Nem kérünk az Európai Egyesült Államokból

Míg a budapestiek 45, a városiak ötven százaléka nyilatkozott kedvezően, addig a falusiaknak csak a 22 százaléka támogatja az Európai Egyesült Államok gondolatát, 61 százaléka ellenzi.

Bákonyi Ádám
2019. 05. 21. 9:34
null
A DK által kínált egyesülést a többség elutasítja Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió tagállamainak szorosabb integrációját, vagyis a közös döntéshozatal kiterjesztését újabb területekre a magyarok 51 százaléka támogatja – derül ki a Závecz Research áprilisban készített reprezentatív felméréséből, ami az ellenzéki 24.hu megrendelésére készült.

Eszerint ugyanakkor a megkérdezettek 42 százaléka a jelenleginél lazább együttműködést és szélesebb tagállami döntési jogköröket szeretne, míg hét százalék nem tudott vagy akart válaszolni.

Nem meglepő, hogy az ellenzéki szavazók között nagyobb a mélyebb integrációt támogatók aránya: 69 százalékuk válaszolt így, és mind­össze a negyedük ellenzi ezt.

A Fidesz szimpatizánsai között viszont 55 százalék inkább visszaadna hatásköröket a tagállamoknak, de még közülük is 41 százalék további területeken szeretne közös döntéshozatalt.

A felmérésből kiderül az is, hogy a megkérdezettek többsége (54 százalék) még csak nem is hallott a Gyurcsány Ferencék által kínált Európai Egyesült Államok gondolatáról, ráadásul azok között is, akik ismerik az elképzelést, relatív többségben (49 százaléknyian) vannak azok, akik nem támogatják annak megvalósítását.

A DK által kínált egyesülést a többség elutasítja
Fotó: Havran Zoltán

A társadalom mind­össze 43 százaléka hallott már az Euró­pai Egyesült Államok gondolatáról, ám közülük is csupán negyven százalék felelt úgy, hogy helyeselné a létrejöttét, ami a teljes népesség kevesebb mint ötöde.

A Fidesz-szavazóknak mindössze a 13 százaléka támogatja az elgondolást, a javaslatot ismerő ellenzéki szimpatizánsoknál viszont 72 százalék ez az arány.

Jelentős a különbség a városban és falun élők között is: míg a budapestiek 45, a városiak ötven százaléka nyilatkozott kedvezően, addig a falusiaknak csak a 22 százaléka támogatja az Európai Egyesült Államok gondolatát, 61 százaléka ellenzi.

Gyurcsányné későn ébredt

A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője egy mozgósító kampány részeként 36 óra alatt akarja felkeresni mind a 19 magyar megyét.

Gyurcsányné tájékoztatása szerint az 1300 kilométeresre tervezett országjárást csütörtök reggel kezdik és péntek délután fejezik be.

Gyurcsányné elmondta: a kampány során eddig elsősorban nagyobb városokat látogattak meg, ezért most inkább kisebb településeket akarnak felkeresni, igaz, sok helyszínen csak egy szimbolikus „kézfogásra vagy egy ölelésre” állnak meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.