Működött a Fidesz ultimátuma Lánchíd-ügyben

Karácsony Gergely bejelentette: akár napokon belül elkezdődhet a Lánchíd felújításához szükséges tenderek kiírása. A baloldali főpolgármester ATV-ben tett nyilatkozata azután került adásba, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója arra figyelmeztetett: a kormánypártok arra kérik a kormányt, vegye kézbe a Lánchíd felújítását, ha rövid időn belül nem lép a főváros. Az utóbbi időben Karácsonyék egymásnak ellentmondva jelöltek meg különböző időpontokat a közbeszerzések meghirdetésére.

2020. 07. 04. 12:34
null
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatásosnak bizonyult a kormánynak a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzatra gyakorolt nyomásgyakorlása az egyre rosszabb állapotú Lánchíd felújítása ügyében, a főváros akár napokon belül kiírhatja a munkálatok megkezdéséhez szükséges tendereket. Karácsony Gergely főpolgármester az ATV pénteki adásában beszélt arról, hogy a BKK napokon, esetleg heteken belül meghirdetheti a közbeszerzéseket, és a műszaki dokumentáció állítása szerint 99 százalékban már készen áll. Figyelemre méltó, hogy ugyanazon a napon, korábban Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója arra figyelmeztetett: ha rövid időn belül nem oldódik meg a Lánchíd felújításának ügye, akkor a Fidesz–KDNP arra kéri a kormányt, vegye kézbe a felújítást.

A múlt hónapban a főváros más-más időpontokat közölt a tendereztetés megkezdésére: míg Karácsony azt mondta, hogy a közbeszerzést legkorábban augusztusban írhatják ki, addig szocialista helyettese, Tüttő Kata azt hangoztatta, hogy júliusban sor kerül erre. Érdemes megjegyezni, hogy Karácsony szintén a múlt hónapban úgy kezdett több pénzt követelni a kormánytól a projektre – a felajánlott hat- helyett tízmilliárd forintot –, hogy közben a főváros büdzséjéből összesen tízmilliárd forint pluszkiadást rendelt el érdemi egyeztetés nélkül, ebből pedig egymilliárd forintot különített el csak a városháza felújítására. Mindeközben legkésőbb június 10-én, vagyis közel egy hónapja el kellett volna kezdeni a hídtest felújítását egy tavaly novemberben készült szakmai jelentés szerint, amelyet még Tarlós István főpolgármestersége alatt rendelt meg a főváros.

Túlárazott tenderek

Egy éve, tavaly júliusban írták ki a közbeszerzést a Lánchíd körüli felújítás terveinek elkészítésére. Az előírt szeptemberi határidőig összesen nyolc ajánlat érkezett be, ám azokat Tarlós István, akkor hivatalban lévő főpolgármester túlárazottság miatt elutasította. A Lánchíd, a Széchenyi István tér, valamint a budai váralagút felújítására a DÖMPER Kft. 27 milliárd 998 millió forintos, az STR Mély- és Magasépítő Kft. 27 milliárd 170 millió 408 ezres, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 25 milliárd 917 millió 856 ezres, az A-Híd Építő Zrt. pedig 24 milliárd 643 millió 130 ezer forintos ajánlatot tett. A budai váralagút felújítását az A-Híd Építő Zrt. 11 milliárd 213 millió 583 ezer, a DÖMPER Kft. 10 milliárd 599 millió, a Közgép Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 9 milliárd 901 millió 301 ezer, a STR Mély- és Magasépítő Kft. pedig 11 milliárd 21 millió 963 ezer forintért tervezte elvégezni. A Tarlós István főpolgármester vezette Fővárosi Közgyűlés tavaly májusban fogadta el a 2030-ig szóló, a közlekedéssel kapcsolatos felújításokat és fejlesztéseket részletező mobilitási tervet. Annak értelmében a felújításra 23 milliárd 366 millió forintot irányoztak elő. A Lánchídra 12 milliárd 146 millió, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millió, a Váralagutat pedig 6 milliárd forintból tervezték rekonstruálni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.