Az ETT alelnöke szerint nagyon jó döntés volt a szigorítás

A kormány jól döntést hozott azzal, hogy szigorította a járványügyi intézkedéseket. A koronavírus-járvány harmadik hullámát lassítani kell, hogy a kórházak elbírják a terhelést.

Munkatársunktól
2021. 03. 04. 16:40
GULYÁS Gergely
Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter az online megtartott Kormányinfó sajtótájékoztatón 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyesli a kormány döntését a nem létfontosságú üzletek kéthetes bezárásáról, valamint az óvodák és iskolák április 7-ig bezárásáról Wittmann Tibor, az Egészségügyi Tudományos Tanács alelnöke. A professzor lapunk kérdésére elmondta: látható, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámában a fertőzések száma gyorsan növekszik, amelyek azonban már nemcsak az idős vagy krónikus beteg embereket érintik, hanem fiatalabb kortól kezdve is komoly veszélyt jelentenek a lakosságra.

Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón jelentette be, hogy lezárások következnek Magyarországon Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

Az üzletek kéthetes lezárásával kapcsolatban a professzor azt mondta, ennek az időtartamnak az értelmezéséhez érdemes arra gondolni, hogy a kötelező házi karantén is tíz napig tart. – Tehát ennyi idő elegendő lehet arra, hogy csökkenjen az újabb megbetegedések száma, ezt követően a harmadik hullám elérjen a plató fázisába és lassan csökkenni kezdjen a fertőzésszám – mondta a professzor.

A lakosság beoltása a lezárással párhuzamosan folytatódik. Wittmann professzor szerint a lakosság minél nagyobb arányú átoltottsága jelenti a megoldást a járvány megfékezéséhez, ezért mindenkit arra kér, hogy felelőssége tudatában döntsön.

– Mindenki, aki szeretne védettséget szerezni a koronavírussal szemben, és szeretné megvédeni a családját, rokonait, valamint a környezetét, regisztráljon és éljen a védőoltás lehetőségével – hangsúlyozta.

A professzor elmondta, hogy a koronavírus brit mutánsának megjelenése óta megnőtt a súlyos tüneteket kiváltó megbetegedések száma és a kórházi kezelésre szoruló betegek között emelkedett a 30–40 évesek aránya. A járvány harmadik hullámának gyors terjedéséről kifejtette, hogy milyen biológiai tényezők húzódnak meg a folyamat mögött:

– A betegség lefolyásának súlyosságát a gazdatestben lévő vírusszám is meghatározza. A vírus tüskefehérjéjének végén egy kötőrész van, amelynek nyitott és zárt állapota határozza meg, mikor jut be az emberi sejtbe a vírus. Amikor a kötőrész nyitott állapotban van, a vírus akkor juttatja a gazdatestbe az örökítőanyagát.

A brit mutáns esetében a kötőrész 40-50 százalékkal hosszabb ideig van nyitva, ezáltal több vírus-örökítőanyag kerül a szervezetbe, ezért nagyobb mennyiségben tud a vírus a szervezetben szaporodni – fejtette ki a professzor.

Lapunk korábban megírta, hogy a Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy az operatív törzs javaslatára a kormány a járványügyi intézkedések szigorítása mellett döntött. Ennek értelmében az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig, a nem létfontosságú üzleteket pedig március 8. és március 22. között bezárják a járvány egyre erősödő harmadik hulláma miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.