Nincs akadálya a vakcinák keverésének

Bár az oltóanyagok keverését illetően eddig nem született egységes szakmai álláspont, a járványügyi szakemberek úgy vélik, nincs olyan tényező, ami miatt gondot okozhatna a vakcinák kombinálása. Ugyanakkor hangsúlyozzák: bizonyos oltáskombinációkra mindenképpen figyelni kell.

2021. 07. 21. 12:41
null
Salgótarján, 2021. május 25. Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm koronavírus elleni vakcinák a Nógrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi fõosztályának hûtõszekrényében Salgótarjánban 2021. május 25-én. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor bejelentése szerint a kormány augusztus elsejétől lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét, ugyanakkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt javasolja az orvosoknak, hogy ezúttal mindenkit az első kettőtől eltérő vakcinával oltsanak, ugyanis

a szakirodalomban egyre markánsabb az a vélemény, hogy a védekezést a heterológ oltás szolgálja leginkább.

A védőoltások kombinálásának előnyeit nemcsak a szaktárca, hanem a magyar virológusok és járványügyi szakemberek is megerősítik. Emlékezetes, Rusvai Miklós már hónapokkal ezelőtt arról beszélt, hogy a különféle technológiával készült vakcinák alkalmazása mérföldkő lehet a koronavírus-járvány elleni védekezésben, mivel egy kevert oltás erősebb immunitást eredményez. A szakember a napokban a harmadik oltás lehetőségét is üdvözölte, a vakcinák kombinálása kapcsán pedig rámutatott, hogy

a vektorvakcinák, azaz a Szputnyik V, az AstraZeneca és az egydózisos Janssen, illetve az inaktivált vakcinák, tehát a Sinopharm esetében célszerű a váltás, vagy a vakcina mixelése.

Ugyanakkor – fűzte hozzá – a Pfizer és a Moderna esetében használható akár ugyanaz a típus is, mivel mRNS-vakcinák hatásmechanizmusa nem akadálya annak, hogy akár tetszőleges számban megtörténjen velük az immunizálás.

Rusvai Miklóshoz hasonlóan Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus is úgy látja, hogy az AstraZeneca és a Szputnyik V esetében harmadik oltásként eltérő vakcinát kell beadni, az mRNS-technológiára épülő Pfizer, illetve a Moderna esetében pedig lehet ugyanaz a harmadik dózis.

Egyre markánsabb az a vélemény, hogy a védekezést a heterológ oltás szolgálja leginkább
Fotó: MTI/Komka Péter

A Semmelweis Egyetem rektora szintén az oltáskombinációkra hívta fel a figyelmet. Merkely Béla a miniszterelnök bejelentést követően megerősítette:

a harmadik oltás beadása biztonságos, ugyanakkor bizonyos oltáskombinációkra figyelni kell.

Elmondása szerint az mRNS-oltással rendelkezők kaphatnak vektorvakcinát, az a személy viszont, aki vektorvakcinát kapott, harmadik oltásként már nem kaphat ilyen típust, mert a vektor, az egyfajta, nem kórokozó vírus, de azzal szemben a szervezet már ellenanyagot fog termelni, és nem engedi, hogy bevigye az úgynevezett vírusra jellemző fehérje adatait – fejtegette.

A vakcinák keverése kapcsán Jakab Ferenc virológusprofesszor sem fogalmazott meg ellenvetést. A Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője a Magyar Nemzet kérdésére nemrégiben elmondta: bár a vakcinák keverésének eredményességét leginkább a klinikai vizsgálatok tudják megállapítani, ennek ellenére,

ha szimplán a biológiai mechanizmusukat és az immunológiai hátterüket nézzük, akkor nincs olyan tényező, ami miatt a vakcinák keverése ne történhetne meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.