Megviselte a mentőket is a csenyétei eset

A mentősöket is megviselte a csenyétei eset, hiszen nem végezhették a megszokott módon a munkájukat, ami miatt még igaztalan és méltatlan támadások is érik őket – mondta a Magyar Nemzetnek az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. Csató Gábor hangsúlyozta: bajtársaik a saját biztonságuk miatt, a szakma szabályai szerint jártak el és kértek rendőri biztosítást.

Magyar Nemzet
2020. 01. 28. 12:27
null
Önmagukat nem sodorhatják veszélybe (képünk illusztráció) Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mentősök számára alapelv, hogy csak úgy nyújthatnak segítséget, ha közben saját magukat nem sodorják veszélybe. Nem mehetnek be például égő házba, nem merülhetnek le hajóroncsba, de – miként például Amerikában ez rendszeres – egy lövöldözés során sem rohanhatnak oda a sérültekhez, amíg a rendőrök a fegyverest le nem szerelték. Miként egy tömegbalesetnél sem nyújthatnak segítséget addig, amíg az autópályaszakaszt le nem zárják és ezzel nem biztosítják. Ezt Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója szögezte le azzal kapcsolatban, hogy néhány médium hibáztatta őket, mert a Borsod megyei Csenyétére csak rendőri biztosítással voltak hajlandók bemenni.

Az eset azt követően vált közismertté, hogy a település polgármestere, Kiss István feltöltött egy videót a legnagyobb közösségi oldalra, amelyen rendőrök, mentősök és feldúlt falubeliek társaságában áll a településre vezető egyik úton. A videóban arról beszél, hogy a mentősök a falu határában várták a rendőrök megérkezését, ezért nem értek oda időben egy férfihoz, aki meghalt.

Önmagukat nem sodorhatják veszélybe (képünk illusztráció)
Fotó: Mirkó István

Csató Gábor elmondta: miközben kiküldték a mentőegységet a legközelebbi mentőállomásról, Krasznokvajdáról és egy másikat Encsről, a központból telefonon segítették a férfi mellett lévőket, hogyan tudják megkezdeni az újraélesztést.

– Mivel a telefonban szidalmazás és fenyegetés hangzott el, szabály szerint az a döntés született, hogy csak rendőri biztosítással mehetnek be a házba. Azok számára, akik a segítségnyújtásra tették fel az életüket, ez egy nagyon nehéz szituáció volt, óriási lelki teher, az esetet követően azonnal kérték is aznap éjszakára szolgálatból való leléptetésüket a kollégák. Ezért is övön aluliak az olyan megnyilatkozások, amelyek a hippokratészi esküt kérik rajtuk számon – tette hozzá a főigazgató. Úgy fogalmazott: a betegek, a hozzátartozók felől esetenként megnyilvánuló agresszió a munkájuk egyik negatív velejárója. Az ilyen helyzetekben az a nehéz, hogy nem lehet rájuk előre felkészülni, ez nem olyan, mint amikor eleve tudják, hogy például dühöngő pszichiátriai beteghez hívják őket.

Az encsi rendőrkapitányság vizsgálatot indított a rendkívüli haláleset körülményeinek tisztázására, bűncselekmény elkövetésére vonatkozó adat eddig nem merült fel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.