Novák Katalin: 2010 óta a családok vannak a középpontban

– A kormány politikájának célja, hogy segítse a gyermekvállalást és javítsa a megszületett gyerekek családjainak életszínvonalát – mondta Novák Katalin a visegrádi országok családügyi minisztereinek online konferenciáján, és reményét fejezte ki, hogy Közép-Európa megmutatja, hogy belső erőforrásokra támaszkodva is lehet fiatalodni és úrrá lenni a demográfiai válságon. A családokért felelős tárca nélküli miniszter az elmúlt időszak intézkedései közül kiemelte a 13. havi nyugdíj visszaépítését, az otthonteremtési program elindítását és a 25 év alatti fiatalok szja-mentességének bevezetését.

Csekő Imre
2021. 02. 18. 13:08
null
Novák Katalin Családokért Felelős Tárca nélküli Miniszter Budapest. 20201207 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarországon 2010 óta következetesen a családokat helyezzük a középpontba – mondta Novák Katalin a visegrádi országok családügyi minisztereinek online konferenciáján szerdán. A politikus kiemelte, hogy

a kormány családpolitikájának két fő célja van: segíteni a gyermekvállalást, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, és a már meglévő gyerekek családjainak életszínvonalának a javítása.

– Magyarország befektetésnek tekinti a családok támogatását, a költségvetés közel öt százalékát fordítjuk erre a célra jelenleg, ami két és félszer annyi, mint 2010-ben volt – ismertette a politikus, és kiemelte, hogy sajátosan magyar elemként hazánkban a családtámogatások munkához kötöttek. Arról is beszélt, hogy a kormány az anyagi ráfordítás mellett arra is nagy hangsúlyt helyez, hogy támogassa a családbarát gondolkodás elősegítését.

A miniszter arra is kitért, hogy kiderült, a családok szerepe legalább olyan fontos a járvány alatt, mint békeidőben, hiszen a család a stabilitás záloga a nagyobb közösség számára is.

– Nagyobb az ellenálló képesség ott, ahol erős családi háttér van – húzta alá.

A miniszter megemlítette a legújabb magyarországi intézkedések közül a 13. havi nyugdíj visszaépítését, az ország történetének legnagyobb otthonteremtési programjának elindítását és a 25 év alatti fiatalok szja-mentességének – lengyel mintára történő – bevezetését.

– Azt szeretnénk, hogy Közép-Európa példát mutasson a demográfia terén a kontinensnek – jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter, megemlítve, hogy Európában mintha lemondtunk volna a jövőnkről, hiszen egyik uniós országban sem születik elég gyermek.

Novák Katalin felhívta rá a figyelmet, hogy noha még nő a népessége az EU-nak, ez csak a tömeges bevándorlásnak köszönhető.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy Közép-Európa megmutatja, belső erőforrásokra támaszkodva is lehet fiatalodni és úrrá lenni a demográfiai válságon.

– Nemcsak a népesség száma, de annak összetétele is számít – fogalmazott a politikus, és fontos kihívásnak nevezte, hogy képesek leszünk-e megőrizni sajátos kultúránkat.

Novák Katalin családokért felelős miniszter szerint Közép-Európa példát mutathat a demográfiai válság kezelésében
Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

– Közép-Európa elkezdett foglalkozni ezzel a kérdéssel, de Európa egésze még nem – vélekedett Novák Katalin, aki szerint ez látszik az unióban az asztalon lévő javaslatokból is, amelyekben a gyermekvállalás támogatása nem is szerepel a lehetséges megoldások között.

– A visegrádi államoknak van okuk a büszkeségre – mondta a miniszter, hangsúlyozva, hogy európai összehasonlításban kiemelkedően teljesítenek a demográfia terén a V4-ek.

– Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában és hazánkban is emelkedik a termékenységi ráta – hívta fel rá a figyelmet Novák Katalin, és kiemelte, hogy Magyarországon volt az elmúlt tíz évben a legnagyobb növekedés. – 2011-ben még utolsók voltunk ebben az összehasonlításban, most viszont már a legjobban teljesítő cseheket igyekszünk utolérni – emlékeztetett a politikus.

Novák Katalin arra is felhívta a figyelmet, hogy a V4-országokban csökken a válások és emelkedik a házasságkötések száma, és Magyarország ezekben a kategóriákban is remekül teljesített az elmúlt évtizedben, mivel hazánkban harminc százalékkal kevesebb válás és kétszer annyi házasságkötés van ma, mint tíz évvel ezelőtt.

– A visegrádi országok megmutatták, hogy képesek vagyunk túljutni a demográfiai válságon, ráadásul úgy, hogy a gazdaságaink is növekszenek közben

– hangsúlyozta a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.