Önkormányzati épületek eladásával szerezne pénzt a szentendrei városvezetés

A város anyagi helyzete korántsem olyan kedvezőtlen, mint ahogy azt a szivárványkoalíció által támogatott Fülöp Zsolt állítja.

Forrás: peticiok.com, mandiner.hu2021. 03. 30. 16:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel Fülöp Zsolt, Szentendre balliberális polgármestere továbbra sem lépett vissza a Bogdányi út 13. szám alatt lévő épület értékesítésétől, ezért az ingatlant használó Szent Márton Ifjúsági Karitász Csoportnak március 31-ig el kell hagynia a helyiséget – tájékoztatott a Szentendrei Esték Konzervatív Klub (SZEKE). Miként a Magyar Nemzet korábban megírta: a szentendrei városvezetés azt hangoztatja, hogy az 1992 óta működő karitatív szervezet közszolgálati bázisául szolgáló, valamint egy másik műemléki épület eladására azért van szükség, hogy

a bevételből a város egyik legégetőbb problémáját, a belvárosi csatornahálózat korszerűsítési munkálatait finanszírozni tudják, kiemelve, hogy az iparűzési adó a kormány által elrendelt elvonása nem hagyott más alternatívát az önkormányzatnak, ezért az ingatlanok értékesítése mellett kellett dönteni.

Ennek ellenére viszont úgy tűnik, hogy a város anyagi helyzete nem is annyira kedvezőtlen, ahogy azt a szivárványkoalíció által támogatott Fülöp Zsolt állítja. Szentendre 2021-es költségvetésének az elfogadása után ugyanis kiderült: a balliberális önkormányzat szinte ugyanannyi pénzből fog gazdálkodni, mint egy évvel korábban.

Fotó: Facebook/SZEKE

A Mandiner.hu beszámolója szerint

az idei szentendrei költségvetési tervezet fő összege 8,41 milliárd forint, amely csupán 0,9 százalékkal, azaz mindössze 75,5 millió forinttal alacsonyabb a 2020-as terv összegénél,

ráadásul úgy, hogy az idei költségvetés már a járványhelyzet okozta adóbevétel-csökkenéssel, az iparűzési adók, valamint a turizmus bevételeinek részleges hiányával, az elengedett bérleti és közterület-használati, valamint parkolási díjakkal is számol. Továbbá az is kiderült, hogy a szentendrei önkormányzat az egy évvel korábbihoz képest 2021-ben több mint félmilliárd forinttal több kormányzati támogatásban fog részesülni, tehát semmi nem indokolja azt, hogy a balliberális városvezetés az ingatlanok eladásából jusson bevételhez.

Emellett a SZEKE tudomására jutott, miszerint a város első embere még tavaly azt terjesztette elő, hogy 2021 januárjáig vagyongazdálkodási koncepciót fog készíteni a város ingatlanhasznosításaira, viszont ez a tervezet máig nem készült el.

A vagyongazdálkodási koncepció híján pedig nem egyértelmű, hogy Fülöp Zsolt miért éppen az említett két épületet akarja értékesíteni, továbbá nem derül ki, hogy az önkormányzatnak milyen egyéb vagyonelemei lennének a csatornázási beruházás finanszírozására,

amelyhez nem mellesleg a Pest Megyei Önkormányzattól is háromszázmillió forintos támogatást nyert el.

A balliberális önkormányzat egyébként a Bogdányi úti épület helyett alternatív lehetőségeket is felajánlott a karitász számára, a SZEKE szerint viszont azok az helyiségek közösségi térként a jótékonysági szervezetnek nem lesznek jól használhatók.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.