Novák Katalin: Az örökbefogadók is részesülnek a családtámogatásokban

Az örökbe fogadó szülők élhetnek a babaváró támogatások lehetőségével, valamint a jelzáloghitel elengedésével is.

Forrás: MTI2021. 01. 06. 18:12
Novák Katalin államtitkár
20200619. Budapest Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2019. július elseje előtt született gyermeket örökbe fogadó családoknak is megnyílik a babaváró támogatás és a jelzáloghitel elengedésének lehetősége egy módosításnak köszönhetően – közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldalán. Novák Katalin elmondta: az otthonteremtést segítő babaváró támogatást 2019. július elsején vezették be, és most utólag élhetnek az örökbefogadók a lehetőséggel.

Hatvan napjuk van arra, hogy igényeljék a babaváró támogatást, és rögtön kérjék azt is, hogy ha egy idősebb – azaz 2019. július elseje előtt született – gyermeket fogadtak örökbe, függesszék fel a törlesztést három évre – közölte. Novák Katalin elmondta, a második gyermeknél elengedik a fennálló tartozás 30 százalékát, a harmadik gyermeknél pedig a teljes tartozást. Ez most már abban az esetben is igaz lesz, ha örökbefogadással teljesítik a gyermekvállalást, és 2019. július elsejét megelőzően született gyermeket fogadnak örökbe – emelte ki.

Novák Katalin kitért a jelzáloghitel elengedésére is. Azt mondta, az elengedés mértéke itt is attól függ, hány gyermeket nevelnek a családban. Ha a családba egy második gyermek érkezik, a várandósság 12. hetét követően a fennálló lakáscélú, ingatlanfedezetű jelzáloghitelből egymillió forintot engednek el, ha harmadik vagy további gyermek érkezik, akkor négymillió forintot.

A négymillió forint elengedését követően minden további gyermeknél további egy-egy millió forintot engednek el a még fennálló jelzáloghitelből – mondta, hozzátéve, hogy ezt igényelni kell. Novák Katalin hangsúlyozta: eddig ez a lehetőség nem volt meg azok számára, akik 2019. július elsejét megelőzően született gyermeket fogadtak örökbe. Most ezt a lehetőséget is megnyitják – közölte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.