Müller Cecília: Az adatok csökkenő tendenciát mutatnak

A tiszti főorvos szerint két hét kell ahhoz, hogy megtudhassuk, milyen eredményhez vezetnek a korlátozások. 

Végh-Veres
Forrás: M12020. 11. 20. 12:19
MÜLLER Cecília
Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján György István területi közigazgatásért felelős államtitkár beszámolt róla, hogy megkezdődött az egészségügyi, a szociális, illetve az oktatás-nevelés területén dolgozók gyorstesztelése. Mint fogalmazott, ez egy eddig példátlan nagyságú feladat, amit sok ezer ember együttes munkájával valósítanak meg, és több mint 16 ezer helyszínen mintegy 370 ezer ember tesztelését jelenti. A vizsgálat önkéntes, de arra érte az érintetteket, hogy jelenjenek meg a tesztelés helyszínén, és vegyenek részt abban. Tudatta, hogy akinek esetleg pozitív lesz a teszteredménye, az nem folytathatja a munkavégzést, és haladéktalanul értesítenie kell a háziorvosát. Elmondta, a szűrés ma kezdődik a szociális intézményekben. Az oktatási-nevelési intézményekben hétfőtől a kormányhivatalok mintavételi egységei végzik majd a tesztelést, mintegy ezer ilyen egység lát munkához, és a feladatban az orvosképző és egészségtudományi egyetemek hallgatóira is számítanak. Közölte, a szociális intézmények döntő többségében önmaguk végzik a tesztelést, csak oda megy mintavételi egység, ahol nincs üzemorvos. A mintavételi egységekhez az egyetemek két-két hallgatót, a kormányhivatalok pedig egy-egy adminisztrátort és gépkocsivezetőt biztosítanak.

Az államtitkár jelezte, hogy ahol ideiglenesen digitális tanrendet vezettek be, ott nem lesz szűrés, de amelyik intézmény visszatér a normál oktatásra, annál elvégzik a vizsgálatokat. Egy-egy egység teljes védőfelszerelésben dolgozik majd, és legalább napi három intézményben szűrnek hétköznapokon. A mintavevőket is – saját biztonságuk érdekében – mindennap tesztelik. Hozzátette, a diákokat hétköznap nettó ötezer, hétvégén hétezer forint és élelmezés illeti, és két hétre szól a megbízatásuk, utána cserélik az egységeket. A hallgatók a tömegközlekedési eszközöket is ingyenesen vehetik igénybe. A hallgatókat az ITM oktatófilmekkel készíti fel a tesztelés feladatellátására. György István mindenkinek köszönetet mondott, aki részt vesz a járvány elleni védekezés széles körű feladatában.

Müller Cecília országos tiszti főorvos napi adatai szerint 4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 165 901 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 96, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3568 főre emelkedett, 38 074-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 124 259 fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 7512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen. A tiszti főorvos szerint az adatok a lakosság fegyelmezettsége miatt csökkenő tendenciát mutatnak, a maszk viselése hatékony a járvány terjedésének lassítására. Két hét kell ahhoz, hogy megtudhassuk, milyen eredményhez vezetnek a korlátozások.

Az elhunytak átlagéletkora 76 év, de három 30 év körüli fiatal beteg is elhunyt, mindegyiküknek súlyos, krónikus alapbetegsége is volt, továbbra is vigyázni kell magunkra és egymásra. A cukorbetegeknek kétszer olyan nagy esélyük van a fertőzésre, annak súlyos szövődményeire, mint egy egészséges embernek. A legidősebb elhunyt 96 évet élt meg. A krónikus elhízás is rizikófaktor, a korlátozások szabályait betartva a hétvégi, szabadidőben végzett sportolás is része a fertőzés megelőzésének – fejtette ki Müller Cecília.

A járvány kezdete óta az összes magyarországi szociális intézmény 26 százalékánál regisztráltak már fertőzést, hat intézmény az első hullámban is érintett volt. A gondozottak közül a fertőzöttek hat százaléka, a dolgozóknak csak egy százaléka fertőződött meg – tájékoztatott a tiszti főorvos, és arra kérte a lakosságot, a karácsonyi ajándékvásárlásokat ne az utolsó percekre hagyják, hogy elkerüljék a zsúfoltságot, hiszen a tömeg a legveszélyesebb, fertőzést gyorsító tényező.

Az operatív törzs jelenleg 404 óvodában és 78 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 487 általános iskolai osztályban és 38 általános iskolában digitális tanrendet.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette, hogy az előző 24 órában 345 esetben indult eljárás a maszkviselés elmulasztása miatt. A rendőrség az üzletek nyitva tartási szabályainak megsértése miatt eddig 322 esetben intézkedett, és tegnap hat üzlethelyiséget zárattak be hét napra, ebből ötöt Budapesten. Elmondta, hogy a kijárási tilalom ellenőrzése során tegnap 327, a rendelkezés bevezetése óta pedig 4364 személlyel szemben intézkedtek, a tranzitálás szabályainak tegnapi ellenőrzése során pedig 66 személlyel szemben. Beszámolt róla, hogy vádat emeltek egy Tamásiban működő, három főből álló társaság ellen, akik maszkokat hirdettek megvételre, a vételárat előre elkérték, ám a maszkokat nem szállították le. Kiss Róbert azt is közölte, hogy tegnap 7671 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, ezzel a mai napon összesen 42 241 fő van karanténban, közülük 3907-en tették lehetővé ennek elektronikus ellenőrzését.

Ha a csoportos tesztelés során kiderül, hogy egy szociális szférában dolgozó polgár pozitív, akkor ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint egy átlagos megfertőződöttre – tájékoztattak újságírói kérdésre válaszolva.

Kis Róbert ismertette: a nemzetközi kupákban szereplő sportcsapatok fertőzöttségét a szállodákban is ellenőrzik. A rendkívül szigorú buborékszabályok értelmében csak a szálláshelyen és az edzéseken tartózkodhatnak a csapatok, csak csoportosan közlekedhetnek. Az Európai Labdarúgó-szövetség előírása szerint csak negatív teszttel rendelkező játékos és stábtag vehet részt a mérkőzésen, a maszkviselési szabályt és a védelmi távolságot be kell tartani a buborékban is, ezt a rendőrség ellenőrzi.

Ha valaki fertőzött, nem célszerű beoltatnia magát influenza ellen, hiszen alapszabály, hogy beteg ember nem kaphat semmiféle védőoltást. Ez a karantén idejére is érvényes, vagyis a fertőzés gyógyulási idején sem lehet oltani beteget – mondta Müller Cecília.

A tiszti főorvos megismételte, hogy alapesetben elegendő a gondos, szappanos kézmosás, kézfertőtlenítésre akkor van szükség, ha olyan felületet érintettünk, amelyet sokan mások is megfoghattak, például kilincs, korlát, közlekedési eszköz kapaszkodója.

Közölte azt is, hogy a pandémia áldozatainak számolása nem egységes országonként, Magyarországon továbbra is az az eljárás, hogy akinél bármikor is diagnosztizálták a koronavírus-fertőzés, azt a járvány áldozatának tekintik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.