Milliárdosok nevével csalnak ki pénzt a bitcoinos maffiózók

Kéretlen és ravaszul megfogalmazott, illetve elhelyezett hirdetésekkel bombázzák a bitcoin szóra rákereső magyar felhasználókat a vélhetően ukrán és argentin csalók. Az erzsébetvárosi DK-s áramlopás kapcsán kereső internetezők esetében Bige László milliárdos műtrágyakirály nevével visszaélve teszik mindezt.

2020. 10. 29. 6:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erzsébetvárosi DK-s bitcoinbányászattal elkövetett áramlopás botránya miatt nagyságrendekkel megnőtt az interneten a bitcoin szóra történő magyar nyelvű keresések száma. Ezt érzékelte az a nemzetközi, vélhetően ukrán és argentin tagokból álló bűnözői banda, akik a Bitcoin Loophole (szó szerinti fordításban „bitcoin kiskapu”) nevű csalórendszert üzemeltetik a világhálón.

Célpontban a szókeresők

Ismert, az erzsébetvárosi önkormányzat DK-s frakcióvezetője, pénzügyi és kerületfejlesztési bizottsági elnöke, Borka-Szász Tamás irodájában bitcoinbányászat közben foglalták le a nyomozók azt a speciális szervert, amely a kriptovaluta előteremtésére ­óriási áramfogyasztásával hívta fel magára a figyelmet. Egyelőre áramlopás ­miatt nyomoznak. A botrány kirobbanásakor az átlagolvasók és -internetfelhasználók sem voltak tisztában azzal, hogy mi az a bitcoin és főleg mi a bitcoinbányászat. A világháló keresőoldalain a botrányt követően megnőtt a bitcoin szóra keresők száma. Ezt kihasználva a Bitcoin Loophole nevű pénzügyi befektetési ajánlattal kezdték bombázni a netezőket.

Rákeres a felhasználó például a ­Google-ban a bitcoin szóra, majd a legnagyobb közösségi portálon, a Face­bookon. A hirdetéseket optimalizáló algoritmusok pedig optimalizálják a felhasználó számára kéretlenül feldobandó hirdetéseket a bitcoinról. Az eddigi hatósági és szakmai elemzések szerint a főleg ukrán és argentin bűnözőkből álló csalók készítette és működtette Bitcoin Loophole nevű virtuá­lis valutára szóló befektetési ajánlatát egy olyan algoritmus irányítja a bit­coin szóra kereső felhasználó eszközeire, ami egy létező híroldalt vagy hirdetést hekkel meg, ír felül. Most éppen a hírekben gyakran szereplő Bige László milliárdos „műtrágyakirály” nevét felhasználva.

Áloldalon kamucikkel bombáznak

A Bitcoin Loophole kedvenc híroldala a 24.hu, amelynek fejlécét illegálisan felhasználva teszi hitelessé a közölt tartalmat – esetünkben azt, hogy Bige László milliárdos legújabb befektetése félelembe kergeti a szakembereket és a bankokat.

Üvölt a cím: „Különleges bejelentés: Bige László legújabb befektetése miatt méltatlankodnak a szakemberek és félnek a nagy bankok.” „A magyar állampolgárok már millió dollárt szedtek össze otthonról ezen »vagyonosodási kiskapuk« kihasználásával – de ez törvényes?” – indul az első ránézésre alapos szakmai ajánlat, amiben az is olvasható, hogy Bige László interjút adott Ábrahám Violának, a Ma reggel című tévéműsor vezetőjének.

„A múlt héten szerepelt az M1 Ma reggel című műsorában, és bejelentett egy új »vagyonosodási kiskaput«, amely segítségével három–négy hónapon belül bárki milliomossá válhat. Bige sürgetett minden magyart, hogy éljen ezzel a csodálatos lehetőséggel, mielőtt a nagy bankok örökre megszüntetnék azt. És eléggé biztosnak tűnik, mert az interjú után néhány perccel az OTP Bank felszólította a tévécsatornát, hogy állítsák le Bige interjújának sugárzását – de már túl késő volt” – írják a ravaszul felépített ajánlatban.

Csakhogy egy szó sem igaz az egészből. A 24.hu soha nem hozta le a célzottan feldobott cikket. Bige László nem foglalkozik bitcoinnal, mint ahogy környezetéből lapunknak megfogalmazták: nem szorul rá. A Ma reggel és műsorvezetője soha nem kérdezte Bige Lászlót a bitcoinbefektetésről. Az OTP nem tiltakozott a nem létező műsorszám miatt. Az már a nemzetközi szervezett bűnözői banda kifinomult módszereit jelzi, hogy az OTP és Magyarország egyik leggazdagabb embere, Csányi Sándor – sértettként – mégiscsak kapcsolódik a Bitcoin Loophole-csaláshoz. Augusztus 10-én vált nyilvánossá, hogy „kamu 24.hu oldalon Csányi Sándorra, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójára hivatkozva – képét is közölve – ajánl tuti bitcoinbefektetést egy társaság – többnyire Facebookon és a Google-on megjelenítve hirdetéseit. Az OTP Bank jogi lépéseket tesz az internetes csalás ügyében.”

Nincs védelem a kampány ellen

A Bitcoin Loophole előéletét a HWSW nevű internetes informatikai magazin szakírója tárta fel a legmélyebben egy angol nyelvű tanulmány alapján. A Bitcoin Loophole a bitcoin kereskedelmére épülő átverés/csalás (scam), amely 2018-ban vált ismertebbé, és amelyre már több fraud-monitoring és csalás elleni szervezet is felhívta a figyelmet. A Bitcoin Loophole magát irreálisan magas hozamokat ígérő, mesterséges intelligenciával támogatott kereskedési rendszernek állítja be, amely a valóságban csak arra szolgál, hogy kicsalja a befektető pénzét. Mint ahogy azt fentebb írtuk, körmönfont módszerekkel, többszörös áttételen keresztül, algoritmusokkal keresve és megtalálva a célpontokat. A HWSW szakcikkéből kiderül, a Bige László nevével és képmásával visszaélő ál-24.hu-fejlécet és a köztelevízó reggeli műsorának és műsorvezetőjének nevét felhasználva szinte szó szerinti csalicikkekkel bombáztak már Mészáros Lőrinc, sőt Karácsony Gergely és Soros György nevével visszaélve is. A Facebook pedig 2019 óta küzd a különféle kriptovaluta-csalásokkal operáló hirdetésekkel. A szakcikk szerint 2019-ben nagy port vert fel az Abu-Dzabi koronahercegének nevével visszaélő Bitcoin Loophole-kampány, amely a Facebook hirdetési platformját használta a terjedésre.

Védelem jelenleg nincs a Bitcoin ­Loophole-kampányok ellen; csak a felhasználó éberségén, önfegyelmén múlik, hogy nem ül fel a szélhámosoknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.