munkaerő-gazdálkodást ellenőrzik, biztosítják. A kormányfő a várható gazdasági lépésekről azt mondta, hogy jó terveik vannak, és április első, második hetében mutatja majd be a gazdaság újraindításáról szóló akciótervet.

Szabálysértésnek fog minősülni, ha valaki felszólításra sem tartja be a tilalmat
Fotó: Bach Máté

A rendőrök felkészültek

– Az egész lakosság védelmét szolgálja a mától életbe lépő kijárási korlátozás – ezt már az országos tiszti főorvos jelentette ki az operatív törzs tegnapi ülése után tartott sajtótájékoztatón. Müller Cecília azt mondta, a laboratóriumi vizsgálattal igazolt koronavírus-fertőzöttek száma háromszázra nőtt, ugyanakkor örömteli hír, hogy emelkedett a gyógyultak száma is 28-ról 34-re, újabb haláleset pedig nem történt.

Az országos tiszti főorvos határozatot hozott, hogy fenntartsák azokat az intézkedéséket, amelyeket a járvány lassítása érdekében hoztak. Kiss Róbert alezredes a sajtótájékoztatón közölte, a rendőrség felkészült a kijárási korlátozásra. Hozzátette, a közterületeken segítő, empatikus intézkedésekkel akarják a lakosságot a rendelet betartására sarkallni. Kérdésre válaszolva Kiss Róbert elmondta: idáig a védőeszközöket a keleti régióból tudtuk beszerezni, de folyamatosan kutatják a további lehetőségeket is.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pedig azt mondta, a jelenlegi helyzetben, a csoportos megbetegedések fázisában arra kell a következő két-három hetet fordítani, hogy felkészítsék a magyar ellátórendszert a tömeges, több ezres megbetegedések időszakára. Emlékeztetett, a kormány a fertőzés eddigi fázisaiban minden rendelkezésre álló pénzösszeg felhasználását lehetővé tette, a kassza felülről nyitott.

Hamis levél terjed

Minden valóságot nélkülöző, hazug levelet terjeszt egy ismeretlen egy közösségi oldalon, amire odahamisította Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere aláírását. A „halottvizsgálatokat végző orvosoknak” címzett hamis levél írója azt a látszatot kívánja kelteni, mintha a miniszter utasítására el kellene titkolni a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak számát – hívja fel a figyelmet az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca kiemeli, hogy „a hamis levél terjesztője a legundorítóbb módon próbál pánikot kelteni, ami már büntetőjogi kategória, és a hatóságok a legszigorúbban fognak fellépni ellene”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.