Novák Előd és a Pride is harcol a budapesti közterületekért

Hiába foglalta le Novák Előd pártja nevében Budapest legfontosabb közterületeit, a Budapest Pride felvonulás szervezői állítják, a gyülekezési törvény azt a bejelentőt részesíti előnyben, aki hamarabb tette meg a bejelentést, ezek pedig ők voltak. A BRFK egyelőre semleges választ adott, jogvita döntheti majd el, hogy a Mi Hazánk vagy a Pride bejelentése született-e meg előbb.

Magyar Nemzet
2021. 04. 28. 15:04
null
Szánthó Miklós emlékeztetett: az Európai Parlament az LMBTI és a gender szabadságzónájává nyilvánította az uniót Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lefoglalta a Pride elől a főbb budapesti közterületeket a Mi Hazánk – terjedt el a hír a napokban, amelyet Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnökének Facebookon közzétett bejegyzése is igazolt. Mint írta, „lefoglalta az LMBTQP-felvonulás elől a főbb budapesti közterületeket a Mi Hazánk Mozgalom többtucatnyi bejelentéssel a tegnap 0.00 órakor megnyílt időpont után néhány másodperccel, számos vezetőnk ügyfélkapus hozzáférésével, miután az úgynevezett Pride szervezői törvénysértő módon már a rendőrségi bejelentés előtt hirdetni kezdték a júl. 24-i felvonulásukat”. Novák Előd hozzátette:

Hiába a lezárások, nekik bizony mindenképpen joguk van vonulgatni és vonaglani, sőt külföldi deviánsokat is ideszervezni szerte a világból.

A politikus azt írja, a felvonulást a kijárási korlátozás ideje alatt, „jogszabálysértő módon éjfélkor, személyesen jelentették be”, ezért most arról folyik jogvita, hogy a párt vagy a Pride bejelentése született-e meg előbb.

„Sajnáljuk Novák Elődöt”

Mint ismert, a Pride szervezői még februárban jelentették be, hogy idén júliusban, egész pontosan július 24-én tartanák a Budapest Pride felvonulást. Állításuk szerint az idei szlogen – Vedd vissza a jövőd! – az egyénekben jelen lévő szorongásra és az egyre növekvő társadalmi egyenlőtlenségekre reagál.

„Természetesen számunkra a legfontosabb mindannyiunk egészsége és biztonsága, így folyamatosan figyelemmel kísérjük a Covid–19 visszaszorítása érdekében tett korlátozó intézkedéseket, szabályokat, lehetőségeket, és ezeket figyelembe véve tervezzük, szervezzük az idei fesztivált és felvonulást” – írják weboldalukon.

Jogvita döntheti majd el, hogy a Mi Hazánk vagy a Pride bejelentése született-e meg előbb
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Pride szervezői Novák Előd akciójára reagálva közölték: „A Budapest Pride felvonulás, mint minden tüntetés, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozik. A gyülekezési törvény szerint abban az esetben, ha két demonstrációt azonos időpontra és helyszínre jelentenek be, a gyülekezési törvény azt a bejelentőt részesíti előnyben, aki hamarabb tette meg a bejelentést, ezek pedig mi voltunk. A járványhelyzet miatt jelenleg tilos tüntetést szervezni, ezért a rendőrség egy úgynevezett feltételes tiltó határozatot adott ki a bejelentett gyűlésünkre, ami hatályát veszti akkor, amikor megszűnik a gyülekezések ideiglenes tilalma”.

Hozzátették:

igazából sajnáljuk Novák Elődöt és minden olyan politikai szereplőt, akitől több évtizedes közéleti szerepvállalás után is csak annyira telik, hogy ledarál egy mesekönyvet, hazugságokkal hergel a Budapest Pride felvonulás ellen vagy szivárványzászlókat lop.

A BRFK is válaszolt

Az Index a Mi Hazánk állításai kapcsán megkereste a rendőrséget, amelynek kommunikációs osztálya azt a tájékoztatást adta, hogy több magánszemély is tett bejelentést a gyülekezési jogról szóló 2018. évi LV. törvény hatálya alá tartozó, 2021. július 24-én tartandó gyűlésekről.

Az ezekkel kapcsolatos határozatokat (amelyeknek többsége „feltételes tiltó”) a BRFK a rendőrség honlapján közzétette.

A benyújtók között található Novák Előd és Dúró Dóra is, és valóban a bejelentések lefedik a főváros ismert, központi közterületeit.

„A hatályban lévő jogszabály (a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) korm. rendelet) alapján jelenleg tilos gyűlést szervezni, tartani. Jövőbeli jogi helyzettel kapcsolatban állást foglalni túlmutat a Budapesti Rendőr-főkapitányság hatáskörén” – nyilatkozta a BRFK.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.