Normalizálódik az élet vidéken a korlátozások feloldásával

Újra gyermekzsivajtól hangos a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark, mint ahogy a város központjában is egyre több családot látni, miután a kormány vidéken – Pest megyét kivéve – feloldotta a kijárási korlátozást. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó veszprémiek és a városba látogatók egybehangzóan állítják: nagyon örülnek a szigorú szabályok enyhítésének.

2020. 05. 07. 5:55
null
A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark pingvinjei nagy sikert arattak a gyerekek körében Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Alig vártuk, hogy végre kinyisson a veszprémi állatkert, és eljöhessünk ide a gyerekekkel – mondja Tóth András, aki feleségével és két gyermekével a több mint hetven kilométerre levő Fejér megyei Velencéről érkezett a megyeszékhely állatkertjébe. A család nagyon élvezi, hogy végre ki tudott mozdulni otthonról, és a szemerkélő eső ellenére is jól szórakoznak. Ezúttal fél napra jöttek, és a délutáni programjuk végén a gyerekek a zsiráfos hintával játszanak önfeledten.

Az országszerte nagyon várt égi áldás miatt azonban csakhamar hazafelé veszik az irányt, és másik két, kitartó kislánynak adják át a hintát. Ők az édesanyjukkal látogattak el a veszprémi állatkertbe. A két fia­talasszony, akik itt ismerkedtek össze, büszkén mondja, hogy mindketten bérletesek. Ez egyiküknél nem meglepő, hiszen ők helyben, Veszprémben laknak, a másik asszony és lánya azonban Révfülöpről érkezett az állatkertbe. – Lehet, hogy jobb is, hogy nem lakunk közelebb, mert akkor két-háromnaponta itt lennénk. Most is azonnal jöttünk, ahogy meghallottuk, hogy megnyitott az állatkert – mondja nevetve.

Játékos fókaetetés

Nem messze a főbejárattól egy kisebb csapat gyülekezik a fókák medencéjénél. A gyerekek azért is mennek az üvegfalhoz, mert az állatok etetése következik. Két kislány egészen közel merészkedik, ám amikor az egyik fóka nagyot ugrik, az egyikük visszaszalad a szülei­hez. Ám hamar összeszedi a bátorságát és csatlakozik a nővéréhez. Az állatok pedig szemmel láthatóan örülnek annak, hogy végre újra vannak látogatók, a gondozó szerint igénylik az emberek jelenlétét. – A fóka az egyik kedvenc. Persze minden állatnak örülnek a gyerekek, az oroszlánt és a zsiráfot is megcsodálták. Már napok óta kérdezgették tőlünk, hogy mikor jövünk. Nem volt kérdés, hogy a lehető leghamarabb ellátogatunk a veszprémi állatkertbe – jegyzi meg Ferenczi Imre, a két kislány édesapja, aki családjával Oroszlányból érkezett.

A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark pingvinjei nagy sikert arattak a gyerekek körében
Fotó: Mirkó István

Nem sokkal később újabb kislány érkezik a családjával, majd mások is csatlakoznak, és együtt csodálják a fókák játszadozását. Később a pingvinek etetéséhez is mindenki átsétál, a gyerekek a lelkesedéstől fűtve egyenesen átszaladnak. Ahogy a gondozó érkezik a halas vödörrel az üvegfalhoz, két pingvin azonnal a vízbe veti magát, majd rövidesen a többiek is követik őket, nem akarnak lemaradni a lakmározásról. Az úszkáló állatokat látva a gyerekek először kuncognak, majd sikongatnak, az egyik kislány pedig a szájával utánozza, miként eszi meg a halat a pingvin. A szülők a háttérből elégedetten nézik a gyermekeiket, abban reménykednek, hogy az állatkertnek nem kell majd újra bezárni.

Nehéz hetek

Török László igazgató, aki 2008 óta vezeti az állatkertet, azt emeli ki, hogyha a munkatársak és a látogatók betartják a szabályokat, akkor minden bizonnyal nyitva tarthatnak. – Március 16-tól voltunk zárva, és nagyon nehezen viseltük ezt az időszakot. Amint a jogszabályok engedték, újra kinyitottunk – hangsúlyozza az igazgató. Azt, hogy nem tették hiába, a számok is igazolják, mert már az első nap több mint százan látogattak el az állatkertbe, és azóta folyamatosan emelkedik a vendégek száma, hétvégére pedig még több látogatóra számítanak.

Az eddigi visszajelzéseik azt mutatják, a családok nagyon várták már a harminc hektáron elterülő kert megnyitását. Török László mosolyogva azt is megjegyzi: láthatóan az állatsimogató lakói sem értették, miért nem jönnek hozzájuk a gyerekek. – Gazdasági szempontból is vártuk a nyitást. A tavaszi, a húsvéti időszak fontos a bevételek miatt is, ami most sajnos kiesett. Nehéz időszakot éltünk át, de a munkánknak és a tulajdonos önkormányzatnak hála, nem voltak ellátási gondjaink – emeli ki.

Várták a vendégeket

A szakadó eső dacára később Veszprém központjában is sok családot látni. Az Óváros téren, egy bisztró napernyői alatt is többen beszélgetnek. Az egyik édesapa örömmel mondja el, hogy ők a közelben laknak, és szívesen járnak ide kikapcsolódni. – Egyrészt a helyszín miatt is kedveljük ezt a helyet, másrészt finom a kávé is. Örülünk, hogy újra nyitva van a bisztró – fűzi hozzá a fiatal férfi, miközben a gyerekek hangos nevetéssel üdvözlik, ha a sátor tetejéről nagy csattanással lezúdul a víz a betonra.

A szolgáltatóegység egyik munkatársa arról beszél, hogy hétfőn még meglehetősen bátortalanok voltak az emberek, de utána folyamatosan egyre többen jöttek. – Szerencsére! Maradjon is így, le is kopogom – nevet fel a fiatal pincérnő. Réthalmi Péter üzletvezető is azt emeli ki: nagyon megörültek az újranyitás hírének, már alig várták, hogy újra vendégeket fogadhassanak. – Tisztában vagyunk vele, hogy hosszú idő lesz, mire minden visszatér a régi kerékvágásba, de türelmesen, minden előírást, óvintézkedést betartva, bízunk a bisztró és a csodálatos Óváros tér újraéledésében – fejti ki az üzletvezető.

Szerdától a város tucatnyi játszótere is megnyílik, de csak fokozatosan, alapos fertőtlenítés után. Senki nem akar újabb kijárási korlátozást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.