Motorcsónakos embercsempészt fogtak el a rendőrök

A flottilások több tucatnyi vízi úton próbálkozó migráns elfogásában is közreműködtek már, de csónakos embercsempésszel a hétvégén találkoztak először.

Végh Attila
2021. 03. 07. 17:00
CSCSMRFK határvédelem Tisza
A Tisza magyarországi partján kötött k az embercsempész gumicsónakja Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Honvédség MH1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének járőrei két éve teljesítenek szolgálatot a Tisza déli határszakaszán, megerősítve ezzel a vízi határellenőrzést elvégző Tiszai Vízirendészeti Járőrkapitányság rendőreinek munkáját. Télen a szokásosnál is nagyobb feladat hárul a honvédek zárt, fűtött kabinnal is ellátott kishajóira, melyek akár a jégtáblák közötti hajózásra is alkalmasak. A flottilások több tucatnyi vízi úton próbálkozó határsértő elfogásában is közreműködtek, megmentve ezzel a hideg, nagy sodrású folyóban veszélybe került migránsok életét. Csónakos embercsempészt eddig nem fogtak, március 7-én reggelre viszont már ilyen esetről is jelentést kellett tenniük a szolgálatban levő honvédeknek.

A Magyar Nemzet információi szerint a tiszai, vízi embercsempészet eddig úgy működött, hogy a szerb bűnözők felvásárolták az összes gumicsónakot Szabadkától Újvidékig, azt tízszeres áron eladták a migránsoknak, akik maguk indultak meg a sodrás ellenében a folyó magyarországi szakasza felé. A szerbek annyit tettek még meg felárért, hogy a partjaik mentén ilyenkor lehorgonyzott a vízen egy horgász, aki messziről figyelte a magyar szakaszon a tiszai járőrök hajóinak és a parton lévő határvadászoknak a mozgását, majd ha úgy vélte, hogy tiszta a terep, jelzett a bevándorlóknak. Motorcsónakot eddig nem használtak, hiszen az hangos, kétszáz méterről is ki lehet szűrni a motorzajt egy ködös reggelen, legtöbbször inkább kézzel evezték a gumicsónakokat.

Fotó: MTI

Ezen a hétvégén egy szerb embercsempész úgy döntött, kockáztat. Saját motorcsónakjával vágott neki a Tiszának, tervei szerint nagy sebességgel átlépi a határt, partra teszi a magyar oldalon a szállítmányát, majd mintha csak véletlenül, pecázás közben tévedt volna el, már üresen, ugyancsak teljes gázzal visszamegy a szerb folyószakaszra. A számításából csak a határokat ellenőrző rendőröket és honvédeket hagyta ki. A honvédség járőrhajójának legénysége észlelete, hogy valamire készülhet a szerb oldalon egy csónak, ezért hátrébb vonultak, a csempész azt hitte, szabad a terep, ám a visszavonulásról a hajó parancsnoka értesítette a Tisza partját ellenőrző határvédelmi egységeket is. Nem sokkal ezután már lehetett hallani a szerb területen felberregő motorhangot, a magyar oldal őrei pedig felkészültek a fogadásra.

A Tisza magyarországi partján kötött ki az embercsempész gumicsónakja
Fotó: Police.hu

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség és a Magyar Honvédség járőrei Gyálarét külterületén a parton, a Tisza árterében március 6-án kora reggel igazoltattak egy csoportot, amelynek tagjai néhány perccel korábban a már kifigyelt motoros gumicsónakkal keltek át a folyón. A gumicsónakot egy szerb férfi vezette, rajta kívül még öt, magát szír állampolgárnak valló személy tartózkodott a jármű közelében, akik azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A szerb csónak kormányosa szeretett volna elmenekülni, de a honvédség hajója ekkorra a vízen is elzárta az útját, bezárult a csapda. A migránsokat az Ideiglenes Biztonsági Határzár kapuján keresztül kiutasították Magyarország területéről. A szerb férfit a Szegedi Rendőrkapitányság őrizetbe vette, ellene embercsempészet gyanúja miatt büntetőeljárást rendelt el, a gumicsónakot pedig lefoglalta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.