Nincs itt az ideje a jogállamisági locsogásnak

Az európai zöldek, a liberálisok és a baloldal is rekordgyorsasággal ítélte el a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. Dominik Tarczyński lengyel kormánypárti EP-képviselő viszont azt mondta lapunknak: a konzervatív kormányok állandó kritikusait látszólag nem érdekli az emberélet, csak a saját hatalmuk.

2020. 03. 31. 6:18
Polish Politics archival photos
A lengyel konzervatív politikus élesen bírálta Brüsszelt Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus elleni védekezésről szóló törvény elfogadását követően a szokásosnál is nagyobb indulattal támadták a magyar kormányt az európai liberális és baloldalról. Az Európai Parlament zöldfrakciójának egy tagja, Daniel Freund a Twitteren például a hazánknak folyósított uniós támogatások azonnali felfüggesztését kérte, míg – szintén a mikroblogon – Matteo Renzi egykori olasz kormányfő Magyarország EU-ból való kizárásáért kardoskodott. Korábban az uniós parlament liberális, a Momentumot is soraiban tudó frakciója támadta már előre a koronavírus miatti rendkívüli jogrendet. Brüsszelben megkérdeztünk egy lengyel konzervatív képviselőt is, hogy miként értékeli a magyar intézkedéseket, illetve a folyamatos balliberális kritikát.

A lengyel konzervatív politikus élesen bírálta Brüsszelt
Fotó: Europress/AFP

– Meglep, hogy az EP baloldali és liberális frakcióinak a jelenlegi válsághelyzetben sincs jobb dolguk. Egyébként nagyon könnyű megoldásnak tartom, ha egy szép brüsszeli irodából féltik a jogállamiságot a konzervatív kormányok vezette tagországokban. Inkább azt javaslom, hogy gyorsan szedjék össze magukat az unióban, mert épp élet-halál harcot folytatunk – fogalmazott lapunk kérdésére Dominik Tarczyński. A lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője szerint az EP-s kollégák már nem annyira aktívak a tényleges jelentőségű ügyek terén, például hogy a koronavírussal küzdő tagországok egészségügyi rendszerei eszköz- és pénz­hiánnyal küzdenek.

Hétfő délután az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, a liberális Didier Reynders is azt közölte: az Európai Bizottság vizsgálja a vírus nyomán a tagállamokban elfogadott rendkívüli intézkedéseket, különösképp a magyar védekezésről szóló törvényt. Az uniós testület eddig következetesen azt az álláspontot képviselte, hogy a tagországok a precedens nélküli helyzet fényében alkalmazhatnak rendkívüli, ám a nemzetközi és uniós kötelezettségeik­kel összeférő és arányos eszközöket.

– Az Európai Bizottság milyen konkrét eredményt mutatott fel az elmúlt hetekben? Már eddig is tízezrek veszítették életüket Európában, és ők még mindig csak felolvasnak a jegyzeteikből. A jogállamisági locsogás helyett egészségügyi cselekvés kell! – mondta felvetésünkre Tarczyński, hozzátéve: a járványhelyzet múlását köve­tően lehet majd vitázni a jogállamiságról és az EU-s fellépés hatékonyságáról is. – Biztos vagyok benne, hogy Varsónak és Budapestnek is lesz mondanivalója – szögezte le az EP-képviselő.

Hétfőre egyébként már nemcsak a magyar, de a lengyel kormány rendkívüli jogrendje is a brüsszeli lapok címlapján találta magát. Varsó is megkapta a kritikát, miszerint politikai tőkét kovácsol a koronavírusból.

– Én épp úgy látom, hogy a baloldal használja politikai haszonszerzésre a helyzetet. Nem érdekli őket az emberélet, kizárólag a saját hatalmuk. Ahogy mondtam, egész egyszerűen nem tudom komolyan venni azokat, akik hirtelen a jogállamisági vita margóján nyilvánulnak meg az egészségügyi válsághelyzetről – hangoztatta a lengyel kormánypárti politikus, aki szerint érdemes lenne a tényeket is figyelembe venni.

– Mind Lengyelország, mind Magyarország időben lezárta a határait, és még a nagyszámú megbetegedések előtt az iskolák és a boltok zárva tartásáról is rendelkezett. Ez pedig már most megmutatkozik a számokban is – szögezte le Tarczyński.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.