A családtámogatások terén is kanyarban előztünk

Belülről akarja jobbá tenni Európát a magyar kormány – mondta a Hit Rádiónak Novák Katalin. Szerinte a családtámogatások esetében is érvényesült a kanyarban előzés jelszava. A koronavírus okozta válság enyhítése céljával visszaépítik a 13. havi nyugdíjat, elindították a legnagyobb magyar otthonteremtési programot, jövőre pedig a fiatalok is adómentességet kapnak.

Forrás: Hit Rádió2021. 05. 10. 19:49
NOVÁK Katalin
Budapest, 2020. október 19. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter az otthonteremtési program és a családvédelmi akcióterv újabb részleteiről tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnökség Szalay utcai épületében 2020. október 19-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bürokráciában verhetetlen Európa. Zakatol az apparátus, gyártják a papírokat – fogalmazott Novák Katalin családokért felelős miniszter a Hit Rádiónak adott ma délutáni interjújában. A miniszter beszámolt a portói szociális csúcs tapasztalatairól is. A vakcinabeszerzéssel kapcsolatban megjegyezte, hogy az EU alacsonyabb árat tudott kialkudni a vakcinákra, nem tudták azonban időben beszerezni az oltóanyagot, a gyorsaság hiánya pedig emberéleteket veszélyeztetett.

– Mi arról szeretnénk beszélni, hogy hogyan tudnánk jobbá tenni belülről Európát

– fogalmazott a miniszter.

– Az európai átoltottsági listán végig előkelő helyen voltunk, ezt annak köszönhettük, hogy a közös beszerzés mellett alternatív utakon is szereztünk vakcinát – magyarázta Novák Katalin. Szerinte ma már sokan látják, hogy mi ezt jókor ismertük fel, és jókor döntöttünk, más politikusok azonban nem fogják ezt nyilvánosan elismerni, hiszen ez azt jelentené, hogy ők viszont hibáztak. – Természetesen nem tekintjük versenynek a koronavírus elleni védekezést – húzta alá a miniszter.

A politikus szerint sokat lehet tanulni abból, hogyha mindenki elmondja a saját véleményét egy-egy múlt hetihez hasonló nagy fórumon. Portugáliában folyamatosan csökken a gyermekvállalási kedv, a házasságkötések száma, míg Magyarországon ez fordítva van. – Számukra ott van megoldásként a migráció, és vállalják azt, hogy ezzel orvosolják a problémáikat – fejtegette a miniszter. Hozzátette viszont, hogy a magyar út nem ez, a kormány itthon a gyermekvállalást ösztönzi. Novák egy másik példában arra is rámutatott, hogy a portugálok bérlakásprogramot hirdetnek, míg a magyar kormány azon dolgozik, hogy saját tulajdonhoz jussanak a fiatalok. – A két dolog összefügg, hiszen, ha nincsenek utódok, akkor minek a magántulajdon? Nincs kire örökíteni, nem kell, hogy fájjon ezen a feje senkinek – hívta fel a figyelmet Novák Katalin. – Mi, magyarok ezzel szemben gondosodunk a szüleinkről, és gondolunk a gyerekeinkre, unokáinkra is.

Novák Katalin arról is beszélt: a Fidesz mozgástere növekedett azzal, hogy már nem tagja az Európai Néppártnak. Szerinte a jobboldal reneszánsza arról szól, hogy minden vélemény megjelenhessen, és közvetlenül az emberek hangját meghallva képviseljék a nemzeti értékeket, akár a legmagasabb szinten is.

– A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek ellenére is minden családtámogatási formát megőriztünk

– jelentette ki a miniszter. – Ebből nem engedtünk, és a jövőben sem fogunk engedni – húzta alá. Novák Katalin azt is hozzátette: a kanyarban előzés jelszava a családtámogatásoknál is érvényesült: a kormány éppen most építi vissza a 13. havi nyugdíjat, elindította minden idők legnagyobb otthonteremtési programját, július elsejétől pedig bevezetik a csed100-at is, ami azt jelenti, hogy hat hónapig egy dolgozó nő több pénzt fog kapni az államtól, mint ami a fizetése volt, ha gyermeket vállal, jövőre pedig a fiatalok szja-mentességet kapnak.

Novák Katalin szerint egymásra épülnek a családtámogatás elemei
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Novák Katalin szerint garanciát vállalni a programok megmaradására csak akkor lehet, ha polgári kormánya marad Magyarországnak. A politikus szerint a döntés mindig a választók kezében van. A jövő évi választásokkal kapcsolatban megjegyezte: a kihívóinkat ismerjük, amikor ők voltak kormányon, megszüntették a szocpolt és a családi adókedvezmény legtöbb elemét is, és eltörölték a 13. havi nyugdíjat is. Novák szerint nem az ígéretekből, hanem a tényekből érdemes kiindulni 2022-ben is.

– Jövőre a családok támogatására szánt összeg még tovább emelkedik – utalt a nemrég benyújtott költségvetésre Novák Katalin, aki hozzátette: a családtámogatási rendszer minden elemére jutni fog forrás jövőre is.

A miniszter bízik abban, hogy az idén már lehetnek majd ottalvós táborok, de erről még nem tudtak döntést hozni. Megerősítette, hogy az Erzsébet-táborok is készen állnak, Zánkán egész nyáron, Fonyódligeten pedig augusztustól tudnak gyermekeket fogadni, amennyiben a járványhelyzet megengedi.

A miniszter elárulta azt is, hogy a 16 éven felüli gyermekét már ő is regisztrálta az oltásra,

a többiekkel kapcsolatban pedig a magyar szakemberek álláspontjában, véleményében bízik. Ha megszületik a javaslat arról, hogy a kisebbek is olthatók, akkor nekik is igénylik majd a vakcinát. – Oltáspártiak vagyunk, és így tudjuk a legnagyobb biztonságot garantálni a családunknak – húzta alá Novák Katalin.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.