Minden eddiginél erőszakosabban terjesztik hazugságaikat a vírustagadók

Hiába törölte a Facebook az egyik ismert magyar vírustagadó, az álorvos, Gődény György több oldalát, később hagyta, hogy gond nélkül újraszervezhesse virtuális birodalmát. Olyannyira, hogy a Gődény-hálózat jelenleg minden eddiginél erőszakosabb: az ország összes megyéjében és a fővárosban is van vírustagadó csoportosulás, sőt, az álorvos létrehozott egy világ- és egy európai oldalt is. Ezeken olyan képtelenségekről van szó, mint hogy az egész vírus csak kitaláció, vagy senki ne oltassa vagy teszteltesse magát, mert beteg lesz. Mindez nemcsak hazugság, de nagyon veszélyes is abban az időszakban, amikor minden korábbinál jobban kell védekezni a vírus ellen – írja az Origo.

Forrás: Origo2020. 11. 17. 18:35
null
Miközben a világjárvány egyre döbbenetesebb méreteket ölt, a vírustagadók nyugodtan hazudozhatnak Fotó: Ettore Ferrari Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritikus ponthoz érkezett Európa a koronavírus elleni küzdelemben, hiszen több országban is kimerültek az egészségügyi rendszer kapacitásai. Belgiumban több ezer nyugdíjas halt meg a járványban azért, mert megtagadták tőlük a kórházi kezelést. Szintén rossz a helyzet Németországban, ahol már a koronavírusos orvosokat is munkába állítanának, Bulgáriában pedig kénytelenek bevetni a nyugdíjas szakembereket. Arról nem is beszélve, hogy sok országban rengetegen kerültek tüdőgyulladással lélegeztetőgépre, amiből sok helyen már most hiány van.

Bár Magyarország európai viszonylatban kifejezetten jól áll, az intenzív osztályok közel harmada betelt. Éppen ezért nem véletlen, hogy a járványügyi szakemberek és az orvosok az előírt szabályok eddiginél is szigorúbb betartását kérik. A vakcina megérkeztéig ugyanis csak egyetlen módon lehet megakadályozni a vírus terjedését: ha mindenki a rendeltetésének megfelelően viseli a maszkot, és betartja az egészségvédelmi szabályokat.

Nehéz a helyzet, mégis vannak olyanok, akik önös érdekből, azaz pénzért, esetleg tájékozatlanságból, ostobaságból vagy éppen rosszindulatból megtagadják ezeknek az intézkedéseknek a betartását, és ami ennél is rosszabb, másokat is erre buzdítanak. Felelőtlenségüknek komoly következményei vannak, hiszen ezzel életeket tesznek kockára.

Engedi a vírustagadást a Facebook

Az Origoó.hu több cikkben is foglalkozott már a vírustagadók életveszélyes összeesküvés-ostobaságaival, amelyek éppen azt próbálják meg gyengíteni, amire most a leginkább szükség van: a társadalomnak a járvánnyal kapcsolatos fegyelmezett viselkedését.

Ennek a csoportosulásnak egyik legismertebb arca Gődény György, aki „szerényen” csak doktor Gődénynek nevezteti magát, pedig nincs is orvosi végzettsége.

Az álorvos elsősorban a virtuális térben, azon belül is a Facebookon terjeszti kártékony elméleteit. Közszereplős profilját több mint százezren kedvelik. Ezenkívül összehozott egy másik, százezres követőbázissal rendelkező oldalt, amit szeptember végén a Facebook betiltott.

Miközben a világjárvány egyre döbbenetesebb méreteket ölt, a vírustagadók nyugodtan hazudozhatnak
Fotó: MTI/EPA

Erre azért került sor, mert a felületen az áltudományos hírektől kezdve a hazugságokon át a kamuvideókig hemzsegett minden.

A vírustagadó közszereplői oldalán még aznap bejelentette, hogy folytatja a „harcot”, és egyúttal arra kérte követőit, hogy szerveződjenek újra, lépjenek be a lakóhelyük szerinti csoportokba. Arra, hogy pontosan hova is lehet csatlakozni, adott egy hosszú listát. Ez alapján az ország összes megyéjében és a fővárosban alakult ilyen csoportosulás. Sőt, Gődény létrehozta a Normális élet Európában és a Normális élet a világban elnevezésű oldalt is, amivel a Magyarországon kívül élőket célozta meg. Azóta a Facebook november elején törölt egy másik, nyolcvanezres csoportot is, Gődény azonban ezt is újraszervezte. Jelenleg az oldal 25 ezer kedvelésnél tart.

Bár a Facebook letiltotta Gődény előző vírustagadó oldalát, lassan három hónapja nem avatkozott közbe a vírustagadó új oldalai miatt.

Elég speciális ez a Facebook-logika: míg a jobboldali véleményformálók rendszerint azonnal büntetést kapnak egy-egy politikailag inkorrektnek tartott (természetesen teljesen jogszerű) mondatukért, addig az emberéleteket veszélyeztető vírusszkeptikusok szabadon garázdálkodhatnak.

Egetverő hazugságok

Gődény tehát újraszervezte oldalait, és minden eddiginél intenzívebb támadást indított a járványügyi intézkedések ellen. Mindezt egy országos kampányra húzta fel, amivel azt célozza, hogy senkit ne lehessen védőoltásra kötelezni. Már a kiindulópont is hazugság, hiszen az, hogy valaki igénybe vesz-e bármilyen egészségügyi szolgáltatást, teljes egészében szabad elhatározás kérdése. Magyarán nem rendelt el senki kötelező oltást a vírussal összefüggésben.

A kezdeményezés azért rendkívül ártalmas, mert a kormány komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy az emberek éljenek az ingyenes influenza elleni védőoltással, és majd a későbbi koronavírus elleni vakcinával.

Az álorvoshoz köthető Normális élet nevű oldalakat összefogja, hogy azokon egészen képtelen hazugságok jelennek meg, mindenféle kontroll nélkül.

A felületek gyakorlatilag a vírustagadók dühöngőiként funkcionálnak, ahol megállás nélkül hergelik egymást a különféle manipulatív „hírekkel”. A leginkább a szektákhoz hasonlítható csoportosulásoknak az az általános gondolatmenete, hogy nincsen semmiféle járvány, azt csak az országok gazdaságait megroppantani akaró háttérhatalmak kreálták a sajtóban. Ebből kifolyólag szerintük nincs szükség maszkra, és nem szabad beadni az oltóanyagokat.

Az Origó.hu portálon megjelent teljes cikk a vírustagadó Facebook-oldalak látogatottsági adataival és további döbbenetes tényekkel elérhető IDE kattintva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.