Most már a főváros pénzével dicsekszik

Több mint 5,2 milliárd forintnyi utalás érkezhetett be szeptember 15. óta a Karácsony Gergely vezette, pénzügyi gondokkal küzdő Zugló folyószámlájára, a polgármester beszámolója szerint azonban csupán 3,4 milliárd forintja maradt a kerületnek. Az ellenzék főpolgármester-jelöltje azt nem mondta el, hogy négy hét alatt mire ment el 1,8 milliárd forint.

2019. 10. 12. 7:05
null
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely leköszönő polgármesterként azt állítja, hogy nem áll csőd szélén az általa 2014 óta vezetett XIV. kerület. A Párbeszéd politikusa állítását bizonyítandó tegnap bemutatta a kerület aznap reggeli folyóegyenlegét, amelyen akkor 3,4 milliárd forint volt. Az elmondottakkal csak egy probléma van: Tarlós István főpolgármester csütörtök este az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, hogy az előző, szerdai napon utalta át a főváros az iparűzési adót Zuglónak, 3,8 milliárd forintot. Kérdés, hova tűnt el, milyen tartozást kellett kiegyenlítenie Karácsonyéknak négyszázmillió forintból, illetve egyáltalán mennyi pénze volt a kerületnek szerdán?

Nem ez az első eset, hogy az ellenzék főpolgármester-jelöltje vezette kerületben gyanús pénzmozgásokra, egyenlegekre derül fény. Mint azt a Magyar Nemzet megírta: kevesebb mint 51 millió forintra csökkent szeptember 6-ra a baloldal főpolgármester-jelöltje, a Karácsony Gergely vezette Zugló bankszámlaegyenlege, amit a jegyző is hitelesített. A kerület két héttel később, szeptember 21-i keltezésű közleményé­ben azt állította: kétmilliárd forintra nőtt az egyenleg és minden rendben van, ellenben erről a pénzmozgásról nem adtak ki hiteles dokumentumot.

Lapunk már akkor felhívta a figyelmet, hogy Karácsonyék állításával szemben a szep­tember 15. után esedékes építmény- és ingatlanadóból, valamint a gépjárműadóból is maximum csak 1,3-1,4 milliárd forint folyhatott be a hónap elején szinte teljesen üres kasszába. A jogosan felmerülő kételyekre és a kerület pénzügyi gondjairól szóló cikkekre reagálva, és mintegy megerősítve a cikkünkben leírtakat, Karácsony Gergely Facebook-oldalán tett szep­tember 24-i bejegyzésében azt írta: Zugló bankszámláján 1 345 674 778 forint van jelenleg.

A Párbeszéd politikusa átláthatatlan pénzügyeket hagy az utódjára a XIV. kerületben
Fotó: Havran Zoltán

A kerület átláthatatlan pénzügyei miatt Kovács Balázs, a zuglói önkormányzat fideszes képviselője még májusban fordult közérdekű adatigényléssel az önkormányzathoz, azonban a Karácsony Gergely vezette hivatal adatvédelmi törvényre hivatkozva, döntés-előkészítéssel indokolva megtagadta a tételes adatnyújtást. Kovács a bíróságon támadta meg, hogy Karácsonyék titkosították a kerület kifizetetlen számláit, valamint hogy Zugló kintlevőségeibe sem nyerhetett betekintést. A bíróság első fokon a fideszes politikusnak adott igazat a kintlevőségek ügyében, az önkormányzatnak 15 napon belül, legkésőbb hétfőig be kell mutatnia a dokumentumokat.

Karácsonyék titkolózása nem alaptalan, Rozgonyi Zoltán, a kerület fideszes alpolgármestere és polgármesterjelöltje egy zuglói lakossági fórumon „kritikus állapotúnak” nevezte a kerület költségvetését. Azonban ha hétfőn mégis kiderül, hogy a mostani és korábbi cikkünkben leírtaknak megfelelően Zugló bevételei és kintlévőségei nem úgy alakultak, mint ahogy a Párbeszéd polgármestere és hivatala állította, az már késő lesz, mivel az önkormányzati választások addigra lezajlanak.

Elszabotált parkolás

Egy egyszerű határozat végrehajtására is alkalmatlan Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján a Fidesz budapesti szóvivője. Zsigmond Barna Pál rámutatott: a Zuglóban élőknek már százhuszonegy napja, vagyis több mint négy hónapja nem kellene fizetniük a parkolásért, ám a polgármester elszabotálta a megígért ingyenes parkolást. A politikus hajmeresztőnek nevezte, hogy Karácsony Gergely annak ellenére nem hajtatta végre a határozatot, hogy azt polgármesterként maga is megszavazta a kerület képviselő-testületében.

Kampányszerencsétlenkedések

Számtalan, a vezetői képességeit megkérdőjelező bakot lőtt a kampányában az ellenzék főpolgármester-jelöltje. Karácsonynak például komoly gondjai vannak a helyesírással: „Persze Orbán Viktor dolgozószobáLYából ez már nem látszik” – írta ki közösségi oldalára február elején. Kampányanyagai is hemzsegnek a szarvashibáktól, egyik, Tarlós Istvánt lejáratni próbáló videójában pedig a főváros nevét sikerült „Budapet”-nek leírni.

Karácsonynak a földrajztudása is igencsak hiányos. „Gratulálunk Ekmer Imamoglunak, Isztambul következő polgármesterének a győzelemhez!” – írta a török kormányellenes erők sikere kapcsán júniusban, hozzátéve, hogy ez „a török fővárosban” elért ellenzéki győzelem. Törökország fővárosa természetesen Ankara. Az általa vezetni szándékozott város kerületeinek elhelyezkedésével is hadilábon áll: a PestiSrácoknak azt vázolta, hogy milyen fejlesztéseket tervez az „észak-pesti Csepelen”. Amikor a lap munkatársa visszakérdezett: „Akkor Dél-Pest, nem Észak-Pest, ugye? Észak-Pestet mondott!” Karácsony úgy válaszolt: „Ööö… Csepelről beszélek. Igen. Igen. Tehát a csepeli fejlesztések ott… ott.”

Óriási leégés volt Karácsony Gergely részéről az is, amikor szeptember közepén a Hajógyári-sziget latin és cirill betűs stoptáblás, sorompóval lezárt K-hídja előtt tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az Óbudai-sziget nem Orbán Viktoré és nem a befektetőké, hanem a fővárosiaké, és mindent meg fognak tenni azért, hogy felszabadítsák azt. Nem sokkal később elárulták neki – ami tulajdonképpen elsőre is feltűnő volt mindenkinek –, hogy a sorompó és a géppuskafészek jellegű homokzsákakadály csupán egy film díszlete.

Karácsony saját kerületét sem ismeri, amit az bizonyít, hogy a XIV. kerületi Örs vezér teréről azt állította, az a főváros tulajdona. Az sem vallott felkészült politikusra, hogy egy őt lebohócozó fidelitasos plakát alatt tartott sajtótájékoztatót a független színházak támogatásáról, ráadásul mondandójába is belesült, amikor elhaladt mellette a „bohócvasút” , egy plakátos kisteherautó a hangos cirkuszi zenével. Karácsony azzal is csúcsot döntött, hogy az elmúlt közel egy évben legalább ötször állt elő azzal, hogy most már aztán tényleg bemutatja a programját – amit viszont azóta sem látott senki.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.