Mutyiból szerzett milliókkal akarták támogatni az atlétikai szövetséget

A Fővárosi Közterület-fenntartónál történt ügy miatt 2010-ben indítottak nyomozást hűtlen kezelés gyanújával, majd sokak megdöbbenésére gyorsan meg is szüntették azt. Az ügyészség 2011-ben felülbírálta a döntést, és a vizsgálattal a Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg. Ha minden jól megy, jövő héten ítélet születhet a tíz éve, még Demszky Gábor városvezetése alatt történtek miatt.

2019. 10. 22. 6:18
The shadow of Rachel Yurkovich of the U.S. is cast during the women's javelin throw qualifying event at the IAAF World Championships in Daegu
Gazdasági társaságokon keresztül juttatták volna el a pénzt a sporthoz Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A perbeszédekkel folytatódik a héten a Fővárosi Közterület-fenntartóhoz (FKF) kapcsolódó kamutanulmányok miatt indult büntetőper a Fővárosi Törvényszéken. Várhatóan jövő héten első fokon ítélet is születhet a tíz éve, még Demszky Gábor városvezetése alatt történtek miatt. Kamuszerződések alapján az FKF innovációs járulékából akarták húszmillió forinttal támogatni az atlétikai szövetséget. A vád szerint törvénytelenül.

Az FKF akkori stratégiai és üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese, Tölgyesi Balázs 2009. szeptember 1-jén a közbeszerzési törvényt megkerülve kötött három kutatási szerződést a Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdek-képviseleti Egyesület (GAVE) ügyvezető igazgatójával, Zemplényi Zoltánnal, egyenként 6,5 millió plusz áfa, 7,7 millió plusz áfa és 5,8 millió forint plusz áfa, azaz összesen húszmillió forint plusz áfa összegért.

Gazdasági társaságokon keresztül juttatták volna el a pénzt a sporthoz
Fotó: Reuters

Az FKF közérdekű adatigénylésre kiadott dokumentumai szerint az egyik szerződést „a gépjárműpark járatszervezésének és emberi erőforrás kihasználásának kutatása, egy innovatív gépjármű-logisztikai mozgástérkép megalkotása érdekében”, a másikat az „innovatív szervezeti, szerkezeti és tulajdonjogi változási lehetőségek kutatása, a közszolgáltatói és a versenypiaci előnyök maximalizálása érdekében”, a harmadikat pedig a „lakossági kommunális hulladékok innovatív hasznosítási alternatíváinak kutatása” címén kötötte a két fél.

A tanulmányokat 2009. december 31-ig kellett produkálnia a megbízottnak. Minden szerződés értéke az akkori nyolcmillió forintos közbeszerzési értékhatár alá esett, de az akkori jogszabályok szerint a szerződések értékét egybe kellett volna számolni.

Így viszont az összeg miatt pályáztatni kellett volna. A piacon több cég is képes lett volna ezeket a kutatásokat elvégezni, de végül mind a három megbízást ugyanaz a vállalkozás nyerte el – pályáztatás nélkül. A Fővárosi Főügyészség vádirata alátámasztja a fentieket. Eszerint a IV. rendű vádlott, Zemplényi Zoltán, az I. rendű vádlott, Tölgyesi Balázs, aki egyben a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) alelnöke volt a vádbeli időszakban, valamint a VIII. rendű vádlott, a MASZ elnökhelyettese, Mester János 2009 végén megállapodtak a konstrukcióban.

Eszerint az FKF innovációs járulékának terhére fiktív szerződéseket kötnek a Zemplényi vezette cégcsoport egyik tagjával, és az összeg egy részéből, a szintén a IV. rendű vádlott érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságokon keresztül támogatják a MASZ-t. A vádirat szerint azonban az elkészült tanulmányok nem feleltek meg a kutatás-fejlesztési céloknak, innovációt nem tartalmaztak és olyan önálló, új fejlesztéseket sem, amelyeket az FKF tevékenysége során alkalmazhatott volna. A Fővárosi Közterület-fenntartónak emiatt húszmillió forint vagyoni hátránya keletkezett.

Az ügynek nyolc vádlottja van. Tölgyesi mellett Pákozdi Sándor, az FKF Zrt. korábbi gazdasági vezérigazgató-helyettese, Zemplényi Zoltán, a GAVE ügyvezetője, Hidvégi Attila, a cégcsoport vezetője, Oláh László, a GAVE szakmai igazgatója, Fábián Miklós, a fiktív kutatási és alvállalkozói szerződések részleteinek egyeztetője, a Média Age Kft. nevében eljáró Lugossy Gyula és Mester János, a Magyar Atlétikai Szövetség akkori elnökhelyettese is vádlott.

A vádirat szerint a II. rendű, a III. rendű, az V. rendű, a VI. rendű és a VII. rendű vádlottak közül volt, aki a szerződések megkötésében, volt, aki az azt megelőző egyeztetésekben, a szerződések elkészítésében vagy a teljesítési igazolások kiállításában vett részt. Az ügyészség az I., II. és III. rendű vádlottat hűtlen kezelés bűntettével, a IV., V., VI., VII. és a VIII. rendű vádlottat jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntettével vádolja.

Ibolya Tibor főügyész a vádiratban végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta Tölgyesi Balázsra, valamint hogy tiltsák el a közügyek gyakorlásától. A főügyész azt is indítványozta, hogy Zemplényi Zoltán, Oláh László, Fábián Miklós, Lugossy Gyula és Mester János esetében próbaidőre függesszék fel a börtönbüntetést, Pákozdi Sándort és Hidvégi Attilát pedig Tölgyesihez hasonlóan tiltsák el a közügyek gyakorlásától. A fővárosi főügyész mind a nyolc vádlott esetében azt indítványozza, hogy tiltsák el őket a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozás gyakorlásától, és ítéljék őket pénzmellékbüntetésre.

Tölgyesi Balázs egyébként 2010-ben már a Fővárosi Közterület-fenntartó vezérigazgatójaként dolgozott, akkor, amikor a BRFK indított hűtlen kezelés gyanújával nyomozást, majd általános meglepetésre 2010. decemberben megszüntette azt. A BRFK szerint a hűtlen kezelés gyanúját a nyomozás cáfolta. Az ügyészség 2011 februárjában felülbírálta a BRFK döntését, és a nyomozás folytatásával a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) bízta meg.

Az NNI nyomozása pedig bizonyítékok és igazságügyi szakértői vélemények sorával igazolta az alapos gyanút, majd támasztotta alá a Fővárosi Főügyészség vádját is az FKF kárára elkövetett hűtlen kezelés, illetve orgazdaság elkövetése miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.