Megérkezett a Telexhez a cseh milliárdos 200 ezer eurós támogatása

A Telex magyarázata szerint az Economia nevű prágai kiadó által küldött pénz nem befektetés, hanem egyszerű támogatás.

2021. 03. 25. 17:15
null
Zdeněk Bakala, a Telex bőkezű adományozója.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március 23-án megérkezett az a 200 ezer eurós összeg, amelyet az Economia nevű prágai kiadó folyósított a Telexnek – szúrta ki a vadhajtasok.hu. A Csehországból érkező támogatást a balliberális hírportál sem tagadta, közleményük szerint ugyanis az összeget arra fordítják, hogy a Telex jobb legyen.

A Telex magyarázata szerint a 200 ezer euró nem befektetés, hanem egyszerű támogatás, amiért semmit nem kértek cserébe tőlük, csupán a korrekt, kritikus, kíváncsi újságírást támogatja a cseh kiadóvállalat.

A magyarázat szépséghibája viszont az, hogy miként atz a Magyar Nemzet már tavaly szeptemberben megírta, a támogató kiadó vezetője az a kettős állampolgárságú üzletember, akit a cseh Sorosként emlegetnek.

A magát függetlennek tartó Telexhez a cseh Soros adománya egy nonprofit szervezettől a Ne Hallgassunk Nonprofit Kft.-nek érkezett. Ezt a céget Munk Veronika és Dull Szabolcs, a Telex két főszerkesztője, illetve Kárpáti Márton, a Telex kiadójának vezetője hozta létre még idén februárban, elsősorban azért, hogy a független magyar nyilvánosságot és a sajtószabadság érvényesülését támogassa. A Telex szerint a nonprofit cégnek a jövőben is fontos szerepe lesz adományok és pályázati pénzek megszerzésében, úgy látszik, ez az ő felfogásuk szerint nem sérti a függetlenséget.

Zdenek Bakala, a cseh Soros

Az Economia kiadó tulajdonosának, Zdeněk Bakalának is van egy, a nevét viselő alapítványa, bár az méreteiben, tevékenységében sokkal visszafogottabb, mint Sorosé, a Bakala Alapítvány főként felsőoktatási ösztöndíjakat adományoz.

A Zdeněk Bakala kiadójához, Telexet támogató Economiához tartozó Respekt című lap baloldali, liberális beállítottságú. A nagyjából egymilliárd dollárnyi vagyonnal rendelkező Bakala az Economia kiadót 2006-ban szerezte meg, míg alapítványát 2007-ben hozta létre. A cseh Soros jelenleg Svájcban él, de rendszeresen támogat cseh baloldali és liberális pártokat.

Az üzletembert Andrej Babiš cseh miniszterelnök is bírálta tavaly decemberben.

A kormányfő szerint az államnak kellett megmentenie egy, a korábban Bakala tulajdonában lévő szénipari vállalkozást, amely több mint tíz évvel ezelőtt privatizációs botrányba keveredett. A cseh államfő kijelentette, Zdeněk Bakala egy egész régiót megsemmisített és megtévesztette az embereket, megfosztva őket negyvenezer lakástól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.