Mentorok és szakmabeliek segítik a diákok útkeresését

Közeledik a felsőoktatási intézményekbe jelentkezés határideje, ebben az időszakban sok a fiatal a szokásosnál is jobban szorong a jövője miatt és kérdésekkel küszködik, hogy hova menjen tovább. A pályaválasztás előtt állóknak igyekszik segíteni a Konnekt Egyesület, amely nemrég egész napos börzét rendezett, tanév közben pedig folyamatosan mentorprogramot tart, hogy mindenki megtalálja azt a területet, amelyik a leginkább testhezálló.

Szilágyi Anna
2020. 02. 14. 16:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tudatos pályaorientációt és a szakmák valóságos megismerését segíti a Konnekt Egyesület, amely 2015 óta működik és talán most, a felvételi időszakban van a legjelentősebb szerepük, a diákok ugyanis február 15-ig jelentkezhetnek felsőoktatási intézményekbe. A Konnekt Live nevű börze különlegessége, hogy több mint ötven különböző szakmával foglalkozó fiatallal – legyen az például cukrász, fotográfus, biológus, pszichológus, újságíró, gyógypedagógus, üzletfejlesztési menedzser, ügyvéd vagy rendőr – lehetett beszélgetni a mindennapjaikról és az ahhoz vezető útjukról. Vagyis nem egy-egy intézmény reklámozásáról volt szó, hanem az adott foglalkozás előnyeiről és árnyoldalairól is, személyes történeteken keresztül.

Miért kezdték el szervezni a Live-okat? – A jó döntéshez elengedhetetlennek tartjuk a személyes kapcsolódásokat, mások útjainak megismerését és a kritikus gondolkodás elsajátítását, amire a mai világban egyre nehezebb szert tenni – írják a honlapon a szervezők, akik egyébként mind önkéntesek.

– Beszélni kell, mindenről. A pályaválasztás körül különösen fontos, hogy tabuk helyett legyen szabad kérdezni, méghozzá bármit, ami felmerül egy-egy szakmával, életúttal kapcsolatban – mondta el lapunknak Stumpf Kata újságíró-riporter, a Konnekt Egyesület egyik vezetője.

– Bár az Y generációsok szülei még egy szakmát választottak, ma már teljesen más a helyzet. Egy fiatalnak szerencsés, ha több lábon áll, ha van A, B és C terve is. De talán a legfontosabb, hogy megtalálja azt a szakmát, amelyet tényleg szeret csinálni, amiért hajlandó akár áldozatokat is hozni, mert látja a célját és az értelmét – tette hozzá a vezető. A Konnekt nemcsak a leginkább személyre szabott munkának a megtalálásában segít, hanem abban is, hogy a diákok ne szorongjanak annyira a pályaválasztás előtt.

Stumpf Kata elmondta, nagyon jó visszajelzések érkeztek a Konnekt Live után, mind a szakmabeliek, mind a felvételi előtt álló fiatalok részéről, akik közül többen arról számoltak be, megnyugodtak, hogy nincs baj azzal, ha még nem tudják pontosan feltérképezni a jövőjüket.

A Magyar Nemzet kérdésére, hogy mi alapján tudja eldönteni egy fiatal, hogy a helyén van-e, a szervező azt mondta, egyfajta békesség tölti el ilyenkor az embert, ez azonban nem feltétlenül azt jelenti, hogy az álommunkáját végzi.

– Az adott élethelyzetben kell megtalálni, hogy mi a prioritás és ehhez munkát találni. Ha egy férfinek például nemrég született meg a gyereke, lehet, az fog elsősorban számítani a munkánál, hogy tudjon elég időt tölteni a családjával – fogalmazott a vezető.

– Nem az a cél, hogy aki megkeres minket, egyből megtalálja az álommunkáját, hanem, hogy lássa: normális az, hogy keres és bizonytalan, illetve olyan inspirációt szerezzen, amit aztán tovább tud vinni – mutatott rá Stumpf Kata. A Konnekt egyébként nemcsak fiataloknak, hanem a szülőknek és tanároknak is szervez programokat, hogy ők mit tudnak tenni, amivel segítik a diákokat.

A börzén résztvevő egyik szakmabeli, Hegedüs Anna a fordító munkájáról beszélt az érdeklődőknek, akik egész nap érkeztek. A Magyar Nemzetnek elmondta, nagyon sokféle kérdéssel fordultak hozzá, volt, aki már biztosan tudta, hogy fordító szeretne lenni, mások viszont csak végigjárták az egyes szakmák asztalait, hogy lássák, mihez lenne kedvük. – Nem az volt a fókuszban a nap során, hogy mennyit lehet keresni ezzel, hanem inkább a folyamat érdekelte őket, hogyan lehet eljutni idáig és arról is beszéltünk nekik, milyen tulajdonságok megléte fontos a szakmához, illetve hogy akkor fognak tudni kitartani valami mellett, ha tényleg érdekli őket – mesélte Hegedüs Anna.

– A Konnektet nagyon jó ötletnek tartom, nekem kamaszként semmi támpontom nem volt, hogy mit kezdjek az életemmel, itt viszont beleláthatnak, hogy néznek ki a szakmák, így tudatos döntést tudnak hozni – tette hozzá.

A Konnekt által szervezett mentorprogram a diákok tudatos pályaorientációját segíti személyes mentoráláson keresztül. A program célja, hogy a diákok személyes példák által reális képet formáljanak az egyes szakmákról és képzésekről, miközben jobban megismerik önmagukat és képességeiket. Mindezt az hívta életre, hogy a diákok legtöbbször sztereotípiák és elvont célok alapján választanák pályát és nincsenek tisztában a lehetőségeikkel.

A hat hónapig tartó program során a személyes mentor-diák találkozók mellett munkahelyekre és felsőoktatási intézményekbe látogatnak, szakmabeliekkel beszélgetnek, valamint havi csapat találkozók is vannak, amelyeken készségfejlesztő tréningeket tartanak, példásul előadástechnikát, kommunikációt és konfliktuskezelést.

Farkas Zoltán tavaly szeptemberben csatlakozott a programhoz, a mentoráltja, Luca most tizenegyedikes.

– A mentorokat és a diákokat nem szakterület, hanem inkább személyiség, habitus szerint párosítják, így kerültem össze a hozzám hasonlóan extrovertált, energikus Lucával – mesélte. A csapattalálkozókon szituációs gyakorlatokat végeznek, amelyekben az önismeret és egymás megismerése is elmélyül – számolt be a mentor. A személyes találkozók a bizalom megteremtésével indulnak, ezután feltérképezik, hogy az adott diák miben jó, mi a szenvedélye és a mentorral közösen megkeresik azokat a szakterületeket, amelyekben szívesen elhelyezkedne.

– Az elején kihívás volt, hogy míg én a projektmenedzsment és marketing területén dolgozom, addig Luca azt mondta, kutatóorvos akar lenni. De ebben hamar megtaláltuk az izgalmat: nem az a cél, hogy átadjam a saját szakterületem, hanem, hogy együtt fedezzük fel a továbbtanulási lehetőségeket és segítsek a saját kapcsolati hálómmal is – mondta Farkas Zoltán. Luca azt mesélte, egyre jobban látja az erősségeit és a fejlesztendő területeket és az orvos hivatás mellett már a rendezvényszervezés és a társadalomkutatás is felmerült mint lehetséges jövőkép.

– Az általunk mentorált diákoknak igyekszünk minél több impulzust és bátorítást adni, illetve új perspektívát, amellyel közelebb kerülhetnek a számukra lehető legjobb döntéshez – összegezte a mentor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.