„Mindszenty nyomán hiszünk a kereszténység nemzetmegtartó erejében”

Azbej Tristan hangsúlyozta: Mindszenty József bíboros példakép a Hungary Helps missziójában is. A Modern városok program részeként Mindszentyum létesül Zalaegerszegen.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 09. 13:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mindszenty próféta volt, olyan ember, aki történelmi időkben, történelmi karakterről tanúságot téve nemzeti egységet sürgetett. Olyan zseniális államférfi, akinek a nemzeti érdek mindig előbbre való volt, mint az egyéni szempontjai

– jelentette ki az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár Zalaegerszegen.

Azbej Tristan a Göcseji Múzeum új szárnya, a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont bokrétaünnepe alkalmából tartott beszédében elmondta: a magyar kormány 2010-ben és azóta is „nemzetegyesítésre és országépítésre vállalkozott”, ennek a küldetésnek az ékes példája a zalaegerszegi Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont építése.

A mintegy 8,3 milliárd forintból, a Modern városok program keretében megvalósuló Mindszentyneum a haza szolgálatában áll, és az ország lelki-szellemi épülését fogja segíteni,

ugyanis olyan hiánypótló állandó kiállításról van szó, amely bemutatja a néhai bíboros életútját, valamint a hazai kommunista diktatúra idején történt egyházüldözést is.

– A Mindszentyneum viszont nemcsak a Modern városok programba illeszkedik bele, hanem abba a küldetésbe is, amelyet Magyarország a világon elsőként vállalt kormányzati szinten, amikor 2016-ban az állami politika rangjára emelte a keresztényüldözés elleni fellépést és az üldözött keresztények megsegítését – fejtette ki Azbej Tristan. Hozzátette: azóta a Hungary Helps programmal több mint százezer, szükséget szenvedő embernek tették lehetővé, hogy a szülőföldjén maradhasson, vagy visszatérhessen az otthonába.

2020 nyarán Vigh László, Erdő Péter, Semjén Zsolt és Balaicz Zoltán emlékkapszulát helyezett el a Mindszenty József Múzeum és Zarándokközpont alapkőletételén
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy

ebben a nemzeti misszióban tehát Mindszenty József példakép, nemcsak a hite melletti rendíthetetlen tanúságtétele miatt, de azért a bátorságért is, amellyel a magyarságot szolgálta a kommunista terrorral és egyházellenességgel szemben.

Azbej Tristan úgy fogalmazott: Mindszenty nyomán és vele együtt mi is hiszünk a kereszténység nemzetmegtartó erejében, mert éppen ennek köszönhető, hogy nemzetként túléltük az elmúlt ezer év viharait, a közeli múltban az egyházellenes kommunista diktatúrát, minden, hazánkat érő támadást. Elkötelezettek vagyunk a keresztény-nemzeti értékek mellett, megvédjük kultúránkat, megvédjük határainkat, kiállunk a nemzet alapját képező családok mellett.

„Mi nem akarunk mások lenni, mint magyarok, nem tűrjük, hogy magyarok Magyarországot ócsárolják”

– idézte Mindszentyt az államtitkár.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője az ünnepségen szintén megerősítette, hogy a keresztény értékeket manapság nagyon sok támadás éri, hangsúlyozva, hogy lehet, már nem is lennénk itt, ha nem lettek volna olyan emberek, mint Mindszenty. A kormánypárti politikus továbbá leszögezte, hogy

csak akkor maradhatunk fenn, ha meg tudjuk védeni a keresztény, konzervatív értékrendünket.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere végül ismertette: a Göcseji Múzeumhoz csatlakozó új intézményben múzeumpedagógiai terem, gyermekfoglalkoztató, 120 embert befogadó konferenciaterem, ajándékbolt, kávézó, tetőterasz, restaurátorműhelyek is helyet kapnak az új kiállítóterek mellett. A kormánypárti politikus arról is szólt, hogy nemcsak az egykor apátplébánosként Zalaegerszegről induló Mindszenty József zalaegerszegi éveinek, hanem a kommunista egyházüldözés áldozatainak is emléket állítanak.

„Ispen hozott József Mindszenty”

Mindszenty József bíboros személye, küzdelmei és mártíromságot vállaló életpéldája szerte a világon nagy tiszteletnek örvend. A Mindszenty-kultuszt viszont nemcsak bátorsága, hanem az élete utolsó éveit meghatározó pasztorációs útjai is táplálják, amely látogatások máig meghatározzák a katolikus közösségek, valamint a diaszpórában élő magyarok identitását. Mint kiderült, útjait követően a hercegprímás több amerikai iskola és intézmény névadójává vált, látogatásának hatására alakult meg Hawaiin a Magyar Klub, sőt még az amerikai kongresszus is tiszteletét fejezte ki a bíborosnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.