Novák Katalin: Sok „magyarbarát” politikus van Németországban

Sok „magyarbarát” politikus van Németországban, akik szeretnék segíteni Magyarországot és úgy érzik, hogy szükség van Európában arra az álláspontra, amelyet Magyarország képvisel, például a migrációval kapcsolatban – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek a németországi Frankfurtban folytatott tárgyalásait értékelve.

Forrás: MTI2019. 06. 18. 10:09
null
Az államtitkár szerint a népesedési problémákra nem a tömeges betelepítés a megoldás Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország harminc éve a német újraegyesítéshez lehetőséget teremtő határnyitással járult hozzá Európa és Németország sorsának egy történelmi jelentőségű fordulatához, most pedig azt vallja, hogy „akár határkerítések építésével is meg kell védeni ugyanazt az Európát” – emelte ki az államtitkár.

Hozzátette, hogy Magyarország a családokat középpontba állító politikájával is „alternatívát kínál” az Európára nehezedő tömeges migrációs nyomással szemben, és a keresztény kultúra megőrzésével, a zsidó-keresztény gyökerek iránti ragaszkodással is hozzájárul ahhoz, hogy „Európa erősebb legyen”.

Ezt a felfogást személyes találkozókkal, a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd élénkítésével kell megismertetni. Fontos, hogy a magyar és a német politikusok minél többet beszéljenek egymással, és fontos, hogy „ne csak a médián keresztül kommunikáljunk, és ne csak a médián keresztül közvetített téves információk és negatív, kedvezőtlen képek alapján ítéljük meg egymást” – hangsúlyozta Novák Katalin , hozzátéve, hogy éppen ezt szolgálta a Hessen tartományi nagyvárosban hétfőn tett látogatása.

Ismertette, hogy találkozott mások mellett a tartományi kormány európai és szövetségi ügyekért felelős miniszterével, Lucia Putrichhal, akivel a közös európai kihívások mellett demográfiai és családpolitikai ügyekről is tárgyaltak. Mint mondta, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa „nagyon érdeklődő volt, és számos olyan kérdés felmerült, amelyekkel kapcsolatban kiderült, hogy fontos számukra a háttérinformációk megismerése, hiszen így egészen más képet tudnak kialakítani a döntésekről, mintha csak a médiából tájékozódnának”.

Telefonon adott nyilatkozatában hozzátette: partnere „elismeréssel nyugtázta”, hogy húszéves csúcsra emelkedett a nők foglalkoztatottsága, a gyermekvállalási kedv és a házasságkötések száma, ami mutatja, hogy vannak eredményei a magyar kormány családpolitikájának.

Novák Katalin elmondta, hogy látogatása alkalmával hivatalba lépett Magyarország új Hessen tartományi tiszteletbeli konzulja, Jürgen Illing, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) korábbi ügyvezető elnöke. Munkája „plusz erőforrás”, amely tovább erősíti a Magyarország és Hessen közötti kapcsolatokat a gazdaság, a tudomány és a kultúra területén is – emelte ki az államtitkár.

Arról is szólt, hogy a Nobel-díjas közgazdász és filozófus, Friedrich August von Hayek eszmeiségének terjesztésérése szerveződött Hayek Társaság (Friedrich A. von Hayek Gesellschaft) frankfurti klubjának (Hayek-Club Frankfurt) meghívására előadást tartott az Európát érintő demográfiai kihívásokról és a lehetséges válaszokról. Az előadást követő beszélgetéssel késő estig elhúzódott rendezvényen a magyar példát, a családközpontú politikát ismertette, rámutatva a többi között arra, hogy 2010-hez képest két és félszer több forrás jut a családok támogatására, amely így a gazdaság teljesítőképességéhez mérten már európai összevetésben is kiemelkedő szintet ér el.

Novák Katalin hozzátette, hogy ismertette a júliusban induló családvédelmi akciótervet is, amelyet külföldön, így Németországban is nagy figyelemmel kísérnek, hiszen például a négygyermekes édesanyák teljes mentessége a személyi jövedelemadó megfizetése alól Németországban „szinte elképzelhetetlen lehetőség”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.