Menjetek és tornázzatok a szabadban!

Nemzetközi összehasonlításban is sok az elhízott gyerek hazánkban, ezért kiemelt fontosságú, hogy az online iskola se jelentsen egyet az egész napos számítógép előtti görnyedéssel. A fittségi felmérések szerint sok diáknak az iskolai testnevelés jelenti az egyetlen mozgást az életében, az ő motivációjuk fenntartása elengedhetetlen. Most jöhetnek az otthoni és a szabadtéri gyakorlatok.

Csókás Adrienn
2020. 03. 23. 6:19
A woman wearing a mask plays football on Clapham Common in London
Az egészségük megőrzése a legfontosabb Fotó: REUTERS/Dylan Martinez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen nehéz a digitális munkarendre történő átállás azoknál a tantárgyaknál, ahol a tananyag nagyarányú gyakorlati feldolgozást kíván, elsősorban ilyen tantárgy a testnevelés. A szaktanárokra új kihívás vár, rohamtempóban igyekeznek feltárni azokat az újszerű lehetőségeket, amelyek a kialakult rendkívüli helyzetben is krea­tívan felhasználhatók a gyermekek motoros képességeinek fejlesztése és egészségmegőrzése érdekében.

Sportszakemberek szerint azonban probléma lehet, hogy az egyébként is mozgásszegény életmódú tinédzserek a következő hetek-hónapok során a korábbinál is több időt töltenek majd a számítógép előtt. – Egy ülő életmódú világban különösen nagy kihívás rávenni tanulóinkat a testmozgásra, pláne úgy, hogy mostantól csak virtuá­lis kapcsolatot létesíthetünk velük – mutatott rá Hamar Pál professzor, a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete (MTTOE) elnöke, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese.

Mint ismert, a Magyar Diáksportszövetség által minden tanévben elvégzett iskolai fittségi felmérés szerint riasz­tóan sok az elhízott gyerek hazánkban: noha a mindennapos testnevelés bevezetésének köszönhetően már javult a tanulók állóképessége, összességében az iskolások negyede elhízott, amivel sajnos európai szinten is élen járunk. Sokaknak ráadásul a testnevelésóra jelenti az egyetlen mozgást az életében.

Az egészségük megőrzése a legfontosabb
Fotó: REUTERS/Dylan Martinez

Hamar Pál a Magyar Nemzetnek elmondta, számos olyan mozgásforma van, ami eddig a tanórák fontos részét képezte, mostantól viszont személyes kontaktus hiányában nem vagy csak egyedül végezhető. Ilyenek például a labdajátékok vagy a küzdősportok. Ráadásul a gyerekek a járvány miatti korlátozások miatt már uszodába és sportközpontokba sem tudnak elmenni. Lehetőség azért így is akad elegendő, felértékelődik a szabadban végzett testedzés, amire a rendkívüli helyzetben főleg a reggeli órák alkalmasak. Otthon is végezhető például a gimnasztika, a tartásjavító gyakorlatok, de lehet jógázni vagy akár egy szivacslabda is kiválóan alkalmas lehet célba dobásra. Az elnök szerint a szakmai háttér, a pedagógiai tartalom alapvetően adott ahhoz, hogy virtuálisan is hatékony testnevelésórákat lehessen tartani. De nagyon fontos, hogy a tanulók semmiképp ne töltsék az egész napjukat a gép előtt.

Az MTTOE segíti az online tanulás megszervezésében a pedagógusokat és a diákokat, különösen az érettségi előtt állókat. A szervezet saját honlapján is kínál különböző gyakorlatsorokat, és elérhetővé tették például a Magyar Edzők Társasága által kidolgozott e-learning platformot is, amelyen számos sportszakmai, elméleti tartalom mellett egy gyakorlattár is helyet kapott. Ebben jelenleg 161, képpel, szöveges leírással és videóval bemutatott, többnyire eszköz nélkül, kis területen elvégezhető mozgásos feladat található. Hamar Pál felhívta a figyelmet arra is, hogy a virtuális együttlét jó lehetőséget kínál a testnevelés elméleti részének tanulmányozására, a diákok a következő hetekben bővíthetik az élettannal, edzéselmélettel, olimpiatörténettel vagy a sportági szabályismerettel kapcsolatos ismereteiket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.