Nem várható tanúk meghallgatása Fenyő János megöletésének ügyében

A Fenyő-gyilkosság ügyében felbujtóként megvádolt Gyárfás Tamás kedden folytatta védekezése előadását a Fővárosi Törvényszéken. A jelenlegi helyzet szerint idén már nem várható, hogy a per eljusson a tanúk meghallgatásáig. Elsőfokú ítéletre így 2020-ban remény sincs.

2020. 07. 01. 7:47
null
A Nap TV egykori tulajdonosa védőügyvédje, Zamecsnik Péter javaslatára nem nyilatkozott Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtó nélkül folytatódott kedden a Fenyő-gyilkosság pere a Fővárosi Törvényszéken. Az újságírók élénken érdeklődtek a Fenyő-gyilkosság ügyében zajló büntetőper folytatása iránt, de kedden mégsem mehettek be a tárgyalóterembe állítólagos regisztrációs problémák miatt. Így járt lapunk tudósítója mellett a Hír TV stábja is.

A tárgyalás előtt és után pedig Gyárfás Tamás, ügyvédi tanácsra, nem kívánt nyilatkozni. Zamecsnik Péter, Gyárfás Tamás ügyvédje érdeklődésünkre a tárgyalás után elmondta: a vádirat 13-14 szerkezeti egységbe foglalja össze a védence elleni vádakat, Gyárfás Tamás kedden a 2., a 3. és a 4. szerkezeti egységbe foglalt vádpontokra – a bíró, az ügyész és a védelem kérdései­re válaszolva – adta elő az okiratokkal bizonyított álláspontját, a vádak cáfolatát.

A védőtől tudjuk, hogy csütörtökön tovább folytatják a Gyárfás Tamásra vonatkozó vádpontok tárgyalását, a vádlott-társ, Portik Tamás továbbra sem lehet jelen a vallomás közben. A következő két tárgyalási napot szeptember 1-re és 3-ra tűzte ki Póta Péter bíró, amikor is várhatóan továbbra is Gyárfás Tamás adja elő majd a védekezését. Nagy valószínűséggel idén már nem kerülhet sor a tanúk vallomásaira, azok át fognak csúszni 2021-re. Az pedig a jelenlegi ismeretek alapján kizárható, hogy 2020-ban elsőfokú ítélet születik az ügyben.

A Nap TV egykori tulajdonosa védőügyvédje, Zamecsnik Péter javaslatára nem nyilatkozott
Fotó: Kurucz Árpád

Gyárfás Tamás tavaly a perelőkészítő ülésen tagadta, okiratokkal és az összefüggésekre rámutatva pedig cáfolni kívánta a vádakat. A bűncselekmény elkövetését egyébként a nyomozás során végig következetesen szintén tagadta. Idén februárban háromnapos, összefüggően előadott vádlotti vallomásában már tételesen végigment a vádirat ügyvédje által említett 13-14 szerkezeti egységen. Vallomása lényege, hogy soha nem adott utasítást senkinek Fenyő János meggyilkolására, senkit nem tudna megöletni, a Fenyő Jánossal kétségtelenül meglévő üzleti ellentéte pedig megoldódott a Fenyő-gyilkosság előtti évben. A bíróság Gyárfás Tamásnak adott igazat a közte és Fenyő között a Nap TV körül kirobbant üzleti vitában, így nem is állt érdekében egy esetleges gyilkosság.

A Gyárfás-védekezést alátámasztó tanúvallomások, a bíróságon bemutatott okiratok egyébként valóban a vádlott melletti bizonyítékoknak tűnnek.

Gyárfás Tamásnak előre kitervelten elkövetett emberölés miatt kell bíróság elé állnia, felbujtóként. A vád lényege szerint előbb Tasnádi Pétert bízta meg üzleti ellenfele megöletésével, Tasnádi ezt el is vállalta, de nem hajtotta végre a megbízást. Ezért később Gyárfás Portik Tamást bujtotta fel Fenyő János megg­yilkoltatására. Portik a szlovák bérgyilkossal, Jozef Roháccsal el is végeztette a feladatot. Rohács ezért és a négy áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantásért kapott jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetést.

Portik Tamás az Aranykéz utcában szintén meghalt Boros Tamás megöletése miatt 13 év fegyházat kapott. Így, amikor újabb bizonyítékok kerültek elő a Fenyő-gyilkosság ügyében, Portik Tamás esetében csak perújításnak volt helye. A perújítás azonban már nem egy, hanem több emberről szól, Boros Tamás mellett Fenyő János megöletéséről is. Portik perújítását a Fővárosi Törvényszéken egyébként egyesítették Gyárfás Tamás perével. A Legfőbb Ügyészség ez ellen jogorvoslati indítvánnyal élt, de ezt elutasították. Portik várhatóan csak kora téltől lehet majd jelen a tárgyaláson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.