Még az idén bíróság elé áll a véreskezű ISIS-vezér

A terrorcselekménnyel elkövetett emberölés és emberiesség elleni bűntettel megvádolt Hasszán Farhud még idén a Fővárosi Törvényszék elé áll. Az arab férfira tényleges életfogytiglani fegyház vár, ha beigazolódnak a vádban foglaltak. A szimpla embercsempészként a Ferihegyi repülőtéren elfogott Farhud a 2015-ben újragondolt és áttervezett terrorizmus elleni stratégiának köszönhetően bukott le.

2019. 09. 25. 5:55
null
A Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai vitték a Fővárosi Törvényszékre a szír férfit Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a téli tárgyalási időszakban megkezdődik Hasszán Farhud pere a Fővárosi Törvényszéken, tudta meg a Magyar Nemzet. A 27 éves szír állampolgár letartóztatását a törvényszék a napokban tartotta fenn – figyelemmel a szökés-elrejtőzés veszélyére – az elsőfokú ügydöntő határozat kihirdetéséig. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség szeptember 3-án emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken Farhud ellen emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt.

A vádiratban indítványozták a letartóztatás fenntartását legalább az elsőfokú ítéletig, amit a törvényszék elfogadott. A Magyar Nemzet értesülése szerint Farhud azonosítása a nemzetközi terrorizmus elleni koncepció 2015-ös migrációs válság miatti újragondolása következtében történhetett meg.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) kommandósai vitték a Fővárosi Törvényszékre a szír férfit
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Emlékezetes, hogy a szír férfit embercsempészet miatt kapcsolták le 2018 decemberében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a rendőrség nyomozói. Az arab férfi felesége útlevelével próbált Nyugat-Európába csempészni egy szír asszonyt. Farhudot az embercsempészet miatt felfüggesztett börtönre ítélték, majd a nyírbátori közösségi szállásra szállították a kitoloncolásáig.

Eközben a terrorizmus elleni nemzetközi fellépés értelmében egy sor külföldi szolgálat közreműködésével megállapították, hogy valójában ki is Hasszán Farhud. A görög titkosszolgálat, az Országos Hírszerző Szolgálat volt az első ügynökség, amely 2018 augusztusában azonosította a szír férfit, akit folyamatosan ellenőriztek és embercsempészet miatt megfigyeltek, miután a belga titkosszolgálatok tavaly júliusban felhívták a figyelmet az esetleges terroristakapcsolataira. Farhud illegálisan lépett be Leros szigetére 2016. február 27-én.

Ekkor a görög és a nemzetközi hatóságok (Frontex, Europol) tájékoztatást kaptak a férfiról. A belga titkosszolgálatok találták meg azokat a tanúkat, akik arról beszéltek, hogy 2015-ben Farhud az Iszlám Állam terrorszervezet egyik egységének parancsnokaként milyen vérengzésekben vett részt Szíriában. A vádirat szerint – egyebek mellett – al-Shokni város főterén egy társával közösen lefejezte a település vallási vezetőjét, amiről a megfélemlítés fokozása érdekében egy ismeretlen társuk később nyilvánosságra hozott felvételeket készített. Ezen túl Farhud és fegyveres társai a várost végigjárva legalább huszonöt személyt, köztük nőket és gyerekeket öltek meg.

Biztonságpolitikai elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy Hasszán Farhud pere a nemzetközi sajtó mellett az Európába szökött ISIS-terroristák figyelmét is fel fogja kelteni, ezért a legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette kell lefolytatni a bizonyítást és az ítélkezést.

Az sem zárható ki, hogy a per a Prisztás-gyilkosság perújításához hasonlóan zárt láncú hírközlés segítségével zajlik majd; Farhud nem abban a tárgyalóteremben lesz, ahol a bíróság, hanem egy másik teremben, ahol monitoron követi majd az eljárást, illetve onnan tehet majd vallomást, ha akar.

A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében a férfinak a per előkészítő ülésén lehetősége nyílik majd beismerésre, amivel azonban csak az eljárás időtartamát csökkentheti majd, nem kell lefolytatni a bizonyítási eljárást. Farhud nem reménykedhet kedvezőbb ítéletben, mint a vádhatóság által indítványozott tényleges életfogytiglan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.